Napokon počelo emitovanje DVB-T2 signala digitalne televizije u Srbiji (a DVB-T2 prijemnika još nema)

21.03.2012
Jedna dobra i jedna loša vest!

Najpre dobra:

DVB-T2 logoDanas u 10 časova je uključen DVB-T2 predajnik na Avali čime je zvanično puštena u rad pilot mreža digitalne televizije u Srbiji.

Kao što je i planirano i mnogo puta potvrđeno siganl emitovan u pilot mreži je prema standardu DVB-T2 sa videom kompresovanim u formatu MPEG-4 AVC (popularnije H.264) i sa zvukom u AAC formatu.

Zvaničan naziv za "pilot mrežu" je "inicijalna mreža za testiranje emitovanja digitalnog TV signala". To je mreža koju sačinjavaju 15 predajnika (tačnije 13 predajnika i dva repetitora) raspoređenih širom Srbije i koji će sve do konačnog gašenja analognog signala (završetka tranzicije na digitalni signal) istovremeno emitovati i analogni i digitalni signal.
Cilj testnog emitovanja u pilot mreži je za upoznavanje gledaoca sa prednostima koje donosi digitalna televizija kao i testiranje emisione opreme, merenja, uštimavanja i otkrivanja mogučnosti prostiranja i prijema... Sve to je s ciljem da ne bi bilo problema pri uspostavljanju konačne mreže za digitalno televiziju na teritoriji Republike Srbije.

Emisione lokacije i kanali u pilot mreži su sledeći:


Predajnik Kanal
1. Avala 27 UHF
2. Niš Gorica 21 UHF
3. Subotica 47 UHF
4. Kruševac Goč 26 UHF
5. Vršac 54 UHF
6. Ovčar 64 UHF
7. Priboj Bić 66 UHF
8. Crveni Čot 31 UHF
9. Užice-Zabučje 57 UHF
10. Loznica-Gučevo
27 UHF
11. Novi Pazar-Šutenovac 64 UHF
12. Valjevo-Pećina 42 UHF
13. Raška-Gradac 47 UHF
14. Košutnjak 27 UHf
15. Stojčino Brdo 27 UHF

Ovih 15 emisionih lokacija trebalo bi da pokrivaju oko 40-50% gledaoca u Srbiji.

Prema odluci RRA, u Inicijalnoj mreži će biti emitovano 10 programa u standardnj (SD) i jedan u visokoj rezoluciji (HD). To za sada mogu da budu sledeći programi: RTS 1, RTS 2, RTS Digital, Pink, B92, Prva, Avala, Hepi, RTV1 i Studio B, dok će u HD rezoluciji biti emitovan samo RTS HD.

A sada loša vest:

Na žalost, čak ni sada kada je emitovanje počelo, još uvek u Srbiji nema u prodaji uređaja koji mogu da primaju DVB-T2 signal. Gledaoci koji žive u zonama pokrivenih signalom pilot mreže, mogu da prate novi digitalni signal, samo ako poseduju DVB-T2 prijemnik (set-top box) ili televizor sa ugrađenim DVB-T2 prijenikom. Pošto ta oprema još uvek nije dostupna potrošačima u Srbiji, jasno je da građani uopšte ne mogu da "vide" kako izgleda ta "nova digitalna televizija". Jednostavno rečeno, emitovanje novog signala je počelo a građani ne mogu da ga koriste.

Da stvar bude gora, država u proteklih nekoliko godina, koliko se digitalna televizija najavljuje u Srbiji, nije uradila skoro ništa da bi informisala građane o tome šta treba odnosno šta ne treba da nabave. Što je naravno dovelo do zbunjenosti potrošača, razočarenja, pogrešnih odluka pri kupovini pa čak i prevara. Možete zamisliti razočaranje onih koji su nedavno kupili televizor sa "digitalnim prijemnikom" a ovih dana će da shvate da sa njim ne mogu da gledaju "digitalnu televiziju" jer njihov TV ne podržava DVB-T2 standard i da će morati da kupe još i DVB-T2 set top box.
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<