Vodič za kupovinu televizora

Vodič za kupovinu televizora

Sve što treba znati da biste izabrali dobar televizor

Vrsta ekrana: CRT, LCD, TFT, PLAZMA, OLED

CRT

Ekran sa katodnom cevi. To je najstarija vrtsta ekrana. Bila je u upotrebi preko 50 godina. Danas retko ko proizvodi televizore sa CRT ekranima ali u našim kućama se još uvek nalazi više CRT televizora nego ostalih novijih vrsta.

LCD

U početku LCD tehnologija je bila izuzetno pogodna za male ekrane kao što su na primer ekrani digitalnih satova, kallkulatora, mobilnih telefona itd. Tek nakon 2000-e godine, LCD tehnologija se dovoljno razvila da se mogla upotrebljavati za ozbiljne kompjuterske monitore i televizore normalne veličine. Danas LCD tehnologija je uznapredovala toliko da su u svakoj nameni jednako dobri kao i ekrani sa drugim tehnologijama. 
Nedostatak LCD ekrana je u tome što zahtevaju pozadinsko svetlo da bi slika bila vidljiva. Ovo pozadinsko osvetljenje uvek odaje svetlost čak i kada se na ekranu prikazje crna slika pa zbog toga crna boja izgleda više kao tamno siva nego kao crna.
Rok trajanja lampi koje daju ovo pozadinsko osvetljenje je kraći od trajanja klasičnih CRT ekrana.

TFT (TFT LCD)

TFT LCD je vrsta LCD ekrana sa ugrađenom TFT tehnologijom. TFT LCD ekrani imaju znatno bolje ekranske karakteristike i prevazilaze sve probleme prvobitne LCD tehnologije.
Iako se to retko ističe, svi današnji LCD ekrani na televizorima, monitorima, mobilnim telefonima i sl. uređajima imaju LCD TFT ekrane. Kada je reč o bilo kojem novom LCD televizoru ili monitoru, praktično nema potrebe pominjati da je to TFT.

Dinamički kontrast

Pošto LCD ekrani imaju problem sa prikazom čisto crne boje (delovi slike koji bi trebali biti crni, budu zapravo tamno sivi), neki proizvođači taj problem su pokušali rešiti na taj način što se pozadinsko osvetljenje smanjuje pri prikazu tamnijih scena. To u teoriji dobro zvuči ali u praksi teško je primetiti bilo kakvo poboljšanje. Čak se dešava da svetliji deo tamne scene ne bude dovoljno osvetljen pa u tom momentu slika bude lošija nego što bi bila bez dinamičkog pozadinskog osvetljenja.
Preporučujemo da pri izboru televizora ne obraćate suviše pažnje na ovu funkciju.

LCD ekrani sa LED pozadinskim osvetljenjem (LED backlight)

Neko od najsavremenijih LCD ekrana koriste LED diode za pozadinsko osvetljenje. Prednost LED dioda u odnosu na klasične lampe je u tome što bez problema mogu postići pravilno i ujednačeno osvetljenje celog LCD ekrana i bolji kontrast. Takvi ekrani u pravilu imaju primetno lepši prikaz slike.
Još jedna prednost LED pozadinskog osvetljenja je u smanjenju potrošnje energije. LCD Televizori sa LED backlight troše oko 30% manje energije. Kod velikih ekrana (dijagonale 100 i više centimetara) može biti još veća.

Kakvo pozadinsko osvetljenje koriste LCD ekrani bez LED backlighta?

Najčešće koriste CCFL lampe (CCFL backlight) ali to se ne mora posebno isticati. Do pojave LED pozadinskog osvetljenja naziv ovih lampi se nije ni spominjao. Dovoljno je reči "klasično" pozadinsko osvetljenje da bi se znalo da se ne radi o LED.

Plazma

Plazma ekrani su prvi omogućili da veliki televizori budu tanki. U vreme pojave plazme, LCD ekrani nisu bili dovoljno dobri za korišćenje na televizorima. Zbog toga su u početku svi veliki i tanki televizori imali plazma ekrane. Danas plazma ekrani više nisu u prednosti jer je LCD tehnologija dostigla jednak kvalitet slike.
Eventualne prednosti plazma ekrana mogu biti primetne tek na ekranima većim od 42 inča (107 cm).
Inače, plazma ekrani polako iščezavaju sa tržišta. Prodaju se sve manje a neki proizvođači su već prestali sa proizvodnjom. Trenutno je prodaja plazma ekrana oko sedam puta manja od prodaje LCD ekrana.

Nije preporučljivo naginjati plazma ekrane

Prvi nedostatak plazma ekrana je što ih nije preporučljivo naginjati. Kada ih kupite, kući ih trebatee doneti u uspravnom položaju.

Troše previše električne energije!

Verovatno najvažniji nedostatak plazmia ekrana je u tome što najviše troše električnu energiju pri radu. Velki plazma televizori u većini slučajeva godišnje potroše 100 do 200 evra električne energije, što je za mnoge neprihvatljivo velika cifra.
Šta je bolje, plazma ili LCD?
Ako kupujete moderan nov televizor, preporučujemo da svakako kupite LCD jer troše manje energije, nemaju poznate nedostatke plazmi a uz to sigurno imaju jednako dobar kvalitet slike. S druge strane ako nađete povoljnu "plazmu"  a da ima sve karakteristike koje vas zanimaju, nema velikih razloga da odustajete.

Ekrani sa pozadinskom projekcijom

Ovakvi televizori zapravo nemaju pravi ekran već posebno platno. U unutrašnjosti televizora se nalazi projektor koji sliku projektuje na platno. Ova tehnologija je postigla da se televizori sa veoma velikim ekranom proizvedu relativno jeftino i jednostavno. Nedostatak je što se lampa iz unutrašnjosti ovakvih televizora mora menjati svakih 3000-6000 radnih sati.

OLED

OLED ekrani su tek pre nekolio godina prvi put predstavljeni javnosti. Danas su još uvek retkost u svetu. Televizori normalne veličine sa OLED ekranima će se početi prodavati verovatno 2010-e.
OLED tehnologija ima mnogo prednosti. Ne zahtevaju pozadinsko osvetljenje, ekran (televizor ili monitor) može biti veoma tanak, mogu postići izuzetno visok kontrast, verno i živo prikazuje boje.
Jedini nedostatak postojećih OLED ekrana je kratak vek trajanja od samo 3-4 godine. Pretpostavljamo da će se to produžiti dok OLED ekrani ne uđu u masovnu upotrebu.

Nemojte mešati OLED ekrane sa LED pozadinskim osvetljenjem

Iako OLED televizore, za sada ne možete kupiti kod nas, postojala je potreba da ih pomenemo da ih ne bi pomešali sa LCD televizorima koji koriste LED diode za pozadinsko osvetljenje. Razlika izmedju ove dve vrste je velika. OLED ekrani sami svetle, dok LCD ekrani moraju u pozadini imati LED diode ili neku drugu vrstu osvetljenja  da bi slika bila vidljiva.

AMOLED (Active-matrix OLED)

AMOLED je posebna vrsta OLED ekrana koja omogućava iste karakteristike ekrana ali uz značajno manju potrošnju energije. AMOLED ekrani su posebno zanimljivi za mobilne telefone i druge prenosne uređaje kod kojih je štednja energije važna za što duže trajanje baterije.
"LED televizori"?!?!  O čemu se tu zapravo radi?
Danas se sve češće spominju "LED televizori"  ili "televizori sa LED ekranima". Mi nećemo reći da takvi nepostoji ali treba bar znati da naziv "LED televizor" nije tehnički ispravan. Treba znati da je ono što se popularno naziva "LED televizori" u stvari LCD televizori  koji koriste LED backlight tehnologiju za pozadinsko osvetljenje LCD ekrana.

Za više informacija o LED backlight tehnologiji pogledajte iznad, tekst pod naslovom LCD.

i pravi LED Ekrani (ali ne za televizore)

Kad smo već sve pomunuli, red je da pomenemo i prave LED ekrane. To su ekrani sačinjeni od klasičnih LED dioda. Pošto LED diode ne mogu biti suviše male, ovakvi ekrani moraju biti veliki. Televizori sa ovakvim ekranima se ne prave ali se LED ekrani velikih dimenzija sve više koriste za reklamne panoe (billboarde), koncertne dvorane, stadione, pokretne video reklame na kamionima i slično. S obzirom na velike dimenzije ovakvi ekrani su dosta povoljni. Imaju dosta nisku potrošnju energije i dug radni vek. 

Koliki je radni vek televizora?

Radni vek za mnogo vrste televizora je prilično nepoznata stvar. Uobičajena mudrost je da LCD Ekrani imaju duži vek tajanja od plazmi, što je istina. Međutim zabluda je da LCD ekrani traju zauvek.

Radni vek LCD ekrana

Kod LCD televizora, radni vek je blizu 60000 časova (oko 6 godina neprekidnog rada). Neki proizvođači tvrde da njihovi LCD televiizori imaju radni vek do 80000 časova, međutim to se odnosi samo ako su neprekidno korišćeni u sobi sa savršenim i nepromenjivim mikroklimatskim uslovima. Naravno, potpuno je nerealno očekivati da će televizor biti korišćen u tako savršenim uslovima.
Najvažnija stvar kod veka trajanja LCD televizora je sledeće: Radni vek LCD televizora je u stvari radni vek pozadinskog osvetljenja njihovih LCD ekrana.  Lampe koje se koriste za pozadinsko osvetljenje se ne mogu menjati pa kad njihova svetlost izbledi i izgubi originalnu boju, to se može smatrati krajem tog televizora.
Kod skupljih televizora poznatih marki kao što su Sharp, Toshiba, JVC, Sony i slični, vek trajanja ekrana je duži nego kod slabo poznatih proizvođača.  Njihove lampe će duže vremena emitovati pravu svetlost.
Važan faktor koji utiče na radni vek vašeg televizora je i podešavanje kontrasta. Prevelik kontrast dovodi do bržeg starenja lampi jer moraju raditi jače da bi održavale visok intenzitet svetlosti.  Kontrast zbog toga treba podesiti prema svetlosnim uslovvima u sobi gde gledate televizor. Ako je u sobi tamno to zahteva smanjenje kontrasta. Kada je u sobi dosta svetlio tada kontrast treba malo pojačati.
Zanimljivost: navodno je Sharp jedini proizvođač LCD ekrana kod kojih se lampe mogu menjati. To je definitivno nešto što treba uzeti u obzir  jer zamenom tih lampi kod starog televizora možete postići da slika ponovo postigne prvobitni kvalitet. Pre nabavke televizora ipak se treba raspitati kod servisera vrše li ovu vrstu popravki i za koje tačno modele.

Veličina ekrana i smeštaj televizora

Ljudi uglavnom priželjkuju da imaju što veći televizor. Međutim, ekran ne treba biti prevelik već pažljivo odabran u skladu sa prostorijom u koju želite smestiti taj televizor.
Preporučena udaljenost od ekrana je otprilike 3 puta više nego što iznosi dijagonala ekrana. Na primer, za ekran dijagonale 100 cm, preporučena udaljenost je 3 metra.
U pravilu za spavaću sobu, dečiju sobu i druge manje prostorije ekran televizora ne bi smeo biti veći od 30 inča (76 cm). Za dnevni boravak ili druge veće prostorije može biti i veći.
Jednostavno izmerite udaljenost od pozicije televizora do najboljeg mesta za sedenje ispred televizora. Podelite tu udaljenost sa tri i dobili ste prikladnu veličinu (dijagonale) ekrana za tu sobu.
Kakvi televizori se najviše kupuju? 
Najprodavaniji televizori su sa LCD ekranom veličine 82cm (32 inča). Naravno, pošto se najbolje prodaju za takvu veličinu televizora postoji i najveći izbor modela. To je dobra vest za kupce koji žele kupiti takav televizor jer zbog velike međusobne konkurencija ovakvi modeli postaju sve bolji, imaju sve kvalitetniji prikaz slike i sve su opremljeniji.

Opremljenost konektorima

Pošto se televizor ne koristi uvek samostalno već se priključuje na DVD plejer, kameru, set top box itd. vrlo je važno obratiti pažnju na to koje konektore poseduje i kako su raspoređeni.

Broj HDMI konektora

HDMI logoU budućnosti će biti sve više uređaja koji se spajaju HDMI kablovima pa je poželjno da ima što više HDMI priključaka. Na žalost, retko koji televizor ima više od dva HDMI priključka. Ako planirate da televizor dugo vremena ne menjate, onda obavezno birajte modele koji imaju tri ili četiri HDMI priključka, nikako manje od tri.

Broj SCART konektora

SCART kablovi su univerzalana zamena za sve analogne video i audio kablove. Na SCART konektor možete priključiti SCART kablove ili adapter za bilo koje druge analogne  audio-video kablove. Iako vreme analognih kablova polako prolazi, još dugo ćemo se sretati sa njima pa obavezno izaberite model televizora koji ima bar dva SCART konektora a ni treći neće biti višak.
Za više detalja o vrstama kablova i konektora pogledajte naš vodič Kablovi i konektori

Položaj konektora

Kod nekih velikih telkevizora su priključci postavljeni sa zadnje strane pa im je teško prići kada trebate spojiti neke kablove.
Ako televizor nameravate da zakačite na zid što je preporučljivo, obratite pažnju da odaberete model televizora kod kojeg se konektori nalaze sa prednje strane ili bočno jer u usprotnom nećete im moći pristupiti.

Objašnjenje najvažnijih oznaka na modernim televizorima

DVB-T

DVB-T logoOznačava da televizor ima ugrađen DVB-T tuner. To znači da na njemu možete gledati programe digitalne zemaljske televizije bez potrebe da na TV priključujete poseban prijemnik digitalnog signala. Prebacivanje izmedju digitalnih i analognih kanala se obavlja pomoću samo jedne tipke na daljinskom upravljaču.

Obratite pažnju na MPEG-2 i MPEG-4

Neke države putem DVB-T signala prenose video u tradicionalnom MPEG-2 formatu a neke u savremenijem MPEG-4 AVC (poznatijem kao H.264). Većina DVB-T prijemnika može prikazivati samo kanale sa MPEG-2 videom. Dakle za gledanje digitalne televizije u H.264 formatu u većini slučajeva se mora kupiti dodatni DVB-T prijemnik osposobljen DVB-T sa MPEG-4 kompresijom.

Da lise može gledati digitalna televizja na televizorima bez DVB-T tunera?

Može ali onda se mora kupiti poseban DVB-T prijemnik koji se na TV spaja kablom. DVB-T prijemnik ima svoj daljinski upravljač na kojem birate digitalne kanale. Pri izboru DVB-T prijemnika trebate paziti da li vam je dovoljan onaj sa prijemom MPEG-2 video ili vam treba MPEG-4.

DVB-T2

DVB-T2 tuneri još uvek ne postoje. Međutim potrebno je da ih pomenemo jer će Srbija koristiti DVB-T2. Sadašnje emitovanje u DVB-T je samo eksperimentalno. DVB-T2 tuneri će se možda pojaviti za koju godinu...

DVB-C

Označava da televizor ima ugrađen DVB-C tuner. To znači da na njemu možete gledati programe digitalne kablovske televizije bez dodatnih uređaja. Ovo imaju samo retki televizori. DVB-C tuner nije važan jer kablovske televizije imaju svoj način da korisnike opreme potrebnim uređajima. Najčešće kablovske televizije svojim korisnicima besplatno iznajmljuju prijemnike kablovske televizije, tako da to uopšte nije problem.

PIP (Picture In Picture)

Ovo znači da se na ekranu, osim programa koji trenutno pratite možete videti još jednu malu sliku na kojoj se prikazuje nek idrugi program. Ovo služi na primer, ako pratite jedan TV program a čekate da počne neki film na drugom programu. Tada stavite kanal na kojem treba da počne film u umanjenu sličicu a kada vidite da film počinje onda potpuno prebacite na taj kanal.
Ovu funkciju imaju samo skuplji teelvizori.

PAP (Picture And Picture)

Ovo znači da se na ekranu mogu istovremeno prikazati dva programa. Ekran se podeli na pola i slika oba programa bude jednake veličine.
Ovo funkciju imaju samo retki modeli televizora.

Full HD (True HD)

Označava da je rezolucija ekrana ovog televizora ravna maksimalnoj HD rezoluciji od 1920x1080 pixela. Slika kod ovih televizora može biti oštrija nego kod televizora sa manjom rezolucijom ali samo ako se na njima prikazuje video rezolucije 1920x1080. Ako na njemu gledate video manje rezolucije, neće biti nikakve razlike u oštrini slike. Važno je napomenuti da su ovi televizoru uvek skuplji. Sve u svemu nije loše da je ekran veće rezolucije ali proći će dosta godina dok se TV programi ne bude emitovali u tako visokoj rezoluciji pa nema potrebe da dajete više novca.
Još jedna važna stvar da je visoka rezolucija važnija kod velikih ekrana nego kod malih. Preporučujemo (za sada) da ovu mogućnost tražite samo ako kupujete televizor sa ekranom dijagonale preko 80 cm.

True HD

"True HD" ima isto značenje kao "Full HD". "True HD" nije zvanična oznaka već reklamni dodatak.

HD ready

HD ready logoOznaka "HD Ready" znači da na tom televizoru možete gledati HD video. Ekran kod ovih televizora je manje rezolucije nego kod Full HD televizora pa je slika malo manje oštra u slučaju puštanja videa sa maksimalnom HD rezolucijom.

HD ready 1080p

HD ready 1080p logoNajnovija oznaka koja ima isto značenje kao "Full HD" tj. HD ready televizor sa ekranom rezolucije 1920x1080. Pomenutu rezouciju naravno prikazuje bez smanjenja oštrine slike.

Hotel mode televizori

Neki televizori imaju oznaku hotel mode. To znači da je u njih ugrađena funkcionalnost koja ih čini idealnim za korišćenje u hotelskim apartmanima i bolničkim sobama.
Neke osobine hotelskih televizora:

Način instaliranja

Ovi televizori imaju moguućnost da se programiraju i podese preko posebnog menija zaštićenog šifrom, tako da gosti ne mogu slučajno da pokvare programe i druga podešavanja.
Neki čak imaju mogućnost da se priključe na poseban mali uređaj na koji se podešavanja mogu snimiti. Onda se ta podešavanja sa tog uređaja jednostavno kopiraju na druge hotelske televizore. Tako se najbrže i najlakše može podesiti veliki broj televizora u hotelu.

Jednostaani za upotrebu

Komande i meniji na ovim televizorima su osmišljeni da budu jednostavni za upotrebu tako da se lako snađu osbe koji se prvi put sreću sa ovim televizorom. Gosti hotela ne moraju da se privikavaju i da uče kako se upotrebljava ovaj TV.

Štede struju

Obično imaju ugrađeno automatsko gašenje nakon određenog vremena bez reagovanja korisnika. To služi da televizor ne troši hotelsku struju ako gost recimo ode iz sobe a zaboravi ugasiti televizor.

Zanimljivi dodaci

Neki od ovih televizora imaju zanimljive dodatke kao što je na primer digitalni časovnik ispod ekrana. Ovo je osmišljeno zato da televizor u hotelskoj sobi ujedno služi i kao digitalni časovnik koji se vidi i kada je televizor ugašen.

Alternative televizoru

Kućni projektor

Projektori funkcionišu isto kao televizori samo što nemaju ekran nego sliku projektuju na zid ili na platno, kao u bioskopu. Izuzetno su zanimljivi ako planirate praviti kućni bioskop. Nedostatak je što u prostoriji mora biti tamno da bi se slika dobro videla. Za mnoge će nedostatak biti i visoka cena. Dobri projektori koštaju iznad 500 evra. Oni projektori koji su jeftiniji vas verovatno neće impresionirati kvalitetom. Osim toga  imaju kraći rok trajanja. Neki delovi (lampe) se moraju zameniti nakon određenog vremena što takodje poskupljuje stvar.

Monitor kao televizor

U novije vreme pojavilo se nekoliko modela monitora koji imaju ugrađen TV tuner i mogu funkcionisati i kao samostalan televizor. U njih su ugrađeni mali zvučnici tako da ne morate da ih spajate sa posebnim PC zvučnicima. Oni imaju i monitorski ulaz i sve priključke kao i TV. Naravno uz njih dobijate i daljinski upravljač.

Kompjuter sa TV karticom

TV kartice dodaju kompjuteru mogućnost gledanja i snimanja TV programa pa tako praktično pretvaraju vaš računar u zamenu za televizor.
Za više detalja o TV karticama pogledajte Vodič za kupovinu TV kartice
 video majstor, 3.11.2009
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<