Kako da kućni video izgleda holivudski - prvi deo - faza snimanja

Kako da kućni video izgleda holivudski -  prvi deo - faza snimanja

Saveti i trikovi za snimanje kućnog videa da izgleda što više filmski
Ne postoji jedan poseban trik da bi video snimak izgledao profesionalno. Jednostavno trudite se da budete koliko god možete profesionalni tokom planiranja i snimanja i vaši snimci će postajati profesionalnijeg kvaliteta.
U ovom tekstu smo izdvojili nekoliko najvažnijih sastojaka za "holivudski izgled" koje početnik za kratko vreme može da nauči.

Što više dobrog svetla

Da li su tamni snimci loši?

Tama, samo po sebi, nije loša. Mračne scene su često važan deo filmova. Senke su važan deo atmosfere. Postoje filmski žanrovi gde je poželjno da su scene mračne i da mnogo toga bude skriveno u senci. Mračan video može biti veoma svrhovit i efektan. Ukoliko su ti tamni snimci planirani i uklapaju se u žanr filma koji snimamo onda su takva tama i senke dobre. Međutim, ukoliko su te tamne scene nastala usled, nedovoljnog osvetljenja, postići ćete samo efekat "jeftinog" kućnog videa.

Ono što želimo da izbegnemo je onaj "jeftini" amaterski izgled snimaka koji su nastali pod preslabim svetlom.

Kako izgledaju ti "jeftini" snimci nastali pod preslabim svetlom?

  • Subjekti koji snimate su zaklonjeni senkom i ne vide se dobro.
  • Pozadinski detalji koji su višak su osveteljeni bolje od važnih stvari i odvraćaju pažnju.
  • Snimci su puni digitalnog šuma tipičnog za preslabo svetlo i loš kvalitet kamera.
  • Slika je zamućena i teško se razaznaje šta je na snimku.

Pojačajte rasvetu

Svetlo koji se nalazi na mnogim kamerama (a može se i posebno kupiti) najčešće nije dovoljno da reši probleme osvetljenja u zatvorenom prostoru. Mnogo bolje rezultate ćete postići ako rasporedite više izvora svetlosti po sceni:
- Uključite još nekoliko lampi.
- Slabije sijalice zamenite onima od 75W ili 100W.
- Lampu za radne stolove postavite blizu akcije.
- Dobro je da je osvetljenje bazirano na neonskim sijalicama ili sličnim (npr. štedljivim sijalicama) jer smanjuju stvaranje oštrih senki.

"Zlatni sat" za snimanje vani

Idealno osvetljenje je otprilike ono prirodno koje imamo na početku i na kraju dana. To je tzv. "Zlatni sat" (The golden hour). Zlatni sat traje otprilike prvi sat nakon izlaska sunca i poslednji sat pre zalaska sunca. Tokom tog vremena sunčevi zraci prodiru kroz deblji sloj atmosfere i time se direktno svetlo smanjuje a više svetlosti dolazi indirektno od neba. Kontrast je manji. Senke su slabije i "mekše". Nema opasnosti od prejakog osvetljenja. A topla boja "niskog sunca" se obično smatra poželjnom. Mnoge karakteristične scene iz poznatih filmova su snimane baš tokom zlatnog sata.

Trudite se da što više iskorištavate "Zlatni sat" za snimanje vani.

Mirna kamera i klizeći pokreti kamere

Statične snimke snimati sa stalaka

Amateri obično razmišljaju samo o kupovini kamere i zaboravljaju na stalak iako on košta samo neznatan iznos u poređenju sa cenom kamere.
Kada god ne želite da pomerate kameru, ništa je neće bolje umiriti nego stalak. Bilo da je Tripod ili Monopod ili neki drugi, stalci su veoma bitni. Bolje ikakav nego nikakav.

Kamere sa ugrađenom stabilizacijom

Za snimanje u pokretu, u zadnjih nekoliko godina postignut je ogroman napredak u stabilizaciji tj. umirivanju vibracija kod amaterskih kamera. Ovakve kamere omogućavaju da čak i amateri koji nemaju iskustava u snimanju, naprave impresivno mirne snimke. Na snimcima kamera deluje kao da klizi kroz vazduh. To je ogroman korak prema "filmskom" utisku snimaka.
Trenutno za stabilizaciju snimaka kod kamera, najbolja rešenja imaju Panasonic i Sony. Ukoliko možete da birate svakako birajte neki od skupljih Panasonic ili Sony modela novije generacije.

Kamera na točkovima

Najmekši pokreti kamere u filmovima, se postižu snimanjem na stalku sa točkovima ili posebnim kolicima za kameru. Da ne bi bilo vibracija pri kretanju po neravninama, ta kolica se čak nalaze na šinama koji osiguravaju da kretanje bude besprekorno glatko.

Kako vi to možete izvesti?

Umesto stalka sa točkovima, možete upotrebiti skejt (skateboard) ili kolica za bebe. Možete koristiti i kancelarijsku stolicu sa točkovima ali najbolje da na nju stavite nekog tereta kako se ne bi naglo okretala i vibrirala.

Mirna ruka kamermana

Ako imate na raspolaganju više kamermana koji su jednako iskusni ili jednako neiskusni, neka snima onaj koji je psihički najopušteniji. Takodje dobar izbor je onaj kome se najmanje tresu ruke.

Čist zvuk

Za profesionalni utisak, neophodno je da zvuk bude kvalitetan. 
Naravno to je teško postići kod amaterskog videa ali ukoliko imate mogućnosti da birate, kupite opremu koja snima što kvalitetniji zvuk.

Ostanite fokusirani

Opustite se. Nađite nešto interesantno i uživajte u toj sceni. Ako snimak bude predugačak, kasnije u montaži ga lako možete skratiti.
Imajte na umu sledeće:
- Ne prekidajte akciju prerano!
- Pustite da se akcija razvije sama od sebe. Ne tragajte za zanimljivim prikazom već ga pričekajte snimajući.
- Izbegavajte stalno menjanje ugla. Nemojte se sa kamerom ponašati poput kučeta kada nešto nestrpljivo pretražuje i njuška posvuda.
- Cilj snimanja je da napravite snimak u kojem će gledaoci uživati. Ako se kamera mnogo pomera to iritira gledaoce i niko neće uživati.

Prikažite emocije i reakcije

Nije dovoljno samo prikazati zanimljiv događaj nego i kako ljudi reaguju na njega. Važno je i jedno i drugo. Snimite događaj i to dobro ali ne zaboravite da snimite i emocije učesnika i posmatrača.

Snimite dete kako se raduje kad otvori pokon ali snimite i kako se roditelj raduje što je obradovao svoje dete.
Snimite strašan događaj, ali snimite i očevice kako su se uplašili i zaprepastili.
Snimite sportski događaj, ali snimite i navijače kako navijaju.
Reakcije su veoma popularna tema za video na YouTube...
Ne samo da reakcije čine video zanimljivijim nego postoji čitav jedan popularni žanr videa koji se u suštini svode isključivo na reakcije.

Takvi video snimci su veoma popularni na YouTube-u. Imamo na primer:
Reakcije starih osoba dok gledaju neki muzički spot. Reakcije dece kada saznaju da su dobili brata ili sestru. Reakcije građana na posetu neke slavne osobe i slično...

Reakcije toga i toga na to i to

Događaj je neponovljiv a emocije kratko traju - Kako da stignemo da snimimo i jedno i drugo?

Naravno nije lako sa jednom kamerom snimiti i jedno i drugo. Sam događaj koji snimate je često neponovljiv i šteta je da okrećete kameru od njega da biste snimili posmatrače. Medjutim, ima nekoliko rešenja koje ipak možete:

Ako imate dve kamere

Ako slučajno imate na raspolaganju dve kamere. Veštiji kamerman sa boljom kamerom neka snima sam događaj. A drugi kamerman sa slabijom kamerom (ili mobilnim telefonom) neka u isto vreme snima posmatrače i njihove reakcije.

Ne prekidaj snimanje odmah - Snimite produžetke reakcija i relativno sveže emocije.

Ne prekidajte snimanje odmah kada se događaj završio. Okrenite sada kameru prema posmatračima i učesnicima i snimajte kako reaguju dok emocije još uvek traju. Najviše snimajte one koje reaguju sa najviše emocija, najburnije, sa najviše govora tela, sa najizražajnijim grimasama, koje se najviže užive, koje se najviše obraduju, koje se najviše uplaše, koje se najviše naljute, koje se najviše razočaraju,...

Šta ako nismo stigli da snimimo reakcije?

Ukoliko niste uspeli snimiti učesnike i posmatrače događaja dok reaguju, možete posle toga snimiti njihove naknadne reakcije. Ili kasnije snimite mini dokumentarac u kojima ćete oživeti sećanja i emocije posmatrača.

Pustite snimak na televizoru i snimajte kako gledaoci reaguju

Niste uspeli da snimite direktne rekacije učesnika sa lica mesta ali ono što možete je da kasnije pustite snimak tog zanimljivog događaja na televizoru pred gledaocima koji to još nisu videli. A zatim dok oni gledaju vi snimate kamerom njihove reakcije.
 
Gledaoci će biti emotivniji kad su u društvu. Naročito kada su u društvu osoba do kojih im je stalo i sa kojima vole da komuniciraju. Pažljivo birajte to društvo. Neka to budu osobe koje su prijateljske sa gledaocima. Na primer, bake će imati najviše emotivnih reakcija kada budu gledali, snimak rođendana od njihovih unučića, zajedno sa svojom rodbinom kojima žele da pokažu snimke. Devojke će biti najemotivnije kad budu gledale snimak u društvu najboljih prijateljica (kojima jedva čekaju da pokažu snimak i sve ispričaju).

Dakle koraci su sledeći:
- Pripremite kameru ali ne puštajte još snimak.
- Okupite učesnike snimljeng događaja  pred ekranom a takođe i njima drage osobe.
- Uključite snimanje kamerom i smestite se pored ekrana ili na neko drugo pogodno mesto tako da imate dobar pogled od napred na gledaoce. Ne treba da snimate ekran televizora ni prema ekranu nego suprotno. Snimajte prema gledaocima koji gledaju u ekran.
- Pustite snimak događaja na televizoru. I nastavite da snimate reakcije osoba kao u prethodno pomenutim rešenjima.

Snimite mini intervju-dokumentarac o tome

Kasnije, bilo kada nakon događaja, možete snimati intervju sa učesnicima i posmatračima tog događaja i oživete njihova sećanja i emocije.

Pitajte ih o događaju, o doživljajima...

Postavljajte pitanja poput:
"Šta vam se najviše dopalo?"
"Šta vas je najviše razljutilo?"
"Čega vam je najviše žao?"
"Kako ste se osećali?"
"Kako ste raeagovali?"
"Ispričajte nam kako ste vi to doživeli."

Pitanja ne moraju biti tako strogo kratka. Može i da opširnije opišete šta vas zanima. Cil je da ohrabrite sagovornika da se uživi, opusti, da govori emotivno, da opisuje svoj doživljaj svojim rečima...

Zapamtite da vi koji snimate niste glavna uloga. Onaj ko postavlja pitnja nije bitan. Bitno je da snimite osobu koju intervjuišete. Nikako se ne sme desiti da sagovornik ne može da dođe do reči od vas. Bitni su njeni odgovori, reakcije, emocije...

Šta posle snimanja?

U drugom delu teksta ćemo se baviti time šta dalje početnici mogu da urade sa svojim kućnim video snimcima na računaru (u fazi postprodukcije).

Uskoro...


 video majstor, 10.5.2014
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<