Oprema za umrežavanje računara

Oprema za umrežavanje računara

Vodič kroz uređaje koji se koriste u kućnoj mreži:
- Oprema za kablovsko (Ethernet) umrežavanje
- Oprema za bežično (Wireless) umrežavanje

Osnovni pojmovi umrežavanja: Ethernet, LAN, Wireless, WLAN, SOHO Network... Šta je šta?

Ethernet

Ethernet je naziv tehnologije koja se koristi za  kablovsko umrežavanje kompjutera i sličnih mrežnih uređaja.

Ethernet mreža

U ovom tekstu koristićemo naziv "Ethernet mreža" za mrežu koju čine uređaji umreženi Ethernet kablovima. Naravno pomoću Routera Ethernet mreža može biti povezana sa drugim mrežama u složeniju mrežu...

LAN (local area network)

LAN je naziv za kompjutersku mrežu na manjem fizičkom prostoru. Na primer svi umreženi uređaji u jednoj kući ili svi umreženi uređaji u jednoj zgradi i sl.
Pojam LAN nije ograničen samo na Ethernet ili neku drugu tehnologiju umrežavanja već označava celu mrežu bez obzira na koji način su uređaji spojeni.

WLAN (Wireless Local Area Network)

WLAN označava jednu grupu uređaja koji su bežično (Wireless) spojeni na jedan Wireless Access Point (na primer Wireless router).

Wi-Fi

Wi-Fi je oznaka svih WLAN uređaja  koji koriste tehnologije IEEE 802.11 standarda.
Praktično svi uređaji za kućno Wireless umrežavanje koriste Wi-Fi tehnologije pa je najčešće svejedno da li kažemo Wireless ili Wi-Fi. Ipak Wi-Fi je nesumnjivo precizniji pojam.

Wi-Fi Hotspot

Mesto gde se nalazi Wireless Access Point (najčešće Wireless Router) slobodan za spajanje. Dovoljno je da se sa vašim Wi-Fi uređajem približite Wi-Fi hotspotu i možete se spojiti na tu mrežu.

802.11b

Veoma popularna bežična Wi-Fi tehnologija koja omogućava prenos podataka brzinom do 11Mbit/s

802.11g

Novija bežična Wi-Fi tehnologija koja omogućava prenos podataka brzinom do 54Mbit/s. 802.11g uređaji su poptpuno kompatibilni sa starijim 802.11b uređajima i mogu se međusobno spajati.

802.11n

Novija bežična Wi-Fi tehnologija koja će omogućiti prenos podataka brzinom do 600Mbit/s.

SOHO Network

SOHO je skraćenica od "Small Office / Home Office" i označava manji biznis od najviše 10 radnika koji rade na jednom mestu.
SOHO Network je kompjuterska mreža koja odgovara za jednu tipičnu SOHO kancelariju od desetak mrežnih uređaja. Zahtevi za kućnu mrežu su praktično isti tako da se koriste i isti uređaji. Mnogi uređaji koji su namenjeni za kućno umrežavanje imaju na sebi oznaku "SOHO" ili spadaju u kategoriju SOHO mrežnih uređaja...

Šta je potrebno od uređaja i opreme?

Za kablovsku mrežu od samo dva računara

Ethernet adapteri

Svaki od oba računara mora imati Ethernet adapter kod nas poznatiji kao "mrežna kartica". U skoro svim novijim matičnim pločama je već ugrađen Ethernet tako da uz novije kompjutere najčešće nije potrebno ništa dodatno.

Kablovi

Ako će biti spajano samo dva računara onda je potreban samo jedan Ethernet crossover (takozvani ukršteni) kabal. 

Za kablovsku mrežu od tri ili više uređaja

Ethernet adapteri ("mrežna kartica")

Svaki računar koji treba biti priključen na mrežu ovim "kablovskim" (Ethernet) putem mora imati Ethernet adapter kod nas poznatiji kao "mrežna kartica". U skoro svim novijim matičnim pločama je već ugrađen Ethernet tako da uz novije kompjutere najčešće nije potrebno kupovati dodatni Ethernet adapter.

Čvorišta - Switch ili Router

Potreban je Switch ili neki drugi uređaj koji će služit kao čvorište Ethernet kablova. U daljem tekstu ćemo detaljnije objasniti Šta je Switch i koji uređaji mogu da obavljaju nejgovu funkciju.

Kablovi

Svaki računar mora biti pomoću jednog Ethernet kabla spojen sa "čvorištem" tj. switchem ili routerom. Znači, potrebno je onoliko kablova koliko je uređaja umreženo, ne računajući čvorište.

Za bežičnu (Wireless) mrežu od dva ili više uređaja

Wireless Access Point

Kućna bežična mreža, bez obzira koliko će uređaja biti spojeno treba imati jedan Wireless Access Point uređaj. Skoro uvek najbolje rešenje je da to bude  tzv. "Wireless Router".

Wireless adapteri

Svaki računar i uređaj koji treba biti spojen na ovu Wireless mrežu mora imati Wireless adapter.
Mnogi prenosni kompjuteri (Laptop, Netbook...) i slični uređaji (mobilni telefoni, prenosne konzole za video igre...) imaju već ugrađen Wireless adapter pa su već spremni za spajanje na Wireless Access Point.

Ethernet adapteri (mrežne kartice)

USB Ethernet adapterEthernet adapter je kompjuterski komponenta (kartica ili priključni uređaj) koji omogućava da kompjuter spajate kablovima sa drugim Ethernet mrežnim uređajima.
Noviji kompjuteri uglavnom imaju ugrađen Ethernet adapter u matičnu ploču tako da su spremni za spajanje na Ethernet mrežu  i bez priključivanja posebnog adaptera.
Kod starijih kompjutera, Ethernet adapter se priključivao u obliku kartice pa se zbog toga kod nas često naziva i "mrežna kartica".
Osim u obliku kartica, Ethernet adapteri mogu biti i USB uređaji koji se spolja priključuju na USB konektor.

Wireless adapteri

USB Wireless adapterWireless adapter je kompjuterska komponanta koji omogućava da kompjuter spojite na bežičnu (Wireless) mrežu. 
Wireless adapteri su najčešće USB uređaji koji se spolja priključuju na USB konektor. Naravno Wireless adapteri u sebi imaju antenu a ponekad uz njih dobijete i još jednu dodatnu koja se koristi ukoliko je signal preslab.
Skoro svi noviji prenosni računari (Laptop, Notebook, Netbook, Tablet, Smartphone...) imaju u sebi već ugrađen Wireless adapter. Takođe mnogi mobilni telefoni i prenosnee igraće konzole (Nintendo DS, Sony PSP...) imaju ugrađen Wireless adapter.

Wireless Access Point

Wireless Access Point je uređaj koji omogućava spajanje Wireless uređaja koji su u dometu tog Wireless Access Point-a. To je neka vrsta bežičnogg čvorišta.
Svi uređaji sa Wireless adapterom koji se spoje na jedan Wireless Access Point čine jednu WLAN mrežu.

Wireless Access Point može biti poseban uređaj ali najčešće se nalazi u sklopu multifunkcionalnih uređaja tzv. "Wireless Routera". Više o tome šta su Wireless Routeri  je objašnjeno u daljem tekstu.

Switch, Hub, Router... koja je razlika?

Pojednostavljeno rečeno, Switch povezuje više uređaja u mrežu a Router povezuje više mreža. Naravno, u praksi, stvari su malo komplikovanije pa ćemo objasniti detaljnije:

Šta je Switch?

Ethernet switchEthernet switch ili Network switch ili Switching hub ili Hub su često korišćeni nazivi za uređaj koji služi isključivo tome da pomoću Ethernet kablova poveže više računara i uređaja u jednu Ethernet mrežu. Verovatn je najpravilniji naziv "Ethernet switch" jer koristi Ethernet tehnologiju umrežavanja i uspostavlja Ethernet mrežu.
Switch je taj koji kreira mrežu jer bez njega mogu biti spojena samo dva uređaja.

Na slici pored ovog teksta je Ethernet switch sa 8 portova (priključaka za mrežne kablove). Odličan za kućnu mrežu.

Kućni switchevi su jednostavni za upotrebu. Samo ih uključite u struju, povežete Ethernet kablove i mreža je fizički uspostavljena. Nema nikakavog podešavanja.

Šta je Router?

Pre svega treba reći da ljudi nazivaju ruterom različite uređaje pa je tako ruter postao pojam širokog značenja. Opisaćemo nekoliko uređaja koji se nazivaju ruteri.

Router koji je samo "Router"

Tehničk ispravna definicija je sledeća: Router je uređaj koji koji povezuje dve ili više kompjuterskih mreža.

Međutim, kada je u pitanju kućno umrežvanje mi se praktično nikada nećemo sresti sa uređajima koji su isključivo Routeri već ćemo koristiti višefunkcijske uređaje koji između osatlih poseduju i funkciju Routera.

Wireless Router

Najčešće se tako naziva uređaj koji objedinjuje funkcije Routera, Wireless Access Point-a,  veze sa internetom.
Često imaju i funkciju Switcha. Takav uređaj kreira Wireless (WLAN) mrežu, kreira Ethernet mrežu i obe pomenute povezuje međusobno i sa internetom.

Na slici ispod je Netgear G54 Wireless Router koji uspostavlja Wireless (Wi-FI) mrežu, ima priključak za internet (ADSL ili kablovski modem) a takođe ima i funkciju Ethernet switcha sa 4 priključka. Međusobno povezuje WLAN mrežu, Ethernet mrežu i Internet (svetsku kompjutersku mrežu).
Netgear G54 Wireless Router

Wireless ADSL Modem Router

Najčešće se tako naziva uređaj koji u sebi ima ugrađen Router, ADSL Modem, Wireless Access Point i Ethernet switch.

Na slici ispod je Netgear N150 Wireless ADSL2+ Modem Router koji u sebi ima ugrađen ADSL2 Modem,Wireless Access Point (Wi-Fi), a takođe ima i funkciju Ethernet switcha sa 4 priključka. Međusobno povezuje WLAN mrežu, Ethernet mrežu i Internet (svetsku kompjutersku mrežu).
Netgear N150 Wireless ADSL2+ Modem Router

Dal i je pored "Routera" koji ima ugrađen i Switch potrebno imati još i poseban Switch?

Zavisi od toga da li na njemu imate dovoljno Ethernet priključaka. Takvi "routeri" najčešće imaju samo 4 Ethernet priključka što znači da pomoću njih možete uspostaviti Ethernet mrežu od 4 uređaja. Ako je potrebno da umrežite više Ethernet uređaja nego što na njemu ima Ethernet prikjučaka onda morate kupiti još i poseban Ethernet switch sa dovoljno priključaka.

Primer:

Ako na "routeru" imate četiri Ethernet priključka i povežete ga sa Switchem koji na sebi ima 8 priključaka, dobićete mogućnost da uspostavite Ethernet mrežu od 10 uređaja. Na oba uređaja ukupno ima 12 Ethernet priključaka ali ćete pri međusobnom spajanju prvog i drugog Switcha morati zauzeti dva od njih.


Umrežavanje je veoma aktuelna tema (i često bude novosti) tako da će ovaj tekst često biti dopunjavan i poboljšavan.
 video majstor, 8.8.2010
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<