YouTube startuje sa 60fps

30.10.2014
YouTube logoYouTube od danas polako počinje sa podrškom za video sa framerateom od 60fps. Za sada YouTube zadržava kontrolu nad tim za koje klipove će biti uopšte dostupna ova opcija. U početku će to biti video sa brzim i veoma pokretnim scenama, i verovatno samo na najpopularnijim kanalima.

Šta zapravo donosi 60fps?

60fps donosi dvostruko više slika u sekundi u odnosu na dosadašnji YouTube standard od 30fps. To u praksi znači da pokreti izgledaju tečnije (manje seckanja). Naravno to ima smisla samo za one klipove koji su zaista snimljeni u 60fps. Kod klipova koji su snimljeni u 30fps nema nikakve koristi konvertovati ih u 60fps jer se ne dobija nikakva razlika. Najviše koristi od 60fps imaju snimci video igara koji su zaista snimani sa 60fps jer inače kod video igara pokreti izgledaju najseckavije od svih.

Šta je potrebno za gledanje 60fps YouTube klipova?

Za sada, da biste gledali video klip sa 60fps neophodno je da za takav klip koristite Chrome web browser i izaberete opciju "720p60 HD" ili "1080p60 HD". YouTube radi na tome da se ova opcija pojavi i u drugim web browserima (Firefox, Opera itd.).

Prvi primeri 60fps videa na YouTube-u su naravno klipovi iz video igara sa brzim akcionim scenama. Plejlistu sa ovim 60fps klipovima možete pogledati ovde, naravno, potrebno je da video gledate pod iznad navedenim uslovima.
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<