Vodič za kupovinu kamere amaterske

 Vodič za kupovinu amaterske kamere

Kako kupiti dobru amatersku kameru?
Sve što treba znati da biste odabrali kameru za kućna snimanja i putovanja sa kojom ćete zaista biti zadovoljni.
Napomene: 
- Ovaj vodič se odnosi isključivo na digitalne kamere tj. kamere koje sniamju digitalni video.

- Tekst nije do kraja dovršen! Biće uskoro dopunjen sa još informacija...

Format, rezolucija sl. karakteristike

HD ili bez HD ?

Ako imate HD televitzor (HDTV) u kući onda verovatno želite i da vaša kamera snima u HD rezoluciji tako da na vašem televizoru te snimke možete gledati u punoj oštrini.
Ako ćete snimke gledati samo na starijim televizorima onda vem je verovatno dovoljno i samo standardna rezolucije (SD).
Ako vam je važno da kvalitet snimaka bude što veći i da zadržite što veći kvalitet i nakon obrade onda praktično trebate razmatrati samo HD modele.

Aspect ratio - 4:3 ili 16:9 ili oba

Neke kamere sniamju isključivo u 4:3 aspect ratiu a neke isključivo u 16:9. Idealno je da na kameri možete sami odabrati da li ćete koristiti 4:3 ili 16:9.
Obratite pažnju da kod HD rezolucija često nije moguće odabrati aspect ratio jer su HD rezolucije uglavnom predviđene samo za 16:9 ekrane.

Progressive ili Interlaced

Ako želite da vaše video snimke gledate i obrađujete na računaru onda je svakako bolje da birate model koji snima Progressive video.
Ako ćete snimke gledati samo na starijim televizorima onda i nije toliko važno.
SD kamere su praktično sve interlaced ali kod HD kamera ima i jednog i drugog.

Koji mediji za snimanja?

Koji mediji postoje?

Kasete (postaju prošlosti)

Ima više varijanti kaseta za digitalne kamere. Dok funkcioniše to je dosta dobro rešenje i ima svojih prednosti ali ima modela kamera kod kojih se ovo dosta brzo pokvari i kvar se teško otklanja. Osnovni nedostatak kamera koje snimaju na kasete je što imaju mnogo pokretnih delova i preciznih mehanizama koji su osetljivi. Da bi taj mehanizam bio kvalitetan i izdržljiv morao bi biti i težak i krupnijih dimenzija a to se kod amaterskih kamera izbegava tako da krajnje rešenje ne bude dovoljno dobro.
Neki od najpoznatijih proizvođača kamera su već prestali proizvoditi kamere sa kasetama tako da ovaj medij polako ali sigurno postaje stvar prošlosti.
Zaključak: kasete ne smatramo dovoljno dobrim medijem za amaterske kamere i amatersku upotrebu.

DVD

Rešenje snimanja na prazne DVD diskove je na prvi pogled dosta praktično. Međutim praksa je pokazala da su DVD snimači u kamerama veoma skloni kvarenju tako da ih nikako ne preporučujemo.

Memorijeske kartice

Verovatno najbolje rešenje i odgovarajuće za većinu korisnika. Snmanje na kartice ima zaista mnogo prednosti:
- Kartice su veoma malih dimenzija i veoma lake. Tako da uz kameru možete nositi dodatnih medija koliko god želite poneti.
- Ako se kartica pokvari jednostavno koristite drugu koja je ispravna. Ne morate nositi kameru na servis.
- Sistem snimanja na kartice nema mehaničkih i pokretnih delova tako da su kamere koje snimaju na memorijske kartice otpornije na udarce, temperaturu i pritiske od svih drugih rešenja.
- Takođete možete kupiti čitač kartica za PC računar i zatim možete snimke prenositi na računar bez upotrebe kablova. Samo ubacite karticu sa snimcima u čitač kartica od kompjutera i prekopirate fajlove (video i fotografije koje ste snimili kamerom).
- To takođe znači da kameri nije potreban FireWire konektor.
Više detalja o vrstama memorijskih kartica, naći ćete u tekstu Memorijske kartice

Ugrađeni hard disk

Ovo je najnovije rešenje koje se počelo koristiti tek u proteklih nekoliko godina. Kamere sa ugrađenim hard diskom imaju jednu veliku prednost i nekoliko nedostataka. Prednost je ta što hard diskovi budu velikog kapaciteta u poređenju sa ostalim medijima pa na njih možete snimiti mnogo sati videa.
Nedostataka ima nekoliko:
- Sam hard disk je mehaničko elektronski uređaj koj je osetljiv na udarce i druge fizičke uticaje. Zbog toga ni kvarovi hard diska nisu retkost.
- Hard disk se ugrađuje u unutrašnjost kamere tako da u slučaju zamene morate nositi kameru na servis.
- Za prebacivanje videa sa hard diska na računar se uobičajeno koristi FireWire kabal koji ponekad uzrokuje pojedine prateće probleme. Na primer poznati kvarovi su: rasklimavanje FireWire konektora i kvar elektronike zadužene za FireWire usled nepažljivog spajanja.

Koji odabrati?

Kao najbolje i najjednostavnije rešenje za amaterske potrebe preporučujemo da birate samo kamere koje snimaju na memorijske kartice. U daljem tekstu kod ostalih preporuka će se uglavnom podrazumevati da se govori o kamerama koej snimaju na memorijske kartice.

Dva medija za snimanje su bolje nego jedan

Mnoge kamere nude dva medija za snimanje, na primer imaju ugrađen hard disk a takođe mogu koristiti i memorijske kartice. Neke imaju dva slota za memorijsku karticu.
Ako kupujete kameru sa ugrađenim hard diskom onda je poželjno da ta kamera takođe može da snima i na memorijske kartice.

Koju funkcionalnost treba imati?

Zoom

Optički zoom

Optički zoom je veoma važna stavka. On omogućava da se pomoću leća objektiva slika uveća ili smanji bez zamućivanja i gubitaka kaliteta. Sve kvalitetnije kamere osim onih zaista minijaturnih imaju optički zoom najmanje 10x. 10x optički zoom je ujedno neki krajnji minimum da bi kameru uopšte vredelo razmatrali. Da biste bili zadovoljni trebalo bi da je optički zoom bar 20x a još bolje ako je veći.
Premali optički zoom znači da nećete moći mnogo približiti kada snimate nešto u daljini.

Digitalni zoom - ne pridavajte mu pažnju

Digitalni zoom je zapravo softverska metoda uvećavanja kao kada na računaru povećate rezoluciju slike. Tom metodom se ne može ni povećati ni sačuvati kvalitet jer se ne povećava količina detalja nego se detalji samo ukrupnjuju. Što više uvećate sa digitalnim zoomom to više gubite na oštrini jer digitalni zoom više ukrupnjava detalje.

Podatak o digitalnom zoom-u možete slobodno ignoristai kod iole ozbiljnijih kamera koje imaju dovoljno snažan optički zoom.

Inače tokom zumiranja, kamera najpre uvećava do maksimalnog optičkog zooma a zatim nastavlja dalje da uvećava sliku digitalnim zoom-om.

Šta sa kamerama koje nemaju optički zoom već samo digitalni?

Veoma male kamere nemaju optički zoom jer kod njih jednostavno nema mesta za dovoljno veliki objektiv. To je ogroman nedostatak. Jedina prednost takvih kamera je što su male pa ih možete staviti u džep.
Ako vam je kvalitet važan, kamere bez optičkog zoom-a nemojte ni razmatrati.

Sposobnost snimanje pod slabim svetlom

Veoma važno! Kamera od modela do modela se dosta razlikuje po tome kako izgledaju snimci koji su snimljeni pod slabim svetlom. Obavezno tražite da isprobate kameru kako snima pod slabim svetlom. Ako je kvalitet takvih snimaka loš, onda ćete morati pri sniimanju uključivati lampu ili čak nositi dodatni reflektor. Za amatersko snimanje, upotreba dodatnog osvetljenja je dosta nezgodna stvar. Naravno preporučujemo da birate model kamere koja ima što bolje kvalitet snimaka pod slabim svetlom.

Mogućnost noćnog snimanja

Većini ljudi ovo nije neophodno, ali dobro je da kamera ima mogućnost noćnog snimanja jer to ujedno znači da će imati dobar kvalitet i pod slabim dnevnim svetlom.
Noćno snimanje inače nije moguće ako je potpuni mrak već mora postojati bar neki slab izvor svetlisti. Ponekad je svetlost sa LCD ekrana kamere dovoljna za noćno snimanje u kući.

Mogućnost upotrebe kamere kao fotoaparata

NAPOMENA: Tekst o ovoj mogućnosti ćemo kasnije dodati! Moramo proveriti još neke informacije!
...

Kakve fizičke karakteristike treba imati?

Obavezno probati kameru da vidite kako vam leži u ruci!

Definitivno nemojte kupovati kameru samo na osnovu slike jer se može desiti da nije odgovarajuća za vašu ruku. Kameru pre odluke o kupovini morae uzeti i isprobati da vidite  kako vam leži u ruci. Ako vam deluje neudobno ili nezgodno za rukovanje nemojte izabrati taj model.

Položaj komandi za zumiranje

Držeći kameru u jednoj ruci verovatno ćete tom rukom trebati koristiti samo komande za zumiranje. Izuzetno je važno da korišćenje tih komandi bude jednostavno i intuitivno. Pre kupovine, obavezno uzmite kameru u ruku i namestite se u položaj za snimanje, zatim proverite kako vam odgovaraju komande za zumiranje. Idealno je da postoje meke tipke za zoom-in (približavanje) i zoom-out (udaljavanje) koje stoje na mestima gde ih možete pritiskati kažiprstom i srednjim prstom. Ako su tipke pretvrde ili stoje na nezgodnim mestima za vašu ruku, nemojte kupovati tu kameru.

Masa kamere - Da li je bolje da je kamera što lakša?

Zavisno za šta vam treba. Ako ćete je nositi u džepu ili torbici, svakako će vam više odgovarati lakša kamera. Međutim lakša kamera ima taj nedostatak što više vibrira i brže se pomera tokom snimanja tako da snimci budu prilično iritirajući i zamorni za gledanje.
Dakle, lakša kamera, manje zamara kamermana dok snima i dok je nosi ali obično stvara snike sa prebrzim pokretima i vibracijama koji gledaocima izgledaju lošije. Profesionalni kamermani uvek biraju rešenje koje dalje bolji kvalitet snimka a vi sami odlučite šta vam je važnije.

Pozicija ugrađenog mikrofona

Ako je mikrofon koji je ugrađen u kameru postavljen s prednje strane obično će snimati malo kvalitetniji i prirodniji zvuk nego ako je postavljen s gornje strane kamere. S druge strane u tom slučaju će glas kamermana možda zvučati manje prirodno na snimku.

Ekran na kameri

Veličina

Poželjno je da je LCD ekran na kameri bar 2.5 inča (malo više od 6cm) veličine. Što je ekran veći i svetliji lakše će vam biti da usmerite i pomerate kameru tamo gde želite.
Ako kupujete malo skuplji model onda je poželjno da ekran bude bar 3 inča (oko 7,5cm).

Vidljivost LCD ekrana po dnevnom svetlu

Obavezno pre kupovine zatražite da kameru isprobate vani tokom sunčanog dela dana. Na nekim ekranima jednostavno ne možete ništa da vidite dok je vani sunčano pa su praktično neupotrebljivi za snimanje tokom leta i sunčanih dana. Poželjno je dakle da ekran bude dovoljno vidljiv  u svim uslovima.

Tasteri, meniji i logičnost komandi

Definitivno je važno i koliko vam je lako snaći se u komandama i menijima kamere. Proverite da li vam je lako snaći se u menijima i da li vam deluje logično. Ovo je posebno važno za starije ljude jer se oni teže privikavaju na nove tehnologije.

Konektori

HDMI

NAPOMENA: Mogućnosti koje pruža HDMI na kamerama ćemo kasnije opisati! Moramo proveriti još neke informacije!
...

FireWire (ili i.Link ili IEEE 1394)

FireWire kod kamera sa Hard Diskom

Za amaterske kamere sa hard diskom FireWire nije neophodan jer sve takve imaju USB koji je dovoljan za prenos snimljenih video fajlova sa hard diska kamere na računar. Većina kamera sa hard diskom nema FireWire. Jedina prednost FireWire-a kod takvih kamera je što snimljene fajlove možete brže prebaciti na računar.

FireWire kod kamera koje snimaju na memorijske kartice

Ukoliko kamera snima isključivo na memorijske kartice FireWire vam nije potreban jer postoje čitači memorisjkih kartica za računare a takođe se mogu spajati USB kablom. Takve kamere u stvari najverovatnije ni nemaju FireWire jer im ne treba.

FireWire kod starijih kamera

FireWire kod digitalnih kamera koje snimaju na kasete
Pošto USB 2.0 koji je aktuelan već duži niz godina, nema dovoljnu brzinu protoka podataka, za prenos digitalnog videa sa kaseta na računar, praktično isključivo se koristi FireWire. Kod Sony kamera FireWire se naziva i.Link a još se koristi i naziv IEEE 1394. Ako baš morate kupiti kameru koja snima na kasete onda bi obavezno trebala da ima i FireWire konektor.

USB (USB 2.0)

USB kod kamera kamera koje sniamju na memorijske kartice

USB prikljjučak je prisutan na skoro svim kamerama ovog tipa. Pomoću njega možete jednostavno spojiti kameru sa kompjuterom i prebaciti fajlove sa kartica.
Naravno memorijske kartice možete koristiti i direktno u računaru ako nabavite čitač memorijskoh kartica koji inače nisu skupi.

USB kod kamera sa Hard Diskom

Skoro sve amaterske kamere koje snimaju na hard disk imaju USB priključak i koriste ga za prebacivanje snimljenig videa na računar. Neke pored USB priključka takođe imaju i FireWire. U svakom slučaju ako kupujete kameru sa hard diskom trebalo bi obavezno da ima USB priključak.

USB kod starijih kamera

USB kod digitalnih kamera koje snimaju na kasete
Kod kamera koje snimaju na kasete USB je praktično neupotrebljiv jer nema dovoljan protok podataka da bi  urealnom vremenu preneo digitalni video sa kasete na računar. Kod takvih kamera USB služi samo kada kameru koristite kao Web Cam (web kameru) za internet.

USB 3.0

Najnovija verzija USB konektora koja je tek počela da se koristi. Trenutno ni jedna kamera ne koristi USB 3.0 ali moglo bi se desiti da se uskoro pojave. USB 3.0 ima mnogo prednosti i biće veoma poželjan na budućim kamerama. Nejverovatnije će za nekoliko godina u potpunosti zameniti USB 2.0 i FireWire.
USB 3.0 je unazad kompatibilan sa USB 2.0 tako da može biti spajan i sadašnjim USB (2.0) kablovima sa običnim USB (2.0) konektorima.

Prateća oprema koja se dobija uz kameru

Torbica za nošenje

Svakako je dobro da uz kameru dolazi i odgovarajuća torbicu u kojoj kamere tokom prenošenja može biti zaštićena od prašine, grebanja pa i udaraca koliko je moguće.

FireWire kabal

Nije neophodno da ga dobijete uz kameru jer ga možete kupiti i posebno. Međutim to je prilično pouzdan znak da kamera ima FireWire konektor :)

Stalak (tronožac, tripod)

Poželjno je da imate stalak i da ga koristite pri snimanju međutim nije neophodno da ga baš dobijete uz kameru jer ga možete kupiti i posebno. Ima ih i dovoljno jeftinih tako da svako ko može da kupi kameru može za još malo novca da kupi i stalak.

Za sada toliko. Tekst će kasnije biti još poboljšavan i dopunjavan...
 video majstor  15.12.2010
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<