Osnove audio kompresije

Osnove audio kompresije

Osnovne stvari o audio kompresiji koje bi trebali znati ako se bavite video kompresijom

CBR, VBR, ABR... bitrate

Kao i kod videa i kod audio kompresije takodje postoje CBR i VBR bitrate.

CBR (Constant Bitrate)

To znači da se na svaki sekundu audia zauzima jednako kilobita tj. tačno onoliko koliko ste zadali bitrate.
Nedostatak CBR bitratea je u tome što se ne može uštedeti na onim delovima zvucnog zapisa kod kojih se ne čuje nikakav zvuk (tišina) ili se čuju samo neki jednostavni tonovi..

VBR (Variable Bitrate) metode

VBR je naprednija metoda kojom se postiže snažnija audio kompresija. To znači da enkoder, tokom enkodiranja može koristiti različiti bitrate za različite delove audio zapisa. Negde veći negde manji, zavisno od potrebe.
Postoji nekoliko varijanti VBR metoda:

ABR (Average Bitrate) ili VBR sa zadatim prosečnim bitrateom

Average bitrate znači prosečan bitrate. To je jedna varijanta VBR metoda kod kojeg se enkoderu zadaje prosečan bitrate. Enkoder je slobodan da na svaku delič audio zapisa  potroši kilobita koliko je potrebno ali ima zadatak da u proseku bitrate ostane tačno onoliki koliki je zadan. Za najjednostavnije delove koristi ispodprosečan bitrate i tako štedi prostor za složenije delove. Za najsloženije delove koristi nadprosečan bitrate da bi sačuvao kvalitet. Za delove sa prosečno složenim zvukom koristi prosečan bitrate. Na taj način enkoder može da sačuva dosta dobar kvalitet zvuka a da pri tome video u proseku koristi zadani (prosečan) bitrate.

Da li see i kod audio kompresije može raditi dvoprolazno enkodiranje?

Ne. Tehnike audio kompresije su jednostavno takve da enkoder može sve da uradi u samo jednom prolazu.

Mono ili višekanalni zvuk

Mono

Mono znači samo jedan kanal. Mono audio je prosti audio zapisa koji je sam sebi dovoljan. Za snimanje Mono zvuka dovoljno je imati samo jedan mikrofon a za puštanje je dovoljan samo jedan zvučnik.

Stereo

Stereo je dvokanalni zvuk. Sastoji se od dva audio zapisa koji su istovremeno i  paralelno snimljeni i isto tako se puštaju. Kažemo "paralelno" jer su ta dva audio kanala kod sterea zapravo levi (left) i desni (right) i sadrže otprilike one zvukove koje u prrodi dolaze s leve i desne strane. Pri snimanju stereo zvuka mogu se koristiti dva mikrofona postavljena simetrično jedan pored drugog slično kao što su kod čoveka levo i desno uvo postavljeni simetrično jedno drugom.  Pri tome pomoću levog mikrofona se snima ono što slušaoc čuje svojim levim uvetom a desnim mikrofonom ono što slušaoc čuje svojim desnim uvetom.  Kao rezultat takvog snimanja dobija se to da se skoro svizvukovi čuju na oba kanala samo što se glasnoća pojedinih tonova razlikuje na levom i desnom kanalu, zavisno s koje strane su zvukovi dolazili do mikrofona.
Stereo zvuk slušaoc doživljava prirodnije nego Mono jer je prirodno da se zvukovi koje čujemo levim i desnim uvetom razlikuju.

Tehnike audio kompresije za više kanala.

Tehnike zapisa stereo zvuka

"Prosti" stereo zapis

Najjednostavniji digitalni zapis stereo zvuka je u stvari dva zapisa paralelno. Jedan audio zapis nosi zvuk za levi stereo kanal a drugi za desni.

Joint stereo

Joint Stereo je štedljiviji i napredniji metod. Joint Stereo razdvaja stereo zvuk na komponentu koja se ne razlikuje i na još dve komponente kod kojih ima razlike izmedju levog i desnog kanala. Zapis ove zajedničke komponente za levi i desni kanal predstavlja uštedu jer bi se kod prostog stereo zapisa ti zvučni elementi zapisivali dva puta (i kod levog i kod desnog kanala). Na taj način tehnika Joint Stereo omogućava da se oslobodi više bitova za one komponente zvuka koje se razlikuju. U praksi se naravno postiže veći kvalitet zvuka nego kod prostog stereo zapisa.
Pri reprodukciji Joint Stereo zapis se reprodukuje kao i svaki stereo.  Razlika je samo u metodu na koji su ta dva zvučna kanala zapisana.
Kada kompresujete stereo zvuk u MP3 format preporučujemo da uvek izaberete Joint Stereo metod.

2.1

2.1 je takođe stereo zvuk ali je rastavljen na tri komponente i pušta se pomoću tri zvučnika. Kod ovog sistema levi i desni zvučnik su tzv. sateliti koji reprodukuju srednje i visoke tonove. Oni predstavljaju levi i desni zvučnik. Treći zvučnik je Subwoofer (niskotonac) tj. zvučnik specijalizovan za reprodukovanje niskih tonova tzv. basova.
2.1 sistem stereo zvuka je bolji od običnog stereo sistema sa sama dva zvučnika zbog tri razloga:

- moraju se koristiti i "niskotonci" i "visokotonci"

Odavno se pokazalo da ne može isti zvučnik dobro reprodukovati i niske i visoke tonove. Mora se koristiti kombinacija "niskotonaca" i "visokotonaca" da bi se dobio kvalitetan zvuk.

- dovoljan je jedan "niskotonac"

Čovek normalnog sluha ne može da odredi odakle dolaze niski tonovi. Niski tonovi su mnogo prodorniji. Prolaze čak i kroz telo i čujemo ih jednako dobro sa oba uveta bez obzira gde se niskotonski zvučnik nalazi. Pokazalo se da je svejedno da li ćemo koristiti jedan ili dva subwoofera i na koje pozicije ćemo ih postaviti.  Naravno došlo se do zaključka da je dovoljno koristiti samo jedan Subwoofer i da je dovoljan samo jedan kanal kroz koji će biti puštan zvučni signal do subwoofera.

- "niskotonci" se trebaju odvojiti od "visokotonaca"

Sada kad smo shvatili da je dovoljan samo jedan subwoofer postalo je jasno da ga možemo odvojiti kao treću komponentu i postaviti ga na poziciju nezavisno od levog i desnog zvučnika.
Dodatni razlog za ovo je i činjenica da su subwooferi dosta krupnih dimenzija i izazivaju dosta vibracija. Zbog toga je najpraktičnije da ih se drži na podu odvojen od drugih zvučnia i komada nameštaja.

Preporuke

Koji format audia i koji parametri su preporučeni za "DivX filmove"?

Radi najveće kompatibilnosti sa DivX Media Formatom i DivX ULTRA certified uređajima, preporučujemo sledeće:
- Format audia: MP3
- Bitrate metod: Isključivo CBR bitrate jer .AVI i .DIVX containeri nisu kompatibilni sa VBR bitrateom. Tako se izbegavaju eventualni problemi pri reprodukciji ili naknadnoj obradi.
- Bitrate: za većinu ljudi sasvim dovoljan kvalitet daje 128kbps Joint Stereo.

Upravo takav  MP3 audio sa takvim parametrima se koristi uz većinu "divx filmova" koje srećemo.


Za sada toliko. Tekst ćemo uskoro još dopuniti...
video majstor, 31.10.2009
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<