Vodič za kupovinu monitora

Vodič za kupovinu monitora

Sve što treba znati da biste izabrali dobar monitor

Uvod

Za prikaz videa ili filmova, naravno, najvažniji je monitor. U današnje vreme aktuelni su isključivo LCD monitori sa širokim ekranom (widescreen) pa ćemo razmotriti isključivo njih.

Veličina ekrana, aspect ratio i rezolucija

Veličina ekrana i aspect ratio

Kao što smo rekli gotovo svi današnji monitori su widescreen (širokog ekrana). Koriste aspect ratio 16:10 što je približno aspect ratiu HDTV televizora. Pošto skoro svi filmovi koriste široki aspect ratio, mnogo više ispunjavaju ekran nego na starijim 4:3 monitorima. U zadnje vreme se sve više pojavljuju monitori sa 16:9  aspect ratiom ekrana, koji su naravno privlačni jer se takvi ekrani podudaraju sa ekranima savremenih televizora.
Monitori se masovno proizvode u sledeće tri veličine: sa dijagonalom dužine 19, 20 i 22 inča. Prave se i veći ali su znatno skuplji i manje se kupuju. Od većih ekrana najviše se mogu pronaći 23 i 24 inča.

16:10 ili 16:9 aspect ratio

Sve do ne davno, svi Widescreen monitori su imali 16:10 aspect ratio. Međutim sada se pojavljuje sve više modela koji imaju 16:9 aspect ratio. 16:9 je svakako primamljiviji jer se upravo 16:9 aspect ratio koristi za sve nove (HD) televizore pa će praktično nestati razlika između modernih monitora i modernih televizora.
Kada je gledanje filmova, DVD-a, TV-a i rad sa videom u pitanju, svakako je bolji izbor 16:9 ekrani jer će češće biti ispunjen ceo ekran. Međutim za video igre je možda bolji izbor 16:10 ekran jer većina PC igara nema ponuđene 16:9 rezolucije.

Koja veličina ekrana za monitor je preporučljiva?

Što je veći monitor mora biti i viša rezolucija da slika izbliza ne bi izgledala mutno. Za višu rezoluciju potreban je snažniji kompjuter. Zato uz dovoljno snažne računare možete birati koliko god hoćete velik monitor a uz slabije računare je bolje da izaberete neki od manjih.
Ako kompjuter držite na malom kompjuterskom stolu i sedite jako blizu ekrana onda vam najverovatnije odgovara veličina 20-22 inča. Više od 22inča je preveliko za gledanje izbliza.
Za ljubitelje filmova u većini slučajeva idealan izbor je monitor od 22 inča jer se sa njim možete udobno smestii i uživati u filmu dovoljno odmaknuti od ekrana. A nije prevelik kada sedite blizu.

Rezolucije

Rezolucije sza 16:10 monitore

Widescreen 16:10 monitori se standardno prave u tri rezolucije 1440x900, 168x1050 i  1920x200.
- Za monitore ekrana 19 inča, odgovarajuća rezolucija je 1440x900.
- Za monitore ekrana 20 inča, odgovarajuća rezolucija je 1440x900 ili 1680x1050.
- Za monitore ekrana 22 inča, odgovarajuća rezolucija je 1680x1050.
- Rezolucija 1920x1200 je odgovarajuća samo za monitore sa ekranom većim od  22 inča jer na manjim ekranima, veličina pixela bi bila manja od one na koju su korisnici navikli.

Rezolucije za 16:9 HD Monitore

Monitori sa 16:9 aspect ratiom ekrana naravno imaju i standardnu 16:9 rezoluciju. Najbolji od takvih imaju rezoluciju 1920x1080 što je identično i obliku i rezoluciji HDTV televizorima sa oznakom HD ready 1080p. Za sada, ovi monitori su namenjeni za ljubitelje videa i multimedije koji će računar prvenstveno koristiti kao zamenu za televizor. U budućnosti će verovatno svi monitori imati ovakvu rezoluciju. Tada će stvari u vezi ekrana biti jednostavnije jer će i televizori i monitori imati 16:9 aspect ratio ekrana i iste standardne 16:9 rezolucije.
- Monitori ekrana 19 inča uobičajeno imaju rezoluciju 1360x768
- Monitori ekrana 20 inča uobičajeno imaju rezoluciju 1600x900
- Monitori ekrana većeg od 20 inča uobičajeno imaju rezoluciju1920x1080 koja se standardno označava sa Full HD 1080p
16:9 ili 16:10, koji izabrati???
Ako kupujete neki od jeftinijih modela izaberite 16:10 jer su za sada ipak kompatibilniji sa većinom programa i video igara.
Ako kupujete skuplji monitor i planirate ga jako dugo koristiti onda je najverovatnije 16:9 najbolji izbor jer pretpostavljamo da će u budućnosti 16:9 postati standard i za monitore i televizore.
Ako kupujete monitor sa ugrađenim TV tunerom (tj. monitor koji je ujedno i televizor) onda birajte 16:9 jer je podudarana sa standardnim HDTV ekranima.

još o ekranima...

Vrsta ekrana za monitore

Praktično svi sadašnji monitori koriste TFT LCD ekrane pa nema potrebe spominjati starije tehnologije. U budućnosti će se koristiti OLED ekrani. Uskoro će početi serijska proizvodnja  OLED monitora a početak masovnije primene možemo očekivati tokom 2011-2012-e.
Više o vrstama ekrana pronaći ćete u tekst Vodič za kupovinu televizora

LCD ekrani sa LED pozadinskim osvetljenjem (LED backlight)

Neko od najsavremenijih LCD ekrana koriste LED diode za pozadinsko osvetljenje. Prednost LED dioda u odnosu na klasične lampe je u tome što bez problema mogu postići pravilno i ujednačeno osvetljenje celog LCD ekrana i bolji kontrast. Takvi ekrani u pravilu imaju primetno lepši prikaz slike.

Ekrani monitora za rad ili za multimediju (i gaming)

Neki monitori su posebno prilagođeni za gledanje videa, filmova i za video igre. Njihovi ekrani imaju poseban premaz koji omakšava sliku pa video igre i filmovi na ovim ekranima izgledaju lepše i prirodnije. Kod takvih monitora se obično negde spominje "Gaming and Multimeda" da se vidi za koga su namenjeni.
S druge strane ovakvi monituri su malo lošiji u radu sa grafičkim programima jer imaju malo mutniju sliku. Odlučite sami šta vam je važnnije.

Monitor i ostatak kompjutera

Veličina ekrana i rezolucija trba biti usklađena sa jačinom kompjutera

Potrebno je napomenuti da prikaz slike u većoj rezoluciji više opterećuje kompjuter. Ako želite koristiiti nadprosečno veliki monitor sa visokom rezolucijom, potrebno je da imate i nadprosečno snažan kompjuter.

Šta ako računar nije dovoljno snažan?

Ako računar nije dovoljno snažan nećete moći koristiti maksimalnu rezoluciju monitora pa slika neće biti oštra i jasna onoliko koliko bi trebalo. Ovo naročito smeta kod velikih ekrana jer smanjena rezolucija izgleda mutnije na velikim ekranima nego na malim.
Ako ipak uključite visoku rezoluciju na slabom računaru verovatno će doći do iritirajućeg seckanja pri prikazu videa ili video igara, što ujedno zamara oči.

Monitor i grafička kartica

Kod usklađivanja monitora i grafičke kartice prvenstveno trebate obratiti pažnju na sledeća pitanje:
- Da li ćete ih spajati digitalno ili analogno?
- Da li je grafička kartica dovoljno snažna za prikaz HD videa?
- Da li je ugrađena HDCP tehnologija i u monitor i u grafičku karticu?

Digitalno ili analogno spajanje

Spajanje VGA kablom je uvek analogno

Starije grafičke kartice  su imale VGA konektor za spajanje sa monitorom. To je zastarelo rešenje.

DVI spajanje može biti i digitalno i analogno

Skoro sve nove grafičke kartice imaju bar jedan DVI priključak. To je obično DVI-I varijanta koja istovremeno prenosi i digitalni i analogni signal.
Kako da budemo sigurni da su spojeni digitalno?
Monitor mora imati DVI priključak i u specifikacijama monitora mora pisati da može biti spojen i digitalno. Zapamtite da digitalne ulaze uglavnom imaju samo skuplji monitori.
Najsigurnije je da ih spojite DVI-D kablom koji je isključivo digitalan.

Loša strana analognog spajnja

"Nepotrebne" konverzije

Svi kompjuteri i svi današnji monitori rade digitalno. pošto VGA prenosi samo analogni signal, moraju se obvaiti dve "nepotrebne" konverzije. Prvi put grafička kartica konvertuje digitalni signal u analogni i prosleđuje ga na VGA konektor. Drugi put monitor VGA signal konvertuje u digitalni i prosleđuje ga svojim sklopovima za prikaz slike. Pri te dve konverzije se bespotrebno troši energija a dolazi i do blagog pada kvaliteta slike.

Analogno uvek gubi kvalitet...

Narvno treba se podsetiti i da kod analognog video signala uvek dolazi do gubitaka kvaliteta. Tako da kad je video signal u pitanju, digitalno je uvek bolje od analognog.

Analogno spajanje ima problema sa visokim rezolucijama

Osim stalnih gubitaka kvaliteta VGA jednostavno ima ograničenje u prenosu signala visokih rezolucija. Kod visokih rezolucija  može doći do primetnih nedostataka na slici ili čak ne može uopšte da se prikaže takav signal. Zbog toga je kod savremenih monitora velikih ekrana i rezolucija digitalno spajanje jedino dobro rešenje.

Sposobnos prikaza HD videa

Osim što monitor treba imati vosoku rezoluciju, da bi na računaru gledali HD video i grafička kartica mora biti dovoljno snažna. Pri izboru grafičke kartice treba da se raspitate da li je dovoljno snažna za HD video. Kad kažemo HD prvenstveno mislima na H.26 video u  FullHD  1920x1080 rezoluciji koji je najzahtevniji.

HDCP

Neki Blu-ray Disc plejeri zahtevaju korišćenje HDCP tehnologije. Da bi se slika korektno prikazala svi uređaji u nizu moraju imati ugrađenu HDCP tehnologiju. Dakle i monitor i grafička kartica  trebaju podržavati HDCP.
Ako neki od uređaja nema HDCP onda će slika biti prikazana sa umanjenom rezolucijom ili čak neće biti prikazana uopšte!
VAŽNO:
HDCP tehnologija funkcioniše samo kod digitalnog spajanja DVI-D ili HDMI !
Uvek birajte monitor sa HDCP tehnologijom
U specifikacijama monitora ili na kutiji potražite oznaku "HDCP".
Ako ima HDCP to automatski znači da se može spajati digitalno i da neće praviti nkakve probleme kod prikaza HD videa i novih plejera.

Preporučeni model monitora

SAMSUNG 2233BW

SAMSUNG 2233BWOdličan monitor srednjeg cenovnog nivoa. Preporučujemo svima koji žele puno za malo novca.
Dijagonala ekrana: 22 inča, Widescreen
Aspect ratio 16:10
Rezolucija: 1680 x 1050
Prvenstveno namenjen za multimediju (gledanje videa, filmova) i video igre. Ekranske karakteristike veoma dobre za njegovu namenu.
Konektuje se digitalno preko digitalnog DVI-D konektora a može i analogno preko klasičnog VGA (D-Sub) konektora. Uugradjena je i HDCP tehnologija koja je neophodna za reprodukciju nekih Blu-ray diskova i digitalno zaštićenih sadržaja.
Veoma lepo i moderno izgleda.
Cena je oko 190 evra.

Od posebnih karakteristika izdvojićemo inteligentnu "image Size" funkciju koja automatski podešava prikaz tako da se slika namenjena starijim 4:3 monitorima (ili drugačijim) ne izdužuje i ne deformiše, ako ne želite. Jednostavno rečeno, možete izabrati bilo koju rezoluciju ekrana a slika neće biti deformsana. Ako rezolucija ne odgovara obliku ekrana, sliku će idealno ucentrirati na ekranu a ostatak ekrana će popuniti crnom bojom. Pošto je i okvir monitora crn, ništa vam neće odvraćati pažnju. Izuzetno dobra stvar za igranje starijih igara i programa koji sami menjaju rezoluciju.

SAMSUNG T220

T220 je monitor koji je izgledom i funkcionalnošću skoro potpuno isti kao model 2233BW ali je još malo bolji. Razlikuje se po tome što ima izuzetno kvalitetan ekran vrhunskih karakteristika. Jedan od najboljih monitorskih ekrana uopšte.
Preporučujemo svima kojima nije problem malo skuplja cena.
Cena je oko 250 evra. 
video majstor, 11.9.2009
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<