HDBaseT - spajanje video uređaja LAN kablovima

02.07.2010
Kompanije LG, Samsung, Sony i Valens Semiconductor zajednički rade na razvoju novog standarda za prenos HD videa izmedju televizora, Blu-ray Disc plejera i drugih video uredjaja. U pitanju je standard HDBaseT koji konkuriše HDMI-u. Ono što je najbitnije i što je velika prednost  je da ovaj standard ne uključuje novu vrstu kablova i konektora već koristi standardni LAN (Ethernet) priključak i standardne LAN kablove koje inače koristimo za umrežavanje konpjutera.

Prva verzija HDBaseT standarda omogućava takozvani "5Play" set mogućnosti koji uključuje istovremeni prenos, videa, audia,  internet (LAN) vezu brzine 100Mbps, napanje snage do 100W i razne vrste kontrolnih signala, kroz jedan mrežni kabal. Za video signal omogućava protok od 10.2Gbps što je dovoljno za HD 1080p video, 3D video pa i zahtevnije od toga.

Tehnologija HDBaseT je bazirana na Ethernet (LAN) tehnologiji kojom se inače umrežavaju računari i sl. uređaji. To znatno pojednostavlje uvođenje ove tehnologije i pojeftinjuje uređaje koji će koristii ovu vrstu veze. LAN kablovi su inače jeftini i mogu se koristiti u dužini do 100 metara. HDBaseT uređaje je moguće spajatu u lance i složenije mrežne kombinacije. Sve to višestruko nadmašuje mogućnosti svih ostalih vrsta spajanja.

Prvi uređaji sa podrškom za HDBaseT će se pojvaiti već ove godine a značajnija zastupljenost se očekuje tokom 2011-e.

Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<