Scenario

Scenario

Najvažnije stvari koje trebate znati da biste smislili i napisali dobar scenario. Elementi scenarija, zaplet i rasplet.

Zaplet - najvažnija stvar kod filmskog scenarija

Temelj radnje svakog filma i samim tim scenarija je zaplet.

Šta je zaplet?

ZAPLET = CILJ + PREPREKA
Zaplet čine dve stvari: cilj i prepreka.

Kako zaplet treba biti prikazan u filmu?

Pošto se zaplet sastoji od cilja i prepreke, prikaz zapleta se naravno svodi na prikaz cilja i prikaz prepreke. Najpre treba da se vidi šta je cilj glavnog junaka. Šta on želi? Šta on hoće? Šta on pokušava? Kada film razjasni šta je cilj glavnom junaku onda treba biti razjašnjeno i koja prepreka mu stoji na putu do tog cilja. Kada kroz dalje scene bude razjašnjeno i koje prepreke glavni junak mora da savlada, onda će se gledaoci već uživeti i film će im postati zanimljiv. Gledaoci će od tog momenta početi da se pitaju "kako će on svladati te prepreke?" i ta radoznalost će držati njihovu pažnju.

Problem kao cilj

Sam problem može ujedno biti cilj u zapletu. Kada su u pitanju neki veliki problemi koji koji su svakom čoveku razumljivi onda nije potrebno dodatno opisati i šta je cilj tih osoba koje imaju takav problem. 

primer zapleta sa otmicom

Na početku filma, roditelji saznaju da im je dete oteto. Prikaz problema u kojem su se ovi roditelji našli je već dovoljan kao prikaz cilja jer je svakom gledaocu jasno da je gubitak deteta užasan događaj za roditelja i da se podrazumeva da žele da im se dete vrati. Dakle prikazom otmice je već postalo jasno šta je cilj glavnim junacima i ne mora biti posebno prikazano. Cilj ovih roditelja je da njihovo dete ponovo bude sa njima. To je jedna od životnih situacija u kojima bi svaki običan čovek imao isti cilj pa nije neophodno da se posebno ističe koji je.

Mikrozapleti

Već smo razjasnili da je zaplet najvažnija stavr u scenariju. Međutim osim glavnog zapleta koji daje smisao celoj priči, da bi sveki delić filma bio zanimljiv, u filmu se mogu pojavljivati i manji zapleti koji daju posebnu čar pojedinim delovima filma. Te manje zaplete nazvaćemo "mikrozapleti".
Kao što se glavni zaplet sastoji od cilja i prepreka, tako se i mikrozapleti sastoje od svojih ciljeva i prepreka. Mikrozapleti mogu biti elementi glavnog zapleta a mogu biti i nezavisni. Ako su elementi glavnog zapleta onda su ciljevi mikrozapleta zapravo podciljevi glavnog zapleta. U tom slučaju, postizanjem ciljeva mikrozapleta se svladava jedna po jedna prepreka glavnog zapleta.
Mikrozapleti se mogu nalaziti u mnogim dijalozima  i mnogim konkretnim potezima likova.

Zaplet i radnja kod kratkih filmova

Kod kratkih filmova je specifično to da su kratki. Nema vremena za suviše složen zaplet i za mnogo mikrozapleta. Zbog toga se cela radnja kratkog filma može čak svesti na glavni zaplet  koji se sastoji od jednog cilja i jedne prepreke. Ono što bi u dugometražnom filmu bio samo jedan mikrozaplet.

Da li film može bez zapleta?

Može samo što je onda veoma upitno koliko će biti zanimljiv gledaocima.  Iskusni i talentovani scenaristi mogu se osloniti na svoj osećaj i pisati scenario bez posebnog razmišljanja o pravilima. Preporuke i saveti koje mi ovde dajemo o pisanju scenarija su pre svega namenjena da pomognu početnicima. Ako neko smatra da može napisati bolji scenario ignorišući ove preporuke, može slobodno da pokuša.

Specifičnosti nekih žanrova

zaplet kod komedija

Komedije su filmovi predviđeni da nasmeju gledaoce. To se postiže raznim iznenađenjim i neobičnostima. Čak i sam zaplet, radi komičnosti, može biti neobično osmišljen. Komedija čak može biti i bez zapleta ako scenarist misli da će to film učiniti smešnijim. Dakle kod komedija je dozvoljeno sve što može film učiniti smešnijim. Gledaoci gledaju komedija da bi se nasmejali i ne smeta im ako je u njima radnja neobična ili neprirodna.

zaplet kod horor filmova

Horori (filmovi strave i užasa) su predviđeni da izazovu strah kod gledaoca. Što više puta i što snažnije se gledaoci uplaše, to je horor bolji. Zbog toga nije neophodno da horor film ima uobičajenu koncepciju. Radnja horora ne mora biti uobičajeno smislena i realistična ako je horor film i bez toga dovoljno strašan. Scenarista horor filma je slobodan da upotrebi sve ideje koje će uplašiti gledaoca. 

Smišljanje dijaloga

Prvo smislite koji je cilj onoga ko govori pa onda smišljašte šta konkretno će da kaže!
Pre nego što počente da smišljate konkretnu rečenicu koju će neki lik iz filma da izgovori, treba da vam bude jasno koji on cilj želi da postigne u tom momentu.
Ako neki dialog počnete da smišljate bez prethodnog definisana ciljeva tih sagovornika, teško ćete se odlučiti šta da kažu a uz to najverovatnije je da će taj dijalog biti nezanimljiv. Ili popularno rečeno "glup".
Ali ako prethodno znate što svako od sagovornika pokušava onda će vam ideje doći same od sebe i najbolje od svega gledaoci će osetiti smisao tog dijaloga i najverovatnije će im biti zanimljiv.

primer

Jedan muškarac prilazi jednoj devojci sa ciljem da sazna da li je videla "tog i tog". Kada je jasan taj cilj, lako će vam pasti na pamet neka od sledećih rečenica:
- "Da li je ovuda prošao taj i taj!..."
- "Izvini, tražim jednog čoveka. Trebao je biti ovde. Zanima me da li si videla..."
- " Izvini, potrebna mi je pomoć. Treba da se nađem sa jednim čovekom..."
- "Možeš li da mi pomogneš. Tražim jednog čoveka..."
- "Molim vas, pitao sam se, da li možda možete da mi pomognete. Trebao sam da se nađem sa jednim čovekom..."
...
Iz ovog primera se vidi da brzo i lako možemo smisliti 5-6 rečenica koje odgovaraju razgovoru kakav bi započela osoba sa tim ciljem. Preostaje samo da se odlučimo koja od njih nam se najviše sviđa. Najbolje od svega je da i nije toliko važno koju od njih ćemo odabrati. Sve su smislene i relaistične jer ispunjavaju cilj. Gledaoci će to osetiti i taj razgovor u filmu će im delovati prirodno.

Vrhunac zapleta pred rasplet

Da bi film što više držao pažnju publika treba da im se poveća radoznalost što težim zapletom tj. što većim problemom. Pred sam rasplet treba dostići vrhunac tj. problemi moraju postati preveliki i stanje bezizlazno. To kod publike stvara onu najveću zainteresovanost i radoznalost tipa "kako će se sad izvući?????".

To je onaj trenutak u filmu kada gledaoc najviše ne želi da ga neko ometa. Ako tada gledaoc zbog nekog razloga mora prekinuti gledanje filma biće dosta iritiran  jer ga u tim momentima za film vezuje snažna želja da vidi šta će se desiti.

Rasplet

Rasplet, ovisno o tome koliko je dobar, predstavlja rešenje glavnog zapleta tj. problema koji glavni lik od početka pokušava da reši.

Šta je bitnije zaplet ili rasplet?

I jedan i drugi su bitni i neophodni da bi film bio kompletan. Zaplet je prvi korak a rasplet drugi korak. Dakle u počtku je najvažniji zaplet jer bez zapleta neće biti ni raspleta. Kasnije nakon zapleta rasplet postaje sledeći najvažniji element u filmu. Zaplet obično posluži da stvori radoznalost kod gledaoca i da ih tako zainteresuje a rasplet igra ogromnu ulogu o tome kakav će biti konačan utisak i ocena filma.

Kakav rasplet je dobar rasplet?

Dobar rasplet je neko zanimljivo i neočekivano rešenje problema u koji nas je doveo zaplet.

Primer odličnog raspleta iz filma Lock, Stock and Two Smoking Barrels (Dve čađave Dvocevke)

Problem u kojem su se našli glavni likovi iz filma je toliko postao veliki da je praktično nemoguće da se reši na takav način koji je dobar po njih. Probelm se rešava tako što dve bande koje žele da pobiju glavne likove, zapravo naleću jedna na drugu i obe stradaju. Naravno ima tu još finesa i originalnih detalja tako da je ceo razvoj događaja daleko teže predvideti nego u mnogim drugim filmovima.

Kakav rasplet je loš rasplet?

Primer lošeg raspleta iz mnogih akcionih filmova

Mnogi (loši) akcioni filmovi imaju prilično loš rasplet koji se uglavnom svodi na sledeće: Glavni lik biva okružen gomilom naoružanih protivnika. Rasplet se svodi na to da je glavni lik jednostavno višestruko bolji borac od protivnika i on ih sve poubija.

Primer lošeg raspleta iz mnogih akcionih borilačkih filmova

Glavni lik je nadjačan od strane protivnika i ne vidi se da može pobediti. Međutim on iznenada neobjašnjivo, dobija neku čudesnu snagu, vraća se u borbu i premlaćuje protivnika. Tu nema nikakvog događaja koji izlaz iz situacije čine realnim već jednostavno rasplet se svodi na "čarobno" rešenje problema.

Kako da loš ili prejednostavan rasplet ipak bude zanimljiv gledaocima?

Tako što će se pre raspleta u filmu stvoriti kod gledaoca želja za takvim raspoletom. Kada se desi rasplet koji su gledaoci priželjkivali onda će gledaoci ipak biti zadovoljni i neće ih brinuti to što rasplet nije bio dovoljno neočekivan.

Primer

Tokom filma treba da dominira lik izraziti negativac koji će nervirati i glavnog lika i publiku. Kako radnja odmiče publika će sve više mrzeti tog lika negativca i želeće da on nekako nastrada. Kada pred kraj filma glavni lik reši svoj problem tako da negativac dobije ono što je zaslužio (tj. ono što mu je publika poželela), publici će biti drago što je ovaj negativac nastradao i dobro će se osećati. Pošto im se ispunila želja (stradanje negativca), biće srećni.

Kako rešiti "nerešiv" zaplet?

Za ovo je potrebno iskustvo  ali i tu ima nekih jednostavnijih "trikova" kojii se često viđaju.

Primer

Glavni lik pred kraj filma zapada u beznadežnu situaciju iz koje nikako ne može da se izvuče. Jedino rešenje je da se vratite na početak scenarija i dodate još jednog sporednog lika koji će poslužiti za rasplet. Na primer glavni lik još negde u prvoj polovini filma spase život jednom sporednom liku. Kasnije kada na vrhuncu zapleta glavni lik bude u bezizlaznoj situaciji, pojavljuje se ovaj sporedni lik, vraća mu uslugu i spašava mu život.

Da li film može bez raspleta?

Može ako film i bez toga ima neki svoj smisao i ako i bez toga može da zadovolji publiku. Za početnike je naravno najbolje da vežbaju da uvek prave tipičan scenario sa zapletom i raspletom.

Primer filma Troja (Troy)

U filmu Troja za razliku od mnogih drugih, neme klasične podele na negativce i pozitivce već su obe strane jednako komplikovane i krive za situaciju u kojoj su se našli. Na kraju sa aspekta grčke vojske, došlo je do raspleta jer su pronašli način da osvoje troju a sa aspekta trojanaca to ipak nije rasplet već totalna propast. Ahil koji se može smatrati glavnim likom takođe nije doživeo rasplet.
Ipak i pored svih kritika koje je film dobio, ogroman broj ljudi je oduševljen ovim filmom. Ima slučajeva da gledaoci u bioskopu na kraju Troje, nisu uobičajeno ustali i otišli već su ostali sedeti pod snažnim utiskom koji je film na njih ostavio.


Za sada toliko. Tekst će kasnije biti još dopunjavan...
 video majstor, 4.10.2010
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<