Kablovi i konektori

Kablovi i Konektori

Kablovi, konektori, adapteri i konverteri za audio-video uređaje

Najbitniji kablovi za video uređaje

SCART

SCARTSCART su univerzalni kablovi za jednostavno povezivanje kućne AV opreme kao što je na primer televizor, video rekorder, DVD plejer, konzole za igre itd. SCART sažima mnoge tipove signala u jedan univerzalni konektor koji je lako priključiti bez mogućnosti da ćete pogrešiti ili nešto zaboraviti.

Snop tri audio-video činč (cinch) kabla

cinchTo je najčešći snop audio-video kablova. Sastoji se od tri kabla sa činč (RCA) priključcima:
Žuti (Composite video) koji prenosi video signal
Crveni (audio right) koji prenosi zvučni signal za desni zvučnik
Beli (audio left) koji prenosi zvučni signal za levi zvučnik.

Composite video

Composite videoTo je kabal koji služi za prenos analognog video signala za klasične TV uređaje i DVD plejere. Uvek je žute boje i najčešće se nalazi u sastavu tri audio-video činč kabla. Composite video priključak se nalazi na mnogim grafičkim karticama kao video izlaz (TV-out ili video-out). Na TV karticama i video capture karticama, nalazimmo ga kao video ulaz (video-in).
Napomena: Composite video kabl prenmosi samo video signal. Zvuk se mora spojiti posebno.

S-Video

S-VideoSluži za nešto kvalitetniji prenos video signala od Composite video kabla. Najčešće se nalazi na video kamerama, video rekorderima, video capture karticama i drugim uređajima za snimanje.
Napomena: S-Video kabl prenmosi samo video signal. Zvuk se mora spojiti posebno.

Component video

Component videoOblikom i strukturom su isti kao činč kablovi samo su drugačije obojeni i obavljaju drugačiju funkciju. Služe za kvalitetniji prenos analognog video signala koji je rastavljen na tri komponente. Kvalitet video signala prenesen Component video kablovima (crveni, plavi i zeleni) je još bolji od S-Video kabla pa se zbog toga koriste za prenos video signala više rezolucije od standardne televizije. Nalazimo ih na novijim TV prijemnicima i receiverima satelitske televizije.
Napomena: Component kablovi prenmosi samo video signal. Zvuk se mora spojiti posebno.

HDMI

HDMIHigh-Definition Multimedia Interface - kabal za prenos digitalnog audio-video signala. Neophodan je za spajanje uređaja visoke rezolucije (HD), novijih HD televizora, prijemnika digitalne televizije i Blu-ray kućnih plejera.  Veoma je praktičan jer je malih dimenzija i jednostavan za upotrebu.
U novije vreme i mnogi PC kompjuteri imaju HDMI priključak pa ih možete na najlakši način spojiti sa savremenim HD televizorom.

S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) kablovi

S/PDIF je standardni digitalni audio format za prenos audio signala između kućnih uređaja. Postoji u dva oblika:

Toslink - Digital Optical

ToslinkToslink ili digitalni optički audio kablovi prenose digitalni audio signal. Često ih viđamo na savremenim kućnim uređajima kao što Hi-Fi pojačala, noviji modeli televizora, "kućni bioskopi", zvučne kartice za računar, novije konzole za video igre...

Digital Coaxial

Digital CoaxialIma istu namenu kao Toslink samo se nešto ređe koristi kod kućnih uređaja. Umesto optičke tehnologije, koristi koaksijalni kabal sa RCA (činč) konektorom. Kod ovih kablova, RCA konektori su obično obojeni ili označeni narandžastom bojom.


Saveti za izbor kablova
Da bi preneseni analogni audio-video signal bio što bolji, treba koristiti kvalitetnije (skuplje) kablove. Dužina kablova treba da je što kraća. Najbolji su kablovi dužine oko 1,5m. Ukoliko vam ta dužina nije dovoljna trudite se da kablovi ipak ne budu duži od 3 metra.

Kod HDMI kablova dužina nije bitna jer on prenosi digitalni signal kod kojeg nema gubitaka kvaliteta. Ipak ni HDMI kablovi se ne prave predugi.

Kablovi za kompjuterske audio-video uređaje

VGA (D-Sub)

Klasični kabl za PC monitore koji prenosi isključivo analogni video signal. Ovaj kabal se često naziva D-Sub iako je D-Sub zapravo širi pojam. VGA se koristi već mnogo godina a čak i danas bar polovina PC monitora ima VGA priključak. VGA (kao i analogni signnal generalno) se sve više napušta jer nema dovoljnu propusnu moć da kvalitetno prenese video signal visokih rezolucija koje su danas aktuelne. Nasleđuju ga digitalni DVI-D i HDMI.

DVI

DVI-DNovija vrsta kablova za PC monitore koji zavisno od varijante prenosi i digitalni i analogni video signal. DVI priključci se nalazi na svim novim grafičkim karticama i mnogim (malo skupljim) novim monitorima. Postoji nekoliko varijanti DVI. Medju različitim vrstama DVI konektora postoji mala razlika koja je namerno napravljena kko bi onemogućila pogrešno spajanje analognog u digitalni signal. Opisaćemo tri najbitnije vrste DVI priključaka:

DVI-I (DVI-Integrated)

DVI-I je varijanta DVI koja može da prenosi i digitalni i analogni signal. DVI prikljuci na grafičkoj karticu su skoro uvek DVI-I i provode i analogn i idigitalni signal, tako da adapterom možete da ih konvertujete u VGA.

DVI-D (DVI-Digital)

DVI-D je vrsta DVI priključka koja može da prenosi samo digitalni signal. Digitalni signal sa DVI-D kabla, pomoću adaptera može biti konvertovan u HDMI pa tako možete spojiti kompjuter na televizor sa HDMI priključkom.  

DVI-A (DVI-Analog)

DVD-A je vrsta DVI priključka koji prenosi samo analogni signal. DVI-A se pomoću adaptera može konvertovati u VGA priključak koji takođe prenosi analogni signal.

USB

Univerzalni priključak za sve uređaje koji se spolja priključuju u kompjuter. Iako se nalazi na skoro svim digitalnim video kamerama, USB je na žalost kod njih neupotrebljiv jer nema dovoljnu propusnu moć pa dolazi da prevelikog narušavanja kvaliteta.
Digitalna video kamera spojena preko USB kabla je upotrebljiva samo ako je trebate koristiti kao web kameru.

Budući USB 3.0 standard

Dobra vest je da je nedavno usvojena specifikacija za USB 3.0 uredjaje. USB 3.0 će imati oko 10 puta veći protok podataka od sadašnjeg. USB 3.0 uređaji će biti potuno kompatibilni sa sadašnjim USB 2.0 uređajima i moći će se sa njima spajati. Pvi USB 3.0 uređaji će se pojaviti 2010 a za nekoliko godina će verovatno sve digitalne kamere imati USB 3.0 priključak.

FireWire (i.Link ili IEEE 1394)

Kabal prevenstveno potreban za povezivanje računara sa digitalnom video kamerom. U tom slučaju prenosi digitalni audio-video signal direktno sa kasete na računar. FireWire je takođe poznat kao IEEE 1394. Osim za digitalne kamere, FireWire se još upotrebljava za spajanje eksternih hard diskova.
Kako se FireWire priključak veoma retko nalazi na računaru, da biste dobili FireWire priključak, neophodno je da u računar ugradite FireWire karticu.
Važno je napomenuti da se kod uređaja marke Sony firewire priključak naziva i.Link

Najbitniji adapteri za priključivanje AV kablova

audio-video činčevi u SCART adapter

Omogućava da snop audio-video činč kablova priključite na ženski SCART priključak.

Component u SCART adapter

Omogućava da Component kablove priključite na ženski SCART priključak.

S-Video/Činč u SCART adapter

Omogućava da audio činč kablove i S-Video ili Composite video priključite na ženski SCART priključak. 

S-Video u Composite video adapter

Omogućava da S-Video kabal priključite u ženski component video priključak. Najčešće je potreban ako na primer, želite da video sa kamere gledate na televizoru a vaš televizor nema S-Video priključak. 

DVI u VGA adapter

Ovakav adapter se uobičajeno dobija uz grafičke kartice koje nemaju VGA priključak. Služi da bi mogli na nju spojiti starije modele monitora koji se spajaju isključivo VGA kablom.
Da se ne biste zbunili, na grafičkim karticama se uobičajeno koristi DVI-I verzija DVI priključaka koji prenosi oba signala i digitalni i analogni. Zbog toga ga je moguće prostim adapterom pretvoriti ili u analogni VGA ili u digitalni HDMI priključak.

DVI u HDMI

Ovakav adapter se uobičajeno dobija uz grafičke kartice koje imaju DVI ali nemaju HDMI priključak. Služi da bi mogli na nju spojiti savremene televizore ili druge kućne uređaje koji imaju HDMI priključak.
Pošto DVI prenosi isključivo video signal (ne i audio), HDMI signal koji dolazi iz ovakvog adaptera takođe ne prenosi zvuk (audio) već samo video. Prenos audio signala mora se obaviti posebnim kablovima.
Kod nekih grafičkih kartica moguće je aktivirati čak i prenos audia ovim putem ali potrebna je instalacija posebnih dodatnih drajvera koji su namenjeni baš za to.
Zbog prethodno pomenutih razloga, preporučujemo da pri kupovini grafičke kartice, birate onu koja već ima i DVI i HDMI priključke.

Džek (jack) u Činč audio adapoter

Ovaj adapter, sa jedne strane ima džek (jack) priključak koji odgovara audio izlazima i ulazima  na računaru, a sa druge dva činč priključka na koje spajate klasične činč audio kablove (crveni i beli). Najčešće je potreban kada računar spajate sa televizorom a ne možete da ih spojite HDMI kablom.  Takođe je potreban ako računar spajate sa pojačalom ili aktivnim zvučnicima pomoću činč kablova.

VGA u Composite, VGA u S-Video adapter

Ovakav adapter ne funkcioniše ali smo ga namerno stavili sa precrtanom slikom tako da izbegnete nepotrebno trošenje novca na njega.

Ako morate spojiti noviji računar na stariji TV, jedini način su konverteri poput "Manhattan PC TV Converter" koji je opsian ispod.

Napomena: Ovakav adapter najverovatnije radi samo na onim uređajima koji su napravljeni tako da kroz VGA izlaz već puštaju S-Video i Composite video signal. Kod standardnih grafičkih kartica ne daje željene rezultate.

Konverteri

Ovi uređaji su značajno složeniji od običnih adapetra jer oni ne menjaju samo fizički oblik već imaju ugrađenu elektorniku koja konvertuje signal koji teče kroz kablove iz jedne vrste u drugu.

VGA u Composite, VGA u S-Video konverteri

"Manhattan PC TV Converter"

Ovo nije tipičan kablovski adapter već konverter signala i značajno je skuplji ali prednost je u tome što definitivno obavlja svoj posao. Pomoću ovakvih uređaja, provereno možete spojiti TV na VGA izlaz grafičke kartice. Ovaj uređaj ima u sebi ugrađenu elektroniku koja koriguje kompjuterski analogni video signal da bi bio identičan analognom TV signalu. 

Manhattan - PC TV ConverterUređaj koji je prikazan na slici, "Manhattan PC TV Converter", je u prodaji u našoj internet prodavnici.

Ovakav adapter se koristi kada želite spojiti računar sa televizorom a vaš televizor ima samo analogne ulaze a računar od analognih izlaza ima samo VGA.  Ako imate S-Video kabl onda ćete koristiti samo S-Video priključak na ovom adapteru. Ako imate samo činč (cinch) kablove onda ćete koristiti samo (žuti) comoposite priključak.

Ovaj uređaj koristi napajanje preko USB priključka tako da zahteva da i računar na kojem ga koristite nema problema sa napajanjem.

Osim ovog postoje i slični uređaji drugih proizvođača. Razlikuju se u izgledu, nazivu, ceni ali svi obavljaju istu funkciju. 

"VGA to TV converter box" i slični

Grand Hand View (VGA to TV converter box)Uređaj koji je prikazan na slici desno, "Grand Hand View VGA to TV converter box", je ranije mogao da se pronađe u Srbiji ali na žalost više ga nema u prodaji i jedino je moguće da pronađete polovan.

DAC - Digital to Analog audio converter

DAC - Digital to Analog audio converterOvo su uređaji koji konvertuju digitalni audio signal sa digitalnih optičkih (Toslink) ili digitalnih koaksijalnih kablova u analogni audio. Ovi uređaji su uobičajeno male kutije koje sa jedne strane imaju Toslink i "Coaxial" konektore a sa druge imaju L i R (crveni i beli) RCA (činč) konektore za anlogne audio kablove. I imaju sopstveno napajanje.
video majstor, 10.11.2012
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<