Vodič za podešavanje DivX Pro 6.8.5 Codeca

Vodič za podešavanje DivX Pro 6.8.5 Codeca

Detaljno objašnjenje svih opcija za DivX Pro Codec 6.8.5
DivX Pro 6.8.5 codec

Uvod

 U ovom vodiču ćemo razjazniti sve opcije DixX Pro 6.8 codeca i dati osnovne preporuke za svaku od njih.
Osim samog objašnjenja opcija DivX Pro 6.8 codeca iz ovog vodiča možete naučiti mnogo toga o video kompresiji.

NAPOMENA:

Ovaj vodič je prvenstveno napisan za korišćenje DivX Pro codeca u programima VirtalDubMod i VirtualDub ali su objašnjenja upotrebljiva i za druge programe koji mogu koristiti DivX codec.

Šta je DivX Pro codec?

DivX Pro je jedan od najboljih enkodera koji stvara videa zapis prema standardu MPEG-4 ASP. Video dobijen ovim enkoderom radi na svim računarima i gotovo svim kućnim uređajima.
Prednosti codeca DivX Pro 6.8 
DivX Pro 6.8 Codec je jedan od najboljih codeca koji postoji. Evo zašto:
Prilagođen početnicima - jednostavniji za podesiti nego drugi codeci
Kvalitetan - izvlači maksimalni kvalitet koji je moguć za video prema MPEG-4 ASP standardu
Brzo enkodira - maksimalno iskorištava potencijal savremenih višejezgrenih procesora
Poštuje standarde - video dobijen ovim codecom radi u svim plejerima
Niski zahtevi pri reprodukciji - divx video malo opterećuje procesor pri puštanju pa dobro radi i na starim uređajima i sporim kompjuterima

Kako da upotrebim DivX Pro codec?

Enkoder DivX Pro možete koristiti u programima za enkodirannje kao što su VirtualDub, VirtualDubMod i slični. U nešto izmenjenom rasporedu opcija, možete ga koristiti u programima "Dr DivX OSS 2", "DivX Author" i "TMPGEnc 3 with DivX authoring".

Odabir standarda

DivX Certification ProfileCertification profile

Profili su unapred pripremljeni setovi podešavanja prema standardima koje je postavila kompanija DivX. Profili služe da osiguraju maksimalnu kompatibilnost sa DivX uređajima.
Ako želite da vaš video radi i na kompjuteru i na svim kućninm uređajima trebate izabrati Home Theather Profile.

qMobile Profile

Ovaj profil je namenjen za mobilne telefone i slične prenosne uređaje sa malim ekranom.

Mobile profile

Ovaj profil je namenjen za mobilne uređaje sa moćnijim procesorima i većim ekranom.

Home Theater Profile

Home Theater Profile je najvažniji profil jer omogućava da dobijete video prema standardu koji podržavaju svi kućni DVD-DivX plejeri.
Maksimalna rezolucija u ovom standardu je 720x576 tj. jednaka je standardnoj DVD rezoluciji i podržavaju je svi kućni uređaji. Početnici treba da koriste isključivo ovaj profil.

720HD Profile

Napredniji DivX standard koji omogućava DivX video u visokoj rezoluciji. Maksimalna rezolucija u ovom profilu je 1280x720. Video u ovom standardu može raditi na svim računarima i na kućnim DivX plejerima koje imaju oznaku "HD720 DivX Certified". Uređaji sposobni za puštanje DivX videa u visokim rezolucijama su još uvek retkost pa preporučujemo da ovaj profil koristite samo ako ste video namenili za gledanje na računaru.

1080HD Profile

Najnapredniji DivX standard koji omogućava DivX video u visokoj rezoluciji. Maksimalna rezolucija u ovom profilu je 1920x1080. Video u ovom standardu može raditi na svim računarima i na kućnim DivX plejerima koje imaju oznaku "HIGH DEF DivX Certified". Uređaji sposobni za puštanje DivX videa u visokim rezolucijama su još uvek retkost pa preporučujemo da ovaj profil koristite samo ako ste video namenili za gledanje na računaru.

Unconstrained

Opcija unconstrained znači da nije odabran ni jedan profil i da se opcije codeca mogu koristiti bez ograničenja. Ova opcija nije preporučljiva jer se lako može desiti da video bude nečitljiv na kućnim DVD-DivX uređajima.

Upotreba preseta za najjednostavnije podešavanje DivX codeca

DivX codec - presetsEncoding Presets

Preseti  su napravljeni za najjednostavnije moguće korišćenje DivX codeca. Postoji ukupno 11 preseta.  Svaki preset je jedan set unapred podešenih važnih opcija codeca koje se odnose na kvalitet videa.
Ako želite da koristite presete, treba da stavite kvacicu ispred "Use presets to configure encoder" , zatim pomerite klizac do preseta koji želite. Manji broj znači slabiji kvalitet i brže enkodiranje a veći broj znači veći kvalitet. Nakon odabira preseta, opcije koje se odnose na kvalitet enkodiranja će biti zatamnjene da ih ne biste greškom promenili. Ostale opcije koje su manje vezane za kvalitet enkodiranja i dalje možete menjati.

Preset 0

Preset 0 je najbrži ali zato daje najslabiji kvalitet. Ovaj preset koristite za video capturing ako imate računar, slabiji od prosečnog.

Preset 1

Ovaj preset koristite za video capturing ako imate prosečno snažan računar.

Preset 2

Ovaj preset možete probati koristiti za video capturing na veoma brzim računarima.

Preset 3

Ovaj preset možete koristiti za konvertovanja videa ako vam je bitno da konvertovanje što kraće traje. Naravno potrebno je koristiti znatno veći bitrate da biste sačuvali kvalitet. Obavezno radite dvoprolazno enkodiranje.
Za ovaj preset bitrate treba biti dovoljno visok da obezbedi kvalitet slike od oko 0,5 bits/pixel.

Preset 5

Preset 5 je vec dovoljno dobrog kavliteta da ga možete koristiti za konvertovanje videa uz prosečan bitrate. Naravno preporučujemo da obavezno radite dvoprolazno enkodiranje.
Za ovaj preset bitrate treba biti dovoljno visok da obezbedi kvalitet slike bar oko 0,25 bits/pixel.

Preset 8

Preset 8 daje odličan kvalitet. Otprilike je 20% brži od preseta 10.
Za ovaj preset, bitrate treba biti dovoljno visok da obezbedi kvalitet slike od oko 0,2 bits/pixel.

Preset 10

Preset 10 znači da su sve opcije podešene tako da codec postiže maksimalni kvalitet. 
Ako vam je bitno da fajl bude što manji a da slika bude odličnog kvaliteta onda trebate izabrati Preset 10. Imajte na umu da u ovom slučaju, enkodiranje najduže traje.
Pri ovom presetu moguće je izvršiti konverziju videa bez gubitka kvaliteta čak i kad je bitrate toliko nizak da je kvalitet slike svega 0,18 bits/pixel što je tipično za "DivX filmove".

Opcije vezane za bitrate

DivX codec - rate controlRate control mode

U ovoj opciji se bira način na koji codec određuje odnos izmedju kvaliteta slike i veličine fajla. Najznačajniji način je dvoprolazno tj. višeprolazno (Multipass) enkodiranje. Kvalitet videa pri dvoprolaznom enkodiranju je oko 30% veći nego pri jednoprolaznom enkodiranju. Najvažnije je što se pri dvoprolaznom enkodiranju izbegavaju nepoželjne i ružne pojave na slici. Preporučujemo da uvek radite dvoprolazno enkodiranje osim kada vršite video capturing (snimanje videa). 

1-pass

1-pass znači jednoprolazno enkodiranje. Koristite ga samo za video capturing ili snimanje TV programa preko TV kartica. Da biste izbegli gubitak kvaliteta, neophodno je da koristite visok bitrate.

1-pass quality based

1-pass quality based znači jednoprolazno enkodiranje kod kojeg je kvalitet fiksan a codec za svaki frejm sam određuje bitrate koliki je potreban da bi postigao ciljani kvalitet. Ciljani kvalitet zadajete ukucavanjem broja u polje Target quantizer. 
Prednost ovog načina je u tome što uvek dobijate izabrani kvalitet. Nedostatak je u tome što je veličina izlaznog fajla nepredvidiva. 

Multipass, 1st pass

Multipass 1st pass znači "prvi prolaz višeprolaznog enkodiranja". Kada radite dvoprolazno (višeprolazno) enkodiranje, to je opcija koju morate izabrati za prvi prolaz. Pri prvom prolazu codec ne stvara videozapis već samo analizira video i beleži podatke. Te podatke će koristiti u drugom prolazu da bi rasporedio bitrate na najbolji mogući način.

Multipass, Nth pass

Ovu opciju treba izabrati za drugi (ili treći) prolaz višeprolaznog enkodiranja. Kada ste obavili prvi prolaz, izaberite ovu opciju a ostale opcije nemojte menjati. Codec će pri drugom prolazu koristiti podatke koje je zabeležio prilikom prvog prolaza i bitrate će rasporediti prema scenama na najbolji mogući način. Nakon što obavite drugi prolaz video zapis će biti gotov i enkodiranje smatrajte završenim.
Ako želite, možete obaviti i treći prolaz, ne menjajući ni jednu opciju. Treći prolaz nije potreban jer je poboljšanje kvaliteta teško primetno u odnosu na drugi prolaz.

Multipass, 1st pass (fast)

Multipass, 1st pass (fast) znači brzi prvi prolaz dvoprolaznog enkodiranja. Ova opcija je namenjena za prvi prolaz, samo onda kada iz nekog razloga nemate vremena da obavite normalno (sporije) dvoprolazno enkodiranje. Ovo je bolje od jednoprolaznog enkodiranja ali ipak zahteva malo viši bitrate nego što je normalno.

Bitrate

Bitrate govori koliko će kilobita memorijskog prostora u proseku zauzeti svaka sekunda video snimka. Od bitratea zaviski kakav će biti kvalitet i kolika će biti veličina fajla. Što je veći bitrate to će i kvalitet slike biti bolji ali će i fajl biti veći. Što je bitrate manji to je i fajl manji ali se i kvalitet smanjuje. Ako je bitrate premali, dolazi do gubitka kvaliteta i ružnih pojava na slici.
Kako postići odličan kvalitet uz najmanju veličinu fajla?
Ovo je kratko pitanje ali odgovor je jako obiman. Sticajući znanje i iskustvo sa enkodiranjem svako od nas polako dolazi do odgovora na ovo pitanje.Veći deo sajta Video Majstor je osmišljen da vas na najbrži i najlakši način nauči "tajnama" video kompresije.

Pokušaj kratkog odgovora na ovo pitanje:
Ako želite da fajl bude najmanje veličine a da nema vidljivog gubitka kvaliteta tada je potrebno vrlo pažljivo izračunati bitrate. Takođe je potreban veći nivo znanja o video kompresiji i iskustva sa podešavanjem enkodera.Uz to, neophodno je koristiti neke od naprednijih bitrate kalkulatora (npr. "Aspect") da bi nas poštedeli napora oko računanja i olakšali nam donošenje nekih odluka.

DivX codec - bitrate calculatorBitrate Calculator

Desno od polja za bitrate stoji ikonica kalkulatora. Klikom na nju otvarate prozor sa jednostavnim bitrate kalkulatorom. On vam pomaže da jednostavno odredite bitrate za željenu veličinu fajla.
Trebate ukucati trajanje videa u satima, minutama i sekundama. Zatim ukucati željenu veličinu fajla. Ako želite da film stane na jedan CD disk trebate ukucati 700 MB. Sada izaberite bitrate za audio zapis od filma ili ukucajte veličinu audiozapisa  u kilobajtima. Na kraju kliknite na Accept i bitrate za željenu veličinu fajla će biti odredjen.
Napomena:
Ovaj kalkulator određuje samo bitrate za željenu veličinu fajla. Ne pokazuje napredne parametre kao što je kvalitet slike u bits/pixel i sl. Za određivanje bitratea i drugih parametara, umesto ovog ugrađenog kalkulatora možete koristiti bilo koji drugi bitrate kalkulator.

Target quantizer

Ova opcija se pojavljuje samo ako  ste izabrali "1-pass quality based". Odabirom željenog target quantizera određujete ciljani kvalitet videa. Manji quantizer daje bolji kvalitet ali se dobijjaju veći fajlovi. Veći kvantizer znači manji kvalitet i manje fajlove. Target quantizer 1 znači da će codec postići maksimalni kvalitet koji je moguće postići. Quantizer 2 znači da će codec postići 2 puta slabiji kvalitet od maksimalnog, quantizer 3 znači da će codec postići 3 puta slabiji kvalitet od maksimalnoig itd. Quantizer može biti i decimalan broj ali morate paziti da koristite tačku umesto zareza. Na primer Quatizer može biti 3.3 ili 4.6 ili 5.5 i slično.
Bez obzira koliki quantizer ste izabrali , veličinu fajla ne možete precizno predvideti. 

Brzina/Kvalitet enkodiranja

DivX codec - codec performanceEncoding mode

Ovo je veoma važna opcija kojom birate način rada encodera. U suštini radi se o dilemi "kvalitet ili brzina".  Ako želite video visokog kvaliteta onda se morate pomiriti sa tim da će enkodiranje dugo trajati.

Fastest

Ovo je najbrži mod enkodiranja koji je namenjen samo za video capturing na sporim kompjuterima. U ovom modu DivX encoder ne primenjuje nikakve detekcije pokreta pa se video tretira kao serija statičnih slika. Zbog toga se postiže veoma slaba kompresija i potrebno je koristiti veoma visok bitrate (oko 3-8 puta viši bitrate nego što je normalno).

High performance

Ovaj mod je idealan za video capturing za prosečno brze kompjutere. Da bi se zadržao kvalitet slike potrebno je koristiti znatno viši bitrate.

Balnced (default)

Ovaj mod omogućava do 50% brže enkodiranje od Insane moda ali zato zahteva oko 30% veći bitrate da bi zadržao isti kvalitet.

Better quality

Malo bolji kvalitet i malo sporije enkodiranje.

Extreme quality

Vrlo dobar stepen kompresije i još sporije enkodiranje. Ovaj mod koristi napredni Rate-Distortion algorithm (kod drugih encodera poznat kao VHQ ili RDO) koji omogućava da encoder izabere najbolju tehniku pri kompresiji svakog delića snimka. Uz dobro odabran bitrate, ovaj mod enkodiranja stvara video profesionalnog kvaliteta.

Insane quality

Najbolji mogući kvalitet ali enkodiranje najduže traje. Codec koristi sve mogućnosti da bi proizveo video najboljeg mogućeg kvaliteta. 

Enhanced multithreading

Ovu opcija može da ubrza enkodiranje na računarima sa višejezgrenim procesorima. Ako imate procesor sa dva ili više jezgara, uključite ovu opciju.

Opcije u vezi vrste frejmova

DivX codec - frame controlBi-directional coding

Bi-directional encoding dozvoljava upotrebu B-frejmova. Ta opcija je veoma važna ukoliko želite da zadržite dobar kvalitet slike pri malom bitrateu (za male video snimke i "divx filmove"). Preporučujemo da uvek izaberete "Adaptive Single Consecutive" što znači da će se koristiti maksimalno 1 B-frejm u nizu. 

Max Keyframe interval

Ovde ukucavate koliko maksimalno može biti frejmova izmedju dva ključna frejma. Preporučujemo da uvek ukucate 300. Nemojte nikada koristiti više od 300.

Keyframe treshold

Ova opcija treba uvek da ostane na 50%.

Napredne opcije u vezi pokreta u scenama

DivX codec - motion estimationQuarter-pixel search

Ovo je posebna tehnika koju u većini slučajeva ne donosi poboljšanja. Poboljšava preciznost u scenama sa sporim i tečnim kretanjem ali samo uz veoma visok bitrate (više od 2000 kbps). Takođe je bitno pomenuti i da video sa ovom tehnologijom zahteva 30-60% više hardverske snage pri reprodukciji (puštanju). Ovo je napredna napredna opcija koju mnogi kućni plejeri ne podržavaju. Preporučujemo da uvek izbegavate ovu opciju.

Global motion compensation

Omogućava mnogo bolju kompresiju u scenama kada se veliki deo slike pomera.
Ovo je napredna opcija koju mnogi kućni plejeri ne podržavaju. Koristite ovu opciju samo ako ćete video koristiti isključivo na računaru.

Rezolucija i oblik slike

DivX codec - video resolutionFormat-in

Ovde birate format pixela za ulazni video. Video sa računara uglavnom se sastoji od pixela kvadratnog oblika. Video sa TV-a i DVD-a u pravilu ima pravougaone pixele.  PAR je skraćenica od "Pixel Aspect Ratio" koji označava oblik pixela. Kada su u pitanju pixeli oblika kvadrata (Square Pixels) onda je PAR 1:1 što znači da je visina pixela jednaka širini pixela.
Ako je video zapravo snimak domaćeg TV programa sa TV kartice onda trebate izabrati PAL 4:3
Ako je video sa DVD-a namenjenog za gledanje na normalnim televizorima onda trebate izabrati PAL 4:3
Ako je video sa DVD-a namenjenog za široke (Widesreen) ekrane onda trebate izabrati PAL 16:9. Na takvim DVD diskovima treba pisati "ANAMORPHIC WIDESCREEN " ili "Enhanced for Widescreen TVs" ili "Enhanced for 16x9 TVs"... 

Format-out

Odabirete ga na isti način kao Format-in samo što se ova opcija odnosi na željeni oblik pixela za izlazni video. Ako je video namenjen za računare, preporučujemo da izaberete Square Pixels. Ponekad je dobro da se oblik pixela ne menja tj. da Format-out bude isti kao Format-in.

Cropping

DivX codec - croppingCropping omogućava da se sa ulaznog videa odstrani željeni broj pixela sa određene strane. Ova opcija se obično koristi da se uklone crne trake sa gornje i donje strane kod mnogih filmova sa DVD-a.
Ako ne želite ništa da odstranite sa ulazne slike onda treba u sva četiri polja da bude nula.

Custom resize

Ako želite da izmenite rezouciju (širinu i visinu slike) odaberite opciju Custom resize i ukucajte širinu i visinu koju želite. Trudite se da uvek koristite rezolucije kod kojih je i širina i visina deljiva sa 16 (takozvane MOD 16 rezolucije) jer se tako postiže najveći učinak kompresije i izbegavaju se potencijalni problemi  pri reprodukciji.
Ukoliko ste radili cropping, možda je bolje da izaberete opciju "Resize to".

Resize to

Ovo je odličan način za promenu rezolucije jer će DivX na osnovu širine koju ukucate i odabranog Format-in i Format-out odrediti visinu slike tako da aspect ratio ostane neizmenjen.

No resize or format conversion

Ovu opciju odaberite ako nećete da menjate rezoluciju. Ako ste radili cropping, slika će ipak biti manja za odstranjeni deo slike.
U nekim slučajevima ova opcija neće biti dozvoljena:
- DivX zahteva da i visina i širina slike budu deljive sa brojem 4. Ponekad kada originalna rezolucija prelazi ovo ograničenja, DivX codec neće dozvoliti ovu opciju pa ćete moratu uraditi cropping i izbaciti nekoliko pixela da bi slika mogla biti korišćena bez resize-a.
- Ako je rezolucija ulaznog videa veća od maksimalne koju je određana DivX profilom, moraćete da uradite resize na manju rezoluciju.

Resize filter

DivX codec - resize filterOvde birate koji filter ćete koristiti pri promeni dimenzija slike.
Ako smanjujete dimenzije, filter i nije toliko bitan pa koristite Bilinear filter.
Ako vam je preciznost bitna čak i kod smanjivanja, onda koristite "Bicubic (soft)" filter.
Ako uvećavate video, onda koristite "Bicubic (normal)" filter koji je mnogo precizniji.
Ako vam je preciznost veoma bitna, najbolje je da koristite "Bicubic (sharp)" filter.
Ako menjate oblik slike, npr. povećavate širinu a smanjujete visinu, preporučujemo da takođe koristite "Bicubic (normal)" ili "Bicubic (sharp)" filter.

Ostale opcije

DivX codec - image processingNoise reduction

Ako je slika prljava onda ova opcija može dosta da poboljša kvalitet slike i učinak video kompresije. Najbolje je napraviti probu pa proveriti sa kojom jačinom Noise reduction se dobiju najbolji rezultati.

Off

Off znači da je noise reduction isključen i codec neće otklanjati šum sa slike. Odaberite ovu opciju ako je video koji konvertujete veoma čiste slike.

Light

Ovo je najmanje moguće otkljanjanje šuma i prljavštine sa slike. Opcija je veoma "oprezna" i sigurno ne može pogoršati kvalitet slike. Možete uključiti uvek kada vam se čini da slika nije dovoljno čista.

Normal

Malo snažnije otklanjanje šuma. Takođe je bezbedno koristiti ovu opciju jer neće pogoršati kvalitet slike.

Strong

Veoma snažno otklanjanje šuma i prljavštine. Namenjeno samo za video sa veoma prljavom slikom. Ova opcija može prouzrokovati vidljivo zamućivanje slike.
Treba napraviti probu da vidite da li vam se rezultat više sviđa kada je odabrano "Strong" ili "Extreme".

Extreme

Najsnažnije otklanjanje šuma i prljavštine sa slike. Ova opcija može prouzrokovati još vidljivije zamućivanje slike.
Ovu opciju treba odabrati samo nakon probe, ako vam se više sviđa rezultat sa "Extreme" nego sa "Strong".

Quantization

Preporučujemo da uvek odaberete "H.263 Optimized".
Treba izbegavati MPEG-2 kvantizaciju jer daje lošije rezultate.

Interlace

Neki video zapisi su progressive (video se sastoji od celih slika) a neki interlaced (video se sastoji od poluslika).
Pre enkodiranja važno je da proverite da li je video koji želite konvertovati interlaced ili progressive!
Ako je video interlaced a vi ga enkodirate kao progressive, onda će se na finalnom snimku pojavljivati nepoželjne vodoravne linije i kvalitet će biti lošiji!

Progressive source

Ovu opciju trebate izabrati ako je video progressive.

De-interlace source

Ovu opciju trebate izabrati ako je video interlaced. To znači da će codec pretvoriti interlaced video u običan tj. progressive.

Preserve interlace

Ova opcija služi da interlaced video ostane interlaced. Ovu opcija nije za početnike. Namenjena je samo za one koji imaju dovoljno znanja o tome u kojim slučajevima možete imati koristi od interlaced videa. Potrebno je napomenuti da je u "Preserve interlace" modu potreban veći bitrate da bi se sačuvao kvalitet slike.
Način utvrđivanja da li je video Interlaced ili Progressive, naći ćete u tekstu "Kako utvrditi da li je video Interlaced ili Progressive?" 

Psychovisual Enhancements

Preporučujemo da uvek izaberete "Masking". Ova opcija uklanja detalje slike koje ljudsko oko ne može da uoči i tako poboljšava učinak video kompresije.
Ako je ulazni video prljave slike, onda ovu opciju treba koristiti zajedno sa uključenim Noise reduction-om.
Ako je ulazni video veoma čiste slike (npr. sa novih original DVD filmova) onda ovu opciju možete isključiti (Off).

Napomena:

U podešavanja za prvi prolaz dvoprolaznog enkodiranja, ovu opciju ne možete uključiti. Setite se da je uključite pri podešavanju za drugi prolaz. 
video majstor, 19.11.2008
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<