Vodič za podešavanje TMPGEnc MPEG-2 enkodera

Vodič za podešavanje TMPGEnc MPEG-2 enkodera

Detaljno objašnjenje opcija TMPGEnc MPEG-2 enkodera

Uvod

U ovom vodiču ćemo razjasniti podešavanja TMPGEnc MPEG-2 enkodera kada ga koristimo za pripremu videa za DVD authoring.
Napomena: 
- Ovaj vodič je prvenstveno napisan za upotrebu TMPGEnc MPEG-2 enkodera koji je ugrađen u program TMPGEnc 4.0 XPress v4.6.3.267
Kod starijih ili novijih verzija ovog programa može biti razlika u izgledu ili nazivima opcija.
- U ovom vodiču, nećemo se upoznavati sa TMPGEnc XPress-om, nego ćemo samo objasniti podešavanja njegovog MPEG-2 enkodera. 

Izbor templatea i prva podešavanja

Kada u programu TMPGEnc XPress birate format izlaznog videa biće vam ponuđeni templatei za različite ciljeve konvertovanja. U ovom tekstu bavićemo se pripremom videa za DVD pa treba da izaberete template "DVD standard MPEG file" kao na slici ispod:

Video system

PAL

PAL je sistem koji se koristi na DVD Video diskovima koji su namenjeni za gledanje u evropi i još mnogim državama. Za Srbiju i ostale države bivše jugoslavije svi DVD Video diskovi trebaju biti PAL.

NTSC

NTSC je sistem za DVD Video diskove koji su namenjeni za gledanje u Severnoj Americi i još nekim zemljama.

Encode mode

Prioritize quality

Ova opcija zadaje enkoderu da radi kvalitetnijim načinom rada. Dobija se veći kvalitet ali enkodiranje traje duže. Preporučujemo da koristite ovaj kvalitetniji metod, uvek kada možete.

Prioritize speed

Ova opcija zadaje enkoderu da radi bržim ali manje kvalitetnim načinom. Izaberite samo ako morate što pre da završite enkodiranje.

Aspect ratio

DVD specifikacija dozvoljava samo dva aspect ratia. Ili 4:3 ili 16:9

4:3 specifications

Standardan aspect ratio klasičnih televizora.

16:9 specifications

Aspect ratio za ekrane savremenih televizora (Widescreen, HD Ready, Full HD, HDTV...) i savremenih računarskih monitora.

Rate control mode

CBR (Constant bitrate)

Jednostavan metod raspodele bitratea kod kojeg se na svaku sekundu videa potroši jednako kilobita. Nedostatak ovog metoda je u tome što kod jednostavnih scena bitrate je praktično protraćen a kod najsloženijih scena može biti nedovoljan. Prednost ovog metoda je u tome što je brži. Preporučujemo da ga koristite samo uz visok bitrate i samo onda kada vam  ne smeta što će fajl biti veći nego što je neophodno. U svim ostalim slučajevima varijabilni bitrate je pametniji izbor.

VBR (Average bitrate)

Dozvoljava enkoderu da za jednostavnije scene koristi manji bitrate a za složenije scene veći bitrate. Na taj način postiže se najefikasnija kompresija. Kvalitet videa enkodiranog ovom metodom je uvek veći nego kod CBR bitratea.
Preporučujemo da uvek koristite ovaj metod.
Dvoprolazno (2 pass) enkodiranje
Metod varijabilnog bitratea je najbolji ako se koristi uz dvoprolazno enkodiranje jer se tako postiže čak do 30% snažnija kompresija. Naravno dvoprolazno enkodiranje je sporije ali je zato itekako isplativo. 
U programu TMPGEnc 4.0 XPress je podešeno tako da se uz VBR metod uvek koristi dvoprolazno enkodiranje što i jeste najbolji metod. Ako ovaj enkoder koristite u nekom drugom programu koji vam omogućava da birate, preporučujemo da opet izaberete dvoprolazno enkodiranje.

Audio format

Ova opcija se već ne tiče MPEG-2 enkodera već audio enkodera kojim će biti enkodiran preteći audio.
Ako pripremate DVD preporučujemo da izaberete Dolby Digital (AC-3) jer je to najpopularniji format audio za DVD. Daje visok kvalitet zvuka pri niskom bitrateu.

Encode/Bitrate settings

Nakon što ste odabrali format i podesili najosnovnije opcije, iskočiće poseban prozor sa "bitrate kalkulatorom" koji će vam omogućiti da jednostavno odredite najvažnije parametre za video koji enkodirate. 

Video size

Pošto smo izabrali template za DVD i PAL sistem, ponuđene su nam samo rezolucije koje podržava DVD PAL specifikacija. Uvek kada možemo trebal bi izabrati najveću ponuđenu a to je 720x576.
Manju rezoluciju birajte, ako ste ograničeni na mali bitrate koji je nedovoljan za najveću rezoluciju.

Average video bitrate

Ovde možete zadati prosečan bitrate. Od prosečnog bitratea zavisi kolika će biti veličina fajla. Umesto zadavanja prosečnog bitratea takođe možete zadati vrstu DVD-a i koliko procenata prostora na DVD-u želite da video zauzme.

Audio bitrate

Ako enkodirate i audio onda ovde zadajete audio bitrate. Audio nema veze sa enkodiranjem videa ali zauzima značajan deo DVD-a pa tako ograniučava veličinu video bitratea.
Ako ste izabrali Dolby Digital kao format audia onda preporučujemo da koristite audio bitrate od 384kbps.

Estimated file size

Pokazuje kolika će biti veličina fajla. Ovde takođe možete ukucati željenu veličinu fajla.

Authoring size

Skoro isti podatak kao "Estimated file size"

Izbor medija i grafički prikaz zauzeća

Iznad grafičkog prikaza imate mali meni gde birate na koji medijum želite snimiti taj video. Ako taj video pripremate za običan DVD medij (DVD5) onda izaberite "DVD 4.7 GB"
Ako taj video pripremate za dvoslojni DVD medij (DVD9) onda izaberite "DVD 8.5GB"

procenat

Ako želite da zadate koliki procenat prostora na medijumu će video zauzeti onda možete ukucati željeni procenat ili pomerati skalu. Najsigurnije je da izaberete 99% jer pri izradi DVD-a će još malo prostora biti zauzeto fajlovima koji sadrže menije i strukturu DVD-a.

Encode settings

Maximum bitrate

Ovde zadajete koliki sme biti maksimalni bitrate. Enkoder će najviše toliko koristiti za najsloženije scene. DVD Video specifikacija dozvoljava maksimalni bitrate do 9200kbps ali radi kompatibilnosti i izbegavanja nekih problema sa plejerima, najbolje je da maksimalni bitrate ne prelazi 8000kbps. Preporučujemo da maksimalni bitrate uvek postavite na 8000kbps.

Minimum bitrate

Ovde možete zadati minimalan bitrate koji enkoder može da koristi u najprostijim scenama. Preporučujemo da ne dirate ovu opciju. Enkoder će sam donositi dobre odluke u vezi toga.

Pass count

Ako možete da birate izaberite "2-pass" ali najverovatnije će to već biti automatski izabrano jer je program tako napravljen da uz VBR bitrate uvek radi dvoprolazno enkodiranje.

Allow padding to avoid video minimum bitrate break

Iskustva govore da bi ova opcija uvek trebaal biti uključena. Najverovatnije ova opcija rešava neki problem tipičan za ovak enkoder.

Limit maximum bitrate to 8000 kbps

Ova opcija ograničava maksimalni bitrate tako da ne možće biti veći od 8000kbps. Radi najveće kompatibilnosti sa DVD plejerima preporučujemo da ovu opciju držite uključenu.

Detaljnije opcije

Nakon izbora templatea i prvih podešavanja, pristupićete svim opcijama u novom prozoru. Tu će vam biti ponuđene opcije koje ste već podešavali ali i neke druge koje se više tiču detalja.

Encode mode

Ova opcija je identična kao istoimena opcija kod templatea.

Size

Ova opcija je identična kao istoimena opcija u prozoru "Encode/bitrate settings".

Aspect ratio

Ova opcija je identična kao istoimena opcija kod templatea.

Rate control mode

Ova opcija je identična kao istoimena opcija kod templatea.

Taster "Settings

Pritiskom na taster "Settings" ponovo otvarate prozor "Encode/bitrate settings" gde možete još jednom pregledati parametre ili ih izmeniti ako se predomislite.

DC component precision

8 bit

Izaberite ako koristitie nizak bitrate i kada vam je najbitnije da dobijete što manju veličinu fajla.

9 bit

Standardan izbor. Najbolje za većinu slučajeva. Ako niste sigurni uvek izaberite "9 bit".

10 bit

Ova opcija daje nešto bolji kvalitet ali i veći fajl. Birajte samo ako koristite visok bitrate i prioritet vam je samo kvalitet.

Display mode

Ovde obavezno morate doneti važnu odluku da li će video biti enkodiran kao Progressive il iInterlaced. Ako Interlaced video želite pretvoriti u Progressive onda morate u prethodnim koracima programaTMPGEnc XPress uključiti De-interlace filter.
Svakako preporučujemo da još jednom pogledate koji filtri su uključeni.

Progressive

Izaberite ako je video koji enkodirate Progressive ili ako ste uključili De-interlace filter koji će ga pretvoriti u Progressive.

Interlaced

Ovu ocpiju uključite samo ako je izvorni video koji konvertujete Interlaced i ako želite da i ostane interlaced.  

Motion search precision

Low (fast search)

Najbrži metod ali najslabiji kvalitet.

Standard

Srednje temeljan metod.

High

Mnogo precizniji i temeljniji metod. Ali enkodiranje duže traje.

Highest (with error correction)

Najprecizniji i najkvalitetniji metod. Enkodiranje uz ovaj metod  najduže traje. Preporučujemo da izaberete ovaj metod ako vam je kvalitet važniji od trajanja enkodiranja.

Advanced settings

Output bitstream for edition (Closed GOP)

Ova opcija omogućava da kasniej ovaj video bude lakši za lossless obrađivanje. Pre svega olakšava sečenje i spajanje jer se svaki GOP može ukloniti il ipremestiti bez uticaja na ostale.

Detect scene change

Ako je ova opcija uključena, enkoder će kreirati  ključni frejm (keyframe ili I-frame) na samom početku svake scene, svaki put kad detektuje promenu. To je poželjno iz više razloga. Naknadno sečenje videa će biti olakšano je će svaka scena počinjati keyframeom. Takodje ova opcija je logična i sa stanovišta kompresije jer se na mestima promene scene ionako ne može uštedeti upotrebom drugih vrsta frejmova.
Ova opcija ne ograničava upotrebu ključnih frejmova na drugim mestima. Osim na mestima gde počinje nova scena enkoder će i dalje koristiti ključne frejmove uvek kada je to potrebno.
Preporučujemo da uvek uključite ovu opciju.

Encode keyframe into I Picture

Zadaje enkoderu da mora upotrebiti keyframe na svim mestima koja su navedena u "Keyframe list" fajlu. To je fajl koji ima veze sa drugim DVD authoring programima. Svrha ove mogućnosti je u tome što će enkoder napraviti ključne frejmove baš na onim mestima koja su zadana da budu početci chaptera na DVD-u.

Output keyframe list

Ova opcija omogućava da se paralelno sa enkodiranjem kreira i lista svih ključnih frejmova. To služi da bi kasnije u DVD authoring programima mogli doneti bolje odluke u vezi pozicija chaptera. Nije neophodno ali može dobro doći, naročito uz druge TPGEnc programe.

Soften block noise

Omogućuje zamućivanje neželjenih pojava na slici koji se pojavljuju pri nedovoljnom bitrateu. Ova opcija je predviđena da se koristi samo uz mali bitrate. Pojednostavljeno rečeno, služi da bi loš rezultirajući kvalitet izgledao manje loše.
Uz dovoljan bitrate, ovu opciju treba isključiti.


Za sada toliko. Tekst će kasnije biti još poboljšavan i dopunjavan...
video majstor, 15.5.2010
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<