Vodič za kupovinu SD memorijskih kartica

Vodič za kupovinu SD  memorijskih kartica

Sve što treba znati da biste izabrali dobru SD memorijsku karticu. SD, microSD, SDHC, SDXC, UHS-I...
Napomena: 
Ovaj vodič nije o svim vrstama memorijskih kartica nego samo o izuzetno rasprostranjenim karticama iz SD familije.
Za informacijama o ostalim vrstama memorijskih kartica pogedajte naš vodič: Memorijske kartice

Uvod

SD su ubedljivo najpopularnija vrsta memorijskih kartica. Koristi se na najvećem broju uređaja pa su definitivno i najuniverzalnije od svih. Ovaj format su razvili Panasonic, SanDisk i Toshiba, 1999-e. Popularnost je od tada stalno rasla a mogućnosti se širile. Do danas se familija SD kartica proširila na mnogo varijanti kartica i naravno mnogo različitih oznaka za koje većina korisnika i ne zna šta zapravo znače. Priča o SD karticama je postala obimna i složena. Odatle i potreba za ovakvim vodičem.

SD (Secure Digital) familija kartica - osnovne vrste:

SD memorijske kartice možete kuptii u našoj internet prodavnici: SD familija kartica
SD, SDHC i SDXC memorijske kartice - U čemu je razlika?
Pojednostavljeno rečene sve su one "SD kartice". Najvažnija razlika među njima je u količini memorije:
  • SD kartice kapaciteta do 2GB su uvek prosto SD
  • SD kartice kapaciteta 4, 8, 16 ili 32 GB su uvek SDHC
  • SD kartice kapaciteta 64GB i više su uvek SDXC

SD

SD 2GB SanDiskPrva verzija SD kartica ili prosto "SD".
Kapacitet SD kartice ja maksimalno 2GB. SD kartice koriste FAT 12 i FAT 16 fajl sisteme.

SDHC

SDHC 32GB SanDiskNaslednik SD kartica. Fizički jednakih dimenzija i oblika kao SD. Koristi skoro potpuno istu tehnologiju. Dozvoljava kapacitet do 32GB. SDHC koristi FAT 32 fajl sistem.
SDHC su ubedljivo najkorištenije kartice kod amaterskih i poluprofesionalnih kamera, fotoaparata i kod mobilnih telefona.
Kakva je kompatibilnost između SD i SDHC kartica?
- SD uređaji ne prepoznaju SDHC kartice. Na njima ih ne možete koristiti.
- SDHC uređaji su unazad kompatibilni pa mogu koristiti i SD i SDHC kartice.

SDXC

SDXC 64GB SanDiskNaslednik SDHC kartica. SDXC tehnologija je prvi put predstavljena 2009-e godnie. Fizičke dimenzija i oblik su jednake SD i SDHC karticama. Maksimalni teoretski kapacitet za SDXC je 2TB što je 64 puta više od teoretskog maksimuma SDHC kartica. SDXC koristi exFAT fajl sistem.
Kakva je kompatibilnost između SDHC i SDXC kartica?
- SDHC uređaji mogu da prepoznaju samo neke od sporijih varijanti SDXC kartica. Većinu ih ne mogu praktično koristiti.
- SDXC uređaji su unazad kompatibilni pa mogu koristiti i SD i SDHC i SDXC kartice.
Evo kako da pripremite Windows XP za čitanje SDXC memorijskih kartica:
SDXC kartice koriste fajl sistem exFAT koji Windows XP ne podržava odmah. Čak i ako imate čitač memorijskih kartica na vašem Windows XP računaru sa njim nećete moći čitati podatke sa SDXC sve dok ne instalirate odgovarajuću komponetu Windowsa koja omogućava podršku za exFAT. Da rešite problem, instalirajte sledeće:
Update for Windows XP (KB955704) 
( Veći broj linkova ovde: http://support.microsoft.com/kb/955704 )

Takođe, nakon instalacije pomenute komponente, ćete moći da koristite i programe za formatizovanje SD kartica ako vam zatrebaju.

Ultra-High Speed (UHS) SD kartice

UHS je novi dodatni način prenosa podataka koji omogućava do 4 puta veće brzine kod SD kartica. Teoretski maksimum za UHS kartice je brzina čitanja/pisanja od 104MB/s.
Da bi bilo moguće koristiti UHS prenos podataka (čitanje/pisanje) i SD kartica i uređaj moraju biti UHS kompatibilni.
UHS SD kartice, pored uobičajenih imaju i dodatne konektore. Kada uređaj nije kompatibilan sa UHS onda se ti konektori jednostavno ne koriste ali kartica i dalje funkcioniše uz smanjenu brzinu.

Pitanje kompatibilnosti UHS kartica?

UHS kartice su potpuno kompatibilne sa svim uređajima koji podržavaju SD kartice. Ukoliko uređaj ne podržava UHS, prenos podataka na UHS karticu će se obavljati klasičnim načinom i uz brzine slične kao kod kartica koje nisu UHS. Naravno za potpuno uživanje u prednostima UHS, neophodno je da i kartia i uređaj budu UHS kompatibilni.

UHS-I

UHS-I je prvi Ultra High Sped standard koji se već uveliko koristi.
SDHC kartice sa UHS tehnologijom se zovu SDHC UHS a SDXC se zovu SDXC UHS-I
Simbol koji se nalazi na UHS-I karticama je rimski broj "I".

UHS-II

UHS-I je potpuno novi standard koji je usvojen ali se UHS-II SD kartice i uređaji još uvek ne proizvode. Teoretska maksimalna brzina čitanja/pisanja kod UHS-II kartice će biti 312MB/s.
Simbol koji se nalazi na UHS-II karticama je rimski broj "II".

Fizičke veličine SD kartica - standardne, miniSD i microSD

SD, SDHC i SDXC kartice, i klasične i UHS, pored standardne veličine (32x24mm) mogu dolaziti i u umanjenom fizičkom formatu miniSD ili microSD:

miniSD

To je varijanata SD kartica umanjenih fizičkih dimenzija. Koriste je mnogi mobilni telefoni, prenosni MP3 plejeri i slični mali uređaji.
miniSD adapter
miniSD karticu pomoću miniSD adaptera možete koristiti u SD uređajima. Adapter izgleda kao standardna SD kartica ali u njemu je mali prorez u koji stavite miniSD karticu. miniSD adapter obično dobijete u pakovanju sa miniSD karticom.

microSD

microSD adapterTo je varijanata SD kartica fizički najmanjih dimenzija. Koriste je mnogi mobilni telefoni, prenosni MP3 plejeri i slični mali uređaji. Veoma popularna.
microSD adapter
microSD karticu pomoću microSD adaptera možete koristiti u SD uređajima. Adapter izgleda kao standardna SD kartica ali u njemu je mali prorez u koji stavite microSD karticu. microSD adapter obično dobijete u pakovanju sa microSD karticom.

Brzine SD kartica

Na SD karticama se pored oznaka tipova kartica nalaze i mnoge oznake brzine čitanja/pisnja. Evo šta tačno one znače:

Označavanje brzine klasama

Oznake klase kartica su deo samog standarda i veoma precizno su definisane. postoje Class 2, Class 4, Class 6 i Class 10. Svaka od njih govori koliko MB/s je zagarantovana brzina. Karica dobija oznaku određene klase samo kad je merenjem pouzdano utvrđeno da i brzina čitanja i brzina pisanja na tom modelu kartice uvek prelazi tu vrednost. Dakle, možete se osloniti na to da će kartica zaista moći da čita/piše podatke sa toliko MB/s kolika je oznaka klase.

Simbol Klasa Minimalna brzina Teoretska maksimalna brzina
Class 2 logo Class 2 2 MB/s 12.5MB/s
Class 4 logo Class 4 4 MB/s 12.5MB/s
Class 6 logo Class 6 6 MB/s 25MB/s
Class 10 logo Class 10 10 MB/s 25MB/s
UHS Speed Class 1 logo UHS Speed Class 1 100 MB/s
*samo kad rade u
UHS uređajima
104MB/s
*samo kad rade  u UHS uređajima
(ako uređaj nije UHS onda 25MB/s)

Označavanje brzine UHS klasama

UHS klase brzine kartica se koriste samo za UHS kartice (SDHC UHS-I i SDXC UHS-I). UHS Speed Class 1 označava minimalnu brzinu od 100MB/s. UHS brzine se dostižu samo kada se kartica sa oznakom UHS koristi u uređaju koji podržava UHS kartice. Ako se koriste sa uređajem koji ne podržava UHS, onda te iste kartice rade brzinom poput Class 10 kartica.
UHS-I SD memorijske kartice u našoj internet prodavnici: UHS
Kolike su zaista brzine SD kartica u praksi?

Nekoliko primera iz prakse sa karticama Class 6, Class 10 i UHS-I:
  • Neke kvalitetnije Class 6 SD kartice obično dostižu brzine do 15MB/s što je približno polovina od teoretski maksimalne brzine.
  • Neke kvalitetnije Class 10 SD kartice obično dostižu brzine do 20MB/s što je blizu teoretskog maksimuma.
  • "SanDisk Ultra SDHC Class 6 32GB" u praksi postižu brzine do 20MB/s što je blizu teoretskog maksimuma. Slično kao Class 10 kartice manje poznatih proizvođača.
  • "SanDisk Ultra SDHC Class 10 32GB" u praksi postižu brzine takođe do 20MB/s. Dakle nije brža od prethodno pomenute jer je već i Class 6 varijanta te kartice blizu teoretskog maksimuma. Naravno ova Class 10 je ipak pouzdanija i manje se greje pri visokim brzinama.
  • "SanDisk Ultra SDHC UHS-I Class 10 32GB" je najjeftiniji model SanDisk UHS-I kartica. Kad radi u UHS-I uređajima dostiže brzine do 30MB/s. Ako uređaj nije UHS kompatibilan radi do 20MB/s kao prethodno pomenuta kartica.
  • "SanDisk Extreme SDHC UHS-I Class 10 32GB" kad radi u UHS-I uređajima ima brzine čitanja do 80MB/s a brzina pisanja do 60MB/s. Ako uređaj nije UHS kompatibilan radi do 20MB/s kao mnogo jeftinije kartice istog proizvođača, 
  • "SanDisk Extreme Pro SDHC UHS-I Class 10 32GB" kad radi u UHS-I uređajima dostiže brzine do 95MB/s. To je blizu teoretskog maksimuma za UHS-I kartice. To je najbrži i najskuplja model SD kartica koji postoji. Ako uređaj nije UHS kompatibilan radi do 20MB/s kao mnogo jeftinije kartice istog proizvođača,
...
Dakle, kao što vidi iz primera iznad značajan dobitak u brzini se dobije tek kada se UHS-I kartice koriste u UHS-I uređajime. Ukoliko nemate uređaj kompatibilan sa UHS-I nemate nikakvu potrebu da kupujete skupe UHS-I kartice. 

Označavanje brzina sa "x"

Ovaj metod označavanja brzine je zastareo ali se još uvek koristi kao dopunska oznaka kod brzih kartica kako bi lakše mogli da ih upoređujete sa CompactFlash karticama. Brzina 1x je jednaka brzini 1x kod CD rezača/čitača a to iznosi 150KB/s.
Važan problem je što za "x" označavnje brzine nije standardizovano koja brzina se meri i kako, tako da proizvođači obično upišu brzinu čitanja u idealnim uslovima što je dosta brže od realne brzine pisanja.
U praksi brzina 100x je otprilike slična Class 10 karticama. 300x je naravno približno tri puta brže od toga. 600x je oko šest puta brže od Class 10 itd.
Obratite pažnju da sve što prelazi 100x najčešće označava brzine koje su dostižne samo ako se kartica koristi u UHS kompatibilnim uređajima.

Označavanje brzina sa MB/s

Neki proizvođači SD kartica pored oznaka klasa, brzinu bukvalno označavaju i sa MB/s. To nije standardno ali oni se na taj način hvale brzinama koje prevazilaze brzine označene klasama. Takođe pomažu fotografima da se lakše snađu i izračunaju koliko fotografija u sekundi mogu da slikaju sa određenom karticom. Na primer, pojedini modeli SD kartica proizvođača Sandisk su označene brzinama od 30MB/s (oko tri puta brže od Class 10), 45MB/s (oko 4 puta brže od Class 10) i 95MB/s (oko 9 puta brže od Class 10) što je ogromna razlika u odnosu na kartice koje prosto zadovoljavaju Class 10 standard.
Obratite pažnju da takve kartice, bez obzira šta piše na njima, ukoliko nisu u UHS uređaju, ipak nikako ne mogu da pređu brzinu od 25MB/s jer je 25MB/s teoretski maksimum za sve SD kartice koje na rade u UHS režimu.

Kakva kartica vam treba?

Kakve SD kartice za amatersko snimanje videa?

Za amaterska snimanja, gde nećete snimati mnogo minuta videa odjednom i gde nema velike štete usled eventualnog otkazivanja kartice, možete biti zadovoljni sa Class 6 SD karticama. Naravno još prijatnije je koristiti Class 10 jer su pouzdanije i šanse da dođe do otkazivanja i pregrevanja su manje.

Kakve SD kartice za profesionalno snimanje videa?

Iako već i Class 4 omogućava brzine preko 4 MB/s što je teoretski dovoljno čak i za najveći AVCHD bitrate od 28Mbps (Približno 3,4 megabajta u sekundi) to u praksi jednostavno nije dovoljno pouzdano. Kada se podaci zapisuju ili čitaju sa kartice brzinama blizu maksimalne to predstavlja veliki napor za njenu memoriju i dovodi je do ruba pregorevanja.
Za profesionalnu upotrebu ništa slabije od Class 10 ne dolazi u obzir.

UHS-I SD kartice vam ne trebaju za AVCHD kamere

Popularni format snimanja na kamkorderima, AVCHD, koristi bitrate do maksimalno 28Mbps što pretvoreno u megabajte po sekundi daje do 3,5MB/s što je višestruko manje od protoka podataka koje obezbeđuju skoro sve Class 10 kartice (koje nisu UHS). Tako da, jednostavno rečeno, korišćenjem UHS kartica za AVCHD video ne možete dobiti nikakvu prednost čak i u slučaju da kamera nosi oznaku UHS-I.
Za AVCHD snimanja je korisnije da kupite veći broj Class 10 kartica pa da tako možete više sati videa da snimite na terenu (dok ne prebacite snimke na računar).

Kakve SD kartice za amaterski fotoaparat?

Za amaterske potrebe, velika brzina okidanja (slikanja fotografija) nije važna tako da su zadovoljavajuće i Class 4 kartice koje su veoma povoljne cene. Sa bržim Class 6 i Class 10 karticama možete dobiti veću brzinu okidanja (više slika u minuti) i smanjuju se šanse da kartica eventualno otkaže i da izgubite slike koje još uvek niste prebacili na računar.

Kakve SD kartice za profesionalni fotoaparat?

Za fotografisanje, verovali ili ne, brzina memorijske kartice je mnogo bitnija nego za video.
Prosečna fotografija od 18 megapixela zauzme oko 7MB što je duplo više nego što maksimalno može zauzeti jedna sekunda video snimka u AVCHD formatu. Dakle ako okidate fotoaparatom po jednu sliku u sekundi kartica će morati da zapisuje dva puta brže nego da snimaš AVCHD video sa najvećim bitrateom. Ako okidate po sliku svakih pola sekunde kartica mora da zapisuje čak 4 puta brže nego kad snima video. Većina memorijskih kartica može da zapisuje podatke najbrže do 20Mb/s tako da sa takvim karticama možete da uslikate najviše 3 u sekundi prosečne fotografije od 18 megapixela. A što je fotografija više megapixela to je i više megabajta pa je mogući broj slika u sekundi još manji. Kod profesionlnih fotografisnja se često traži što veća količina fotografija za što kraće vreme tako da je brzina memorijskih kartice glavni ograničavajući faktor za profesionalnog fotografa.
Dakle, za profesionalnu upotrebu sa profesionalnim fotoaparatom, zahtevaju se najbrže podržane kartice. Ništa slabije od Class 10 ne dolazi u obzir.

Obavezno obratite pažnu na članak ispod, o potrebama za UHS SD karticama:

Da li su potrebne UHS SD kartice za profesionalni fotoaparat?

Zavisi da li je fotoaparat UHS-I kompatibilan. Ukoliko podržava UHS kartice postićete dobitak u performansama bar za 50%. A ukoliko fotoaparat nje UHS kompatibilan, performanse će biti jednake kao kod kvalitetnijih Class 10 kartica.
Najkvalitetnije i najskuplje UHS-I kartice omogućavaju brzine blizu 90MB/s tako da je sa njima moguće postići do 4 puta veći broj slika u skundi u odnosu na proste Class 10 kartice.
Pri kupovini, veoma je važno da znate da li vaš (poluprofesionalni ili profesionalni) fotoaparat ima oznaki UHS-I i da je u specifikacijama navedeno da podržava UHS brzine čitanja/pisanja.
SD memorijske kartice možete kuptii u našoj internet prodavnici: SD familija kartica


Za sada toliko. Tekst će kasnije biti još dopunjavan i unapređivan...
 video majstor,  17.9.2013 (prvo izdanje)
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<