Vodič za kupovinu profesionalne kamere

 Vodič za kupovinu profesionalne kamere

Šta kameru čini profesionalnom kamerom? Koje su razlike izmedju profesionalnih i amaterskih kamera? Koje vrste profesionalnih kamera postoje?
RED ONE professionalna kamera

Vrste profesionalnih kamera

U ovom vodiču mi se prevenstveno bavimo upoznavanjem sa ENG kamerama i drugima u istom stilu jer su najuniverzalnije i najviše se koriste. Ali takođe ćemo opisati i druge vrste da bi videli u čemu je razlika i šta je karakteristično za njih.

Studijske kamere (za TV studio)

Ovo su kamere prvenstveno namenjene za korištenje u televizijskom studiju. Obično stoje na podu na posebnom postolju sa točkovima. Postolje je opremeljeno hidrauličkim ili pneumatskim sistemom kojim se podešava visina i nagib kamere. Na tim postoljima je takodje udobna stolica za kamermana, veliki monitor tako da kamerman tačno vidi kako na ekranu izgleda ono što snima i sl.
Stare analogne studijske kamere su bile veoma velikih dimenzija. Nove digitalne studijske kamere su znatno manjih dimenzija i lakše od starih. Mogu biti nošene na ramenu, montirane na tronožac, kran i drugu opremu za stabilizaciju i nošenje kamere.
Jedna od karaktersitika studijskih kamera je da nemaju sopstveni uredjaj za snimanje već se signal koji snimaju posebnim kvalitetnim kablovima šalje u studijski kontrolni centar gde se miksa za uživo emitovanje ili snima na neki medijum radi kasnije montaže.

EFP kamere

EFP (Electronic Field Production) kamere su slične kao studijske kamere ali su namenjene za snimanje dogadjaja na otvorenom kao što su sportske utakmice, koncerti, javni skupovi i drugi organizovani posebni događaji.
Univerzalnije su da bi mogle biti korišćene na mestima koja su manje pristupačna od studija. Iz istog razloga mogu se montirati na različite nosače i opremu za nošenje ili vožnju kamere.
Naravno opremeljene su objektivima sa veoma velikom sposobnoscu zumiranaja tako da mogu snimati na velikom rasponu udaljenosti od kamera.
Kao ni studijske kamere, nemaju mogućnosti snimanja već su tokom snimanja, kablovima direktno spojeni sa opremom za snimanje ili do kamiona za prenos signala uživo.

ENG kamere i druge u istom stilu

ENG (Electronic News Gathering) kamere su prvenstvenio namenjene da ih koristi kamerman koji snima vesti na terenu. Medjutim osim za snimanje vesti ovakve kamere se koriste za još mnogo profesionalnih primena. Najuniverzalnije su i zbog toga su najpopularniji stil profesionalnih kamera. Koriste se za sve i svašta od snimanja dokumentaraca, muzičkih spotova, niskobudžetnih filmova, svadbi itd.
Pošto su oblikom i veličinom prilagođene tome da ih nosi jedan čovek i imaju ugrađenu mogućnost snimanja na medije, ove kamere veom sliče na skuplje amaterske kamere (takozvane "poluprofesionalne") ali ipak razlikuju se po mnogim karakteristikama koje su posebno važne profesionalcima.

U daljem tekstu ćemo se uglavnom baviti kamerama u ovom stilu jer one najviše odgovaraju za potrebe filmmakera amatera i profesionalaca koji rade niskobudžetne projekte.

Digitalne filmske kamere

Nekada su filmske kamere bile jasno različite od ostalih po tome što snimaju na film tj. filmsku traku. Danas se polako prelazi na digitalne filmske kamere pa su one danas tehnički slične drugim vrstama digitalnih profesionalnih kamera. Ipak postoje neke karakteristike koje su posebno bitne za filmske kamere.

2K i 4K rezolucije

Digitalna filmska kamera mora snimati u veoma visokim rezolucijama jer su takve rezolucije predvidjene za digitalne bioskope. To su takozvane 2K (2048x1080) i 4K rezolucije (najčešće u okviru do 4096x2304). Najbolje filmske kamere poslednje generacije mogu da snimaju i u još mnogo većim rezolucijama od tih.
Toliko visoke rezolucije su potrebne da bi se postigla zadovoljavajuća oštrina slike na velikim bioskopskim platnima.

Format snimanja bez gubitaka kvaliteta

Kod filmskih snimaka ne dopušta se nikakav gubitak kvaliteta usled kompresije tako da ove kamere moraju snimati u "sirovom" ili nekom od lossless formata standardnim za filmsku industriju.
Naravno to rezultira ekstremno visokim bitrateom i ogromnim izlaznim fajlovima.

Medij za snimanje ekstremnih karakteristika

Zbog pomenutog snimanja u veoma visokim rezolucijama i gotovo bez korisšćenja kompresije, bitrate je ekstremno visok i fajlovi sa video zapisom su ogromni. Mediji na koji snimaju digitalne filmske kamere zbog toga moraju imati mogućnost pisaanja podataka ogromnom brzinom i njihov kapacitet mora biti dovoljno veliki. Naravno pri tome mora još i ostati ispravna.  Trenutno svaki proizvodjač digitalnih filmskih kamera ima sopstveno rešenje tj. sopstveni tip rekordera i medija za snimanje.
O cenama profesionalnih kamera i opreme
Uobičajene cene profesionalnih kamera su od oko 3000 evra pa naviše. Uobičajene cene modela ENG kamera, koje imaju zaista poželjne sve karakteristeike, su izmedju 7000 i 20000 evra. Postoji možda svega nekoliko modela profesionalnih kamera koje se nove mogu kupiti za manje od 3000 evra.
Kod filmskih kamera na primer cene idu od 20 hiljada dolara pa naviše.
Neke profesionalne kamere sa posebnim karaktersitikama (na primer visoki framerate za potrebe  slow-motion snimaka) koštaju i preko 50 hiljada evra... 

Razlike izmedju amaterskih i ENG kamera - Potrebne karakteristike profesionalnih kamera

Izmenjivi objektiv

Profesionalna kamera jednostavno mora imati mogućnost promene objektiva. Na taj način se za svako snimanje može montirati objektiv odgovarajućih karakteristika.pa ako imate objektiv koji vam ne odgovara možete ga uvek zameniti sa odgovarajućim. Samim tim profesionalna kamere ne ovisi o karakteristikama jednog objektiva. Drugim rečima, nedostaci objektiva nisu nedostaci kamere jer je objektiv zamenjiv.

Prsten za kačenje filtera ispred objektiva

Na prednjoj strani objektiva poželjno je da ima prsten sa navojem koji omogućava da se stavljaju filtri i dodaci za objektive ispred.

Automatika se može isključiti i sve ručno podešavati

Kod profesionalnih kamera mora postojati mogućnost ručnog podešavanja fokusa, irisa i "white balance" na objektivu. Naravno poželjno je da ima i automatiku ali da se automatika po želji može isključiti.

Senzori

CCD ili CMOS

CCD ili CMOS senzori su na neki način slični ali imaju i značajnih razlika. Ni jedna od ove dve tehnologije nema čistu prednost nad onom drugom. Nedostatak CCD senoza je u to me što pri (pre)jakoj svetlosti dolazi do prelivanja svetlina sa osvetljenih pixela na one pored njega. Međutim najkvalitetniji CCD senzori ne pate od tih problema. Nedostatak CMOS senzora je u tome što za razliku od CCD ne primaju ceo frejm u jednom trenutku nego se slika sa njih očitava od gore prema dole, liniju po liniju i zbog toga se dešava da pri snimanju brzih kretanja donji deo slike "kasni". To je tzv. "rolling shutter" problem koji ne postoji kod CCD senzora.
Međutim iako iz ovoga zvuči da je CCD ipak bolji, iz nekog razloga mnoge digitalne filmske kamere, uključlujući i neke od najnovijih i najboljih, koriste CMOS senzore?! Očigledno da CMOS ima još nekih prednosti koje nisu za odbaciti.
3CCD) ili 3MOS (3xCMOS)
Umesto jednog CCD senzora za snimanje koriste 3CCD sisetm koji se sastoji od prizme i tri odvojena CDD čipa koji istovremeno snimaju. Na taj način se postiže mnogo veća oštrina slike, mnogo veća preciznost boja, mnogo bolja osetljivost po slabom svetlu i kvalitet snimaka manje ovisi o uslovima osvetljenja. Drugim rečima mnogo kvalitetnije od sistema sa jednim CCD čipom.
Za profesionalne digitalne kamere 3CCD se podrazumeva. Ne dolazi u obzir ništa slabije.
3MOS ili 3CMOS je skoro ista tehnologija samo što se umesto CCD senzora koriste CMOS senzori. 

XLR konektor za profesionalni mikrofon

Umesto amaterskog "džek" konektora profesionalan kamera treba imati najmanje jedn XLR konektor koji se koristi za spajanje profesionalnih mikrofona. Uobičajeno je i poželjno da imaju dva XLR konektora.

Konektor za slušalice

Za profesionalnu kameru izuzetno je važno da ima konektor za priključenje slušalica. Kamerman preko slušalica čuje zvuk tačno onako kako će biti na snimku. To mu omogućava da pravilnje snima i da ispravno podesi glasnoću i druge stvari u vezi mikrofona.

Ručno podešavanje glasnoće audia

Profesionalana kamera mora imati kontrolu glasnoće zvuka koji se snima preko mikrofona. Uslovi snimanja i zvuk su uvek različiti i potrebno je da kamerman podesi te komande kako bi zvuk bio snimljen ujednačenom glasnoćom i zvučao prirodno.

Snimanje u format odgovarajući za studio

Zavisno od potreba i namene za koju će se snimci koristiti veoma je važan format u koji kamera snima.
Na primer ako neki TV studio koristi sistem za montažu koji zahteva da video bude u određenom formatu onda je za njihove potrebe odgovarajuće da kamera snima u baš taj format.

Izdržljivost i pouzdanost medija za snimanje

Kada snimate profesionalno, naravno, neophodno je da proces snimanja na medij bude potpuno pouzdan. Nedopustivo je da se medij usred snimanja važnog događaja jednostavno pokvari i da ostanete bez snimka. Zbog tog razloga profesionalne kamere moraju imati veoma pouzdane uredjaje za snimanje.
Kamere za visokobudžetne projekte snimaju u "sirovom" (nekompresovanom) ili slabo kompresovanom formatu tako da video ima veoma visok bitrate. Kod takvih kamera, uredjaj za snimanje na medij mora imatti mogućnost snimanja veoma velikom brzinom. Medij za snimanje mora biti spososban za zapisivanje podataka ogromnom brzinom i mora biti veoma izdržljiv da bi ostao ispravan pri takvim naprezanjima.

Kako izabarti kameru sa pouzdanim sistemom za snimanje?

Zbog pomenutih zahteva, medijum na koji kamera snima je posebno važna stvar pri izboru kamere. potrebno je dobro se informisati o karakteristikakam medija za snimanje. Potrebno je razmeniti informacije sa iskusnim kamermanima. Veoma vredne informacije o tome nam mogu dati serviseri profesionalnih kamera jer oni najbolje znaju koja vrsta uređaja se koliko često kvari i na šta se korisnici najviše žale a na šta najmanje.

Mogućnost montaže na stalke i drugu opremu za stabilizaciju ili nošenje kamere

Postoji nekoliko stndardnih rešenja kojima se kamera spaja na stalak. Nije toliko bitno koji standard kamera koristi ali je bitno da ima jedan od njih. Za spajanje kamere na stalke sa drugačijim priključkom koristi se odgovarajući adapter tako da praktično svaka profesionalna kamera može na svaki profesionalni stalak.

Koji medij za snimanje bi trebalo profesionalna kamera da koristi?

Prepručujemo kamere koje snimaju na memorijske kartice ali opisaćemo i druga rešenja i važne detalje koje bi trebali znati o njima.

Profesionalne kamere koje snimaju na kasete

Postoji mnogo tipova kaseta koje se koriste za profesionalnu upotrebu ali se sve manje upotrebljavaju. Svi proizvođači polako i sigurno napuštaju proizvodnju kamera koje snimaju na kasete.  Od strane novih digitalnih medija kasete su prevazidjene i po performansama i po praktičnosti. U vezi kaseta već dugo nema nikakvih novosti i neće ih ni biti.
Pošto se prestaje sa upotrebom kaseta i pošto su prevaziđene mi jednostavno ne preporučujemo da kupite model profesionalne kamere koja snima na kasete.

Inače je naš stav da su kasete zastareo medij i na našem sajtu se nećemo mnogo baviti detaljima u vezi kaseta i kamera koje snimaju na kasete.

Profesionalne kamere koje sniamju na hard disk tj. imaju hard disk rekorder

Kod profesionalnih kamera rešenje sa snimanjem na hard disk se dosta razlikuje od amaterskih kamera. Današnji modeli profesionalnih kamera nemaju u sebi ugrađen hard disk već se na njih spolja kao poseban modul spaja priključni uređaj sa hard diskom. Ovakav "hard disk rekorder" se priključuje na kameru pomoću standardnog FireWire kabla. Taj sistem spajanja sa FireWire kablom je ujedno i najveći nedostatak ovog rešenja. FireWire konektori se usled upotrebe i nepažnje veoma često rasklimaju i dolazi do kvarova. Takodje se često dešava da se usled grešaka u postupku spajanja dođe do kvara FireWire elektronike u kameri.
Sve ovo jednostavno nije dovoljno pouzdano rešenje za profesionalne primene tako da ga ne preporučujemo.
Možda će u budućnosti rešiti sadašnje probleme i praviti pouzdanije sisteme sa hard diskom, ali kako sada stvari stoje, sigurnije je izbeći to i koristiti nešto drugo.

Profesionalne kamere koje snimaju na memorijske kartice

Verovatno najbolje rešenje i odgovarajuće za većinu korisnika. Snmanje na kartice ima zaista mnogo prednosti i to je jedino rešenje koje trenutno preporučujemo.

Prednosti snimanja na memorijske kartice

- Kartice su malih dimenzija i veoma lake. Tako da uz kameru možete nositi dodatnih medija koliko god želite poneti.
- Ako se kartica pokvari jednostavno koristite drugu koja je ispravna. Ne morate nositi kameru na servis.
- Sistem snimanja na kartice nema mehaničkih i pokretnih delova tako da su kamere koje snimaju na memorijske kartice otpornije na udarce, temperaturu i pritiske od svih drugih rešenja.
- Za prebacivenja fajlova sa kartica na računar se uobičajeno koristi čitač kartica koji je dosta jeftin jednostavan za upotrebu i lako ga je nabaviti.
- Postupak prebacivanje  se svodi na to da samo ubacite karticu sa snimcima u čitač kartica od kompjutera i prekopirate fajlove (video i fotografije koje ste snimili kamerom).
- Kod ovakvih kamera često je potpuno nepotrebno spajati kameru kablovima sa računarom ili uređajem za montažu.

Koju vrstu memorijskih kartica odabrati?

Kod profesionalnih kamera najčešće se koriste snimanje na SDHC, CF (Compact Flash), P2 i SxS kartice. Najbolje su se pokazale P2 kartice koje uglavnom koriste Panasonic kamere.
Više detalja o vrstama memorijskih kartica, naći ćete u tekstu Memorijske kartice
NAPOMENA: bez obzira koja vrsta memorijskih kartica je u pitanju veoma je važno da kupujete samo kvalitetne modele. Takve su uvek skupe ali zato veoma izdržljive i pouzdane. Kupuju se od dobavljača opreme za profesionalne kamere.

Ostali sistemi snimanja na profesionalnim kamerama

Izmedju ostalih pojavilo se i rešenje sa snimanjem na optičke medije. Medjutim iskustvo je pokazalo da je to rešenje preosetljivo i nepouzdano. Često se kvari i ozloglašeno je medju upućenijim profesionalcima... Ne preporučujemo!

Profesionalne kamere sa više sistema snimanja

Naravno postoje i kamere koje imaju više načina sinimanja. Na primer mogu da snimaju na memorijske kartice  ili na hard disk. Ili koriste dve vrste kartica... Neke kamere  koje snimaju na kartice imaju pored kartica i internu (unutrašnju) memoriju u koju takodje mogu da snime značajnu količinu snimka.

Profesionalne kamere kod kojih se sistem za snimanje posebno bira i priključuje modulanro

Na primer najmoćniji modeli čuvenih RED kamera su koncipirane potpuno modularno. Modul koji se bavi snimanjem se posebno bira i kupuje. Može biti kasnije zamenjen i nekim drugim ako se pojave neki mediji boljih karakteristika.

Udobnost i fizičke karakteristike

Obavezno probati kameru da vidite kako vam fizički odgovara!

Definitivno nemojte kupovati kameru samo na osnovu slike i pisanih podataka jer se može desiti da nije odgovarajuća za vašu ruku i telo i da vam položaj komandi ne odgovara. Kameru pre odluke o kupovini morae uzeti i isprobati da vidite  kako vam leži u ruci. Ako vam deluje neudobno ili nezgodno za rukovanje nemojte izabrati taj model.

Tasteri, meniji i logičnost komandi

Definitivno je važno i koliko vam je lako snaći se u komandama, prekidačima i  menijima kamere. Proverite da li vam je lako snaći se u menijima i da li vam deluje logično. Tokom snimanja kamerman treba biti koncentrisan na ono što snima a ne da lupa glavom tražeći komende.

Prekidači za brze odluke

Kontrole koje traže brz pristup treba da se nalaze na prekidačima koji se fizički moraju pomeriti a ne u menijima kamere. Ako se tokom snimanja neka od kontrola često mora promeniti onda nemate vremena da se provlečite po menijima kamere...

Oslanjanje kamere na rame

Profesionalen kamere su krupnije i teže od amaterskih pa je nošenje u jednoj ruci pri snimanju skoro neizvodivo. Zbog toga je kod skoro svih modela potrebno da se namontiraju na odgovarajuće stalke ili opremu za nošenje ili se nose na ramenu pri snimanju. Za slučajeve kada se zahteva snimanje sa ramena, kamera mora imati oslonac za rame. Kada je kamera oslonjena na rame tada je ujedno mirnija pri snimanju a i kamerman ima jednu slobodnu ruku da ručno podešava objektiv i druge komande na kameri.

Za sada toliko. Tekst će kasnije biti još poboljšavan i dopunjavan...
 video majstor  23.2.2012
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<