Vodič za kupovinu TV kartice

Vodič za kupovinu TV kartice

Sve što treba znati o TV karticama

Uvod

TV kartice ili TV tuner kartice su kompjuterske komponente koje kompjuteru dodaju funkcionalnost gledanja i snimanja TV programa pa tako kompjuter pretvaraju u televizor i video rekorder.

Kako izabrati TV karticu

Iako na pakovanjima TV kartica piše sve najlepše, Istina je da većina TV kartica nema zadovoljavajuće karakteristike i većina vlasnika istih nije zadovoljna sa njima. Zbog toga je veoma važno dobro pregledati karakteristike kartica pre nego što donesete odluku o kupnji. Svaka TV kartica je dobra za gledanje programa ali za snimanje, teletekst, korišćenje daljinskog upravljača, video capturing i ostale važne stvari dobar je samo manji broj modela TV kartica.
Pri izboru TV kartica za vaš PC treba obratiti pažnju na sledeće karakteristike:

Analogne, digitalne i hibridne

Za bolje shvatanje razlike između digitalne i analogne televizije pročitajte tekst Vrste televizija

Analogne TV kartice

Analogne TV kartice omogućavaju da vaš kompjuter dobije funkcionalnost klasičnog (analognog) televizora koji signal dobija preko antenskog kabla. Skoro sve analogne TV kartice imaju i video ulaz (video in) pa su tako ujedno i video capture kartice.

Digitalne TV kartice (DVB-T kartice)

Digitalne TV kartice omogućavaju gledanje digitalne televizije (DVB-T). U pravilu su to mali uređaji koji bez problema obavljaju svoju funkciju ali ima i izuzetaka. U Srbiji (i još nekim zemljama u regionu) je digitalna televizija tek u začetcima pa skoro da i nema potreba za ovim uređajima. U narednih nekoliko godina će sve televizije preći na emitovanje digitalnog signala pa će tada digitalne kartice postati značajnije.

U srbiji se neće koristiti DVB-T nego DVB-T2

Treba znati da će se nakon prelaska na potpuno digitalno emitovanje u Srbiji koristiti DVB-T2 standard. DVB-T2 je napredniji ali nii jedna sadašnja TV kartica ga ne podržava. Možemo ih očekivati za koju godinu.

MPEG-2 i MPEG-4

Digitalnim televizijskim signalom se mogu prenositi dva formta video zapisa MPEG-2 i MPEG-4 (preciznije MPEG-4 AVC/H.264). Neke digitalne kartice mogu prikazivati samo MPEG-2 signal a neke mogu i jedan i drugi. Zbog toga  preporučujemo da uvek birate digitalnu TV karticu na kojoj je istaknuto da je namenjena i za MPEG-2 i za MPEG-4.

HD ili bez HD

Kod digitalnih kartica, neovisno o standardu, je bitno da li mogu da primaju HD signal ili samo SD. Obratite pažnju na to da negde treba biti pomenuto HD ili HDTV inače nije sigurno da li može.

Hibridne TV kartice

Hibridne TV kartice su kombinacija analognih i digitalnih kartica. Nisu preporučljive jer skoro uvek dolazi do smetnji i pojave interferencije pri gledanju analognih TV programa.
Ako vam treba i analogni i digitalni prijem bolje je da kupite internu analognu TV karticu i malu eksternu USB digitalnu TV karticu.

Satelitske

Satelitske TV kartice omogućavaju prijem satelitske digitalne (DVB-S) televizije. One zapravo kompjuteru daju funkcionalnost satelitskog risivera (receiver). Naravno na njih morate priključiti kabal sa satelitske antene.
Naročito su dobre za nelegalnu upotrebu tj. za gledanje plaćenih kanala bez plaćanja ali zahtevaju nadprosečno znanje u radu sa softverom.

Karakteristike analognih TV kartica

Mogućnost snimanja TV programa

Analogne Tv kartice bez hardverskog MPEG-2 enkodera

Kartice koje nemaju hardverski MPEG-2 enkoder pri snimanju su potpuno ovisne o softveru i snazi računara. Softver koji dobijete uz njih često nudi veoma loše opcije snimanja i snimci urađeni sa njim su često nezadovoljavajuće kvalitete. Početnici teško mogu da nađu drugi odgovarajući softver i da se snađu u njemu. Ako imaju loš softver, što je čest slučaj, one mogu da snimaju samo umanjenu sliku koja je slabije kvalitete od željene ili moraju da koriste jači kompjuter sa brzim procesorom. Jedina prednost ovih kartica je u tome što su jeftine. Njihova cena je skoro uvek ispod 50 evra.

Analogne TV kartice sa hardverskim MPEG-2 enkoderom

Kartice koje u sebi imaju ugrađen hardverski MPEG-2 enkoder su najbolji izbor za početnike, za one koji imaju slabije računare i sve one koji žele mnogo da snimaju.
Ovakve kartice dolazeću analognu sliku konvertuju u digitalni MPEG-2 format. Dalje taj MPEG-2 signal predaju kompjuteru gde se prikazuje na ekranu ili po želji može biti jednostavno snimljen (bez novog kompresovanja) kao MPG fajl. Nema gubitaka kvaliteta i ne opterećuje se kompjuter pri snimanju. Čipovi na ovim karticama sami odrađuju najvažniji deo posla pa softver kod njih ne igra veliku ulogu pri snimanju. Sav komplikovan posao se obavi u čipovima na kartici. Korisnik treba samo da klikkne taster "Record" na ekranu i snimanje počinje.
Ovakvih kartica nema mnogo ali su zato sve kvalitetne i u pravilu su malo skuplje. Cena im se kreće od 60 do 100 evra. Najbolje i najpoznatije TV kartice sa ugrađenim MPEG-2 enkoderom su kartice iz serije WinTV-PVR proizvođača Hauppauge i iz serije WinFast PVR proizvođača Leadtek.

Kompatibilnost sa softverom za TV kartice

Mnoge TV kartice rade dobro samo sa programom koji dobijete uz karticu. Veoma je važno izabrati karticu koja može dobro da radi sa popularnim programima kao što su: WinDVR, DScaler, FLY2000TV, VirtualVCR itd.
Kod kartica sa hardverskim MPEG-2 enkoderom nije toliko važna podrška za softver jer softver kod njih praktično i ne učestvuje u samom snimanju.
Neka podešavanja softvera za TV kartice
Svaki program za TV kartice ima drugačija podešavanja ali neke važne stvari se kod svih podešavaju na sličan način.

TV standardi... NTSC, PAL B , PAL D, PAL G... ...šta izabrati?
U našoj zemlji i drugim prostorima bivše jugoslavije analogna televizija se emituje u PAL B standardu. Trebate uvek izabrati PAL B

Standard za snimanje u MPEG-2 ili DVD format.... šta izabrati, PAL ili NTSC?
Svi DVD plejeri kod nas su na PAL DVD standardu. Uvek izaberite PAL. PAL ćete takođe prepoznati ako vam je ponuđena rezolucija 720x576.

Kod digitalnih TV kartica teško možete pogrešiti u vezi formata snimanja jer digitalne kartice pri snmanju zadržavaju video u formatu u kojem se i emituje. 

Teletekst

Ako kartica ima teletext onda će to obavezno biti napisano na pakovanju. Ako nije napisano onda najverovatnije nema jer bi inače bilo spomenuto. Na daljinskom upravljaču poželjno je da ima četiri šarena tastera za teletext (crveni, zeleni, žuti i plavi). Ako na daljinskom upravljač nema tih tastera moguće je da je rad sa teletekstom zapostavljen na toj kartici i da neće biti baš prijatan. Postoje slučajevi da daljinski ima teletekst tastere ali da oni nemaju nikakvu funkciju.

Postojanje video ulaza

Ako želite da TV karticu koristite za video capturing tj. snimanje videa sa nekog drugog uređaja (npr. kućnog videorekordera) onda kartica obavezno mora da ima video ulaz. Video ulaz treba biti izveden kao S-Video ili kao Composite (za činč kablove).
Samo analogne TV kartice mogu imati video ulaz jer je tipičan video signal sa kućnih uređaja anlogan.

Interne ili Eksterne

TV kartice mogu biti izvedene kao interne (ugrađuju se u računar) ili eksterne (spoljni uređaji koji se spolja spajaju USB kablom).

Prednosti internih kartica

Interne TV kartice su jeftinije. Pošto se ugrađuju u računar, zauzimaju manje mesta i priključci za video kablove budu dostupni na stražnjoj strani računara.

Prednosti eksternih (External TV tuner card)

Eksterne su značajno skuplje ali je kod njih praktično to što lako možete da ih odnesete i spojite na neki drugi računar. Neki kvalitetniji modeli eksternih TV kartica imaju mogućnost direktnog spajanja na monitor pa za gledanje TV programa na njima računar čak ni ne mora biti uključen.

Cena kartice

U pravili jeftine TV kartice retko imaju dobre karakteristike. Zbog toga je veoma teško pronači TV karticu koja je dobra a jeftina. Cena kvalitetnih TV kartica se kreće od 50 evra pa naviše (čak do 170 evra).

Preporučeni modeli analognih TV kartica

Ako želite kupiti analognu TV karticu preporučujemo van da izaberete neku od sledećih modela sa ugrađenim MPEG-2 enkoderom:

Hauppauge WinTV-PVR-150 

Hauppauge WinTV-PVR-150Kvalitetna kartica ali na žalost kod nas se može naći samo u OEM pakovanju bez daljinskog. U OEM varijanti, cena je oko 60 evra. Nedostatak Hauppauge kartica je što uz njih dobijete softver koji deluje malo zastarelo. Ipak dobro radi svoj posao.

Leadtek WinFast PVR2000 

Odlična kartica sa ugrađenim MPEG-2  enkoderom a uz to veoma poljne cene. Ovu karticu možete naći po ceni od oko 50 evra. U pakovanju dobijate sve što treba, daljinski upravljač, odličan softver...

Leadtek WinFast PVR3000 Deluxe

Leadtek WinFast PVR3000 DeluxeAko želite neku od najkvalitetnijih modela sa ugrađenim MPEG-2 enkoderom, preporučujemo Leadtek WinFast PVR3000 Deluxe. Cena joj se kreće oko 60-80 evra i nije je problem pronaći kod nas. Ima je kod skoro svih veleprodaja i može se naručiti iz mnogih prodavnica kompjutera. S obzirom na kvalitet i mogućnosti, cena je više nego povoljna. U pakovanju dobijate sve što treba, daljinski upravljač, odličan softver...

Šta je najbolje za početnike?

Kao što je već rečeno, za početnike najbolji izbor su TV kartice sa ugrađenim hardverskim MPEG-2 enkoderom. Sa najmanje znanja sa njima možete snimati u MPEG-2 formatu bez gubitka kvaliteta. Pri snimanju ne opterećuju kompjuter pa dobro rade i na starim i sporim računarima. Od MPEG-2 snimaka kasnije lako možete snimiti DVD u programima za DVD authoring.

Preporučeni modeli digitalnih TV kartica

Pošto se ne koristi isti standard u svim državama, preporuka zavisi od toga u kojoj državi ćete je koristiti:

Digitalna TV kartice za korišćenje u Srbiji

Srbija planira potpuni prelazak sa analognog na digitalno emitovanje tokom 2012-e. Tada će prema planu početi emitovanje signala u DVB-T2 standardu sa MPEG-4 kompresijom.
Do sada se nije pojavio ni jedan model TV kartice koja prima DVB-T2 signal tako da nemamo šta da preporučimo. Drugim rečima, preporučujemo da sačekate da se pojave. Tada ćemo na sajtu objaviti ono što se bude znalo o njima.

Digitalne TV kartice za korisšćenje u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se za standardne kanale sa SD rezolucijom emituje digitalni signal DVB-T sa MPEG-2 kompresiijom.  Za TV kanale sa HD rezolucijom će koristiti DVB-T sa MPEG-4 kompresijom.
Dakle ako vas ne interesuje HD dovoljna vam je kartica sa DVB-T i MPEG-2 a to imaju praktično sve koje su na tržištu.
Ako želite da imate mogućnost praćenja i HD kanala onda kartica mora imati oznake DVB-T, MPEG-2, MPEG-4, HD. Pripazite na to da MPEG-4 ne znači obavezno i to da kartica može primati HD kanale. Posebno mora biti označeno da podržava HD ili HDTV.

ASUS My Cinema-U3100 Mini (DVBT)

ASUS My Cinema-U3100 MiniMala eksterna USB kartica. Po izuzetno povoljnoj ceni od oko 30 evra, ova kartica zadovoljava praktično sve potrebe uobičajenog gledaoca:
- Vrsta signala koji prima: DVB-T, MPEG-2, MPEG-4, HD
- Rezolucije: standardne SD a takođe i HD rezolucije 720p i 1080i
- TV sistem: PAL i NTSC
- Aspect ratio: 4:3 i 16:9
- EPG (elektronski programski vodič)
- Teletekst
- Subtitlovi
- Daljinski upravljač
- Antenski RF priključak
- Uz karticu dobijate ArcSoft TotalMedia 3.50, odličan program za praćenje TV-a, snimanje i još dosta drugih multimedijalnih mogućnosti.
- Prvenstveno je pravljena za ASUS EEE netbook kompjuter tako da odlično radi i na Windowsu i na Linuxu.

Digitalne TV kartice za korišćenje u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina će za digitalno emitovanje koristiti DVB-T sa MPEG-4 kompresijom. Dakle za prijem digitalnog TV signala u Bosni potrebna vam je TV kartica sa oznakama DVB-T, MPEG-4.
Za HD kanale nije još poznato kada će se pojaviti i u kom standardu će biti emitovani. Najverovatnije će to biti DVB-T, MPEG-4 HD.
Za korišćenje u Bosni i Hercegovini, takođe preporučujemo model "ASUS My Cinema-U3100 Mini (DVBT)" jer zadovoljava sve potrebne kriterijume i povoljna je.
 video majstor, 11.9.2010
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<