PCTV nanoStick T2 (290e) - prva na svetu digitalna DVB-T2 TV kartica

PCTV nanoStick T2 (290e) - prva na svetu digitalna DVB-T2 TV kartica

Testirali smo prvu i jedinu DVB-T2 USB eksternu TV karticu za gledanje digitalne televizije u Srbiji
PCTV nanoStick T2 (290e) - PC USB DVB-T2 receiver
PCTV nanoStick T2 je prva na svetu digitalna TV kartica koja može da prima DVB-T2 signal. Proizvedena je za tržište Velike Britanije koja je prva počela DVB-T2 emitovanje. Kartica je prvi put prikazana javnosti na sajmu potrošačke elektronike IFA 2010 u Berlinu a nešto kasnije, krajem 2010-e je započeta prodaja u Velikoj Britaniji.

Najpre pročitajte ovo:

DVB-T2 logoUkratno: Kartica se jednostavno instalira! Odlično prima domaći DVB-T2 signal digitalne televizije. I odlično radi sa besplatnim i najpopularnijim programom ProgDVB!

To je najvažnije! A ako vas zanimaju detalji i njene mogućnosti sa drugim programima, čitajte dalje.

Prvi utisci - pakovanje i fizički izgled

Freeview HD logoLepo dizajnirana kutija na kojoj je označeno sve što treba (Freeview HD, DVB-T2, DVB-T, MPEG-4 H.264, HD, SD, USB 2.0 itd.).
Unutar kutije je takođe sve uredno i lepo spakovano. Svi elementi su u najlon foliji. Kratka uputstva sa slikama na kvalitetnom papiru.
Sam uređaj je malen poput kutije šibica. Spolja od kvalitetne crne plastike. Lepo dizajniran i presijava se.
Konektor za antenu čvrst i adapter lepo seda u njega.

Uputstva za instalaciju uređaja

1)

Priključite antenu na uređaj. Ako se radi o klasičnom antenskom kablu, onda na konektor od antene najpre stavite adapter koji ste dobili uz karticu.

2)

Priključite uređaj nanoStick T2 u USB konektor na računaru. Ako vam se čini da bi zbog težine kabla kartica mogla da se polomi ili odvali USB konektor na kompjuteru, upotrebite produžni USB kabal koji takođe dobijate uz karticu.

3)

Ako se po priključenju kartice na kompjuter pojavi prozor "Found new hardware", isključite ga.

4)

Ubacite instalacioni CD koji se dobija uz karticu. Automatski će se startovati aplikacija sa menijem u kojem se bira koji softver želite da instalirate. Izaberite "TVCenter", čak i ako ne želite ovu aplikaciju da koristite, jer će se uz nju instalirati potrebni drajveri od nanoStick T2 TV kartrice.

6)

Posle instalacije potrebno je restartovati kompjuter.

Šta smo isprobali a šta nismo?

Ukratko:
  • Program ProgDVB, koji nam je i bio najvažniji, smo isprobali sa ovom karticom i uspeli sve što smo hteli.
  • DVBViewer smo uspeli podesiti i obaviti pretragu kanala ali pri pokušaju da pojedini program gledamo, umesto slika se pojavljuje poruka o greški sa filterom. Program nastavlja da funkcioniše ali slika se ne pojavljuje. ...Nastavićemo da isprobavamo i da vidimo da li se ipak može podesiti da radi.
  • Originalni program koji se dobija uz ovu karticu TVCenter nije detektovao antenu tako da nismo isprobali kako radi. Pregledali smo samo njegov izgled i opcije. Pretpostavljamo da je uzrok nedetektovanja antene to što se trenutno emituje preslab signal.
  • Daljinski upravljač nismo isprobali jer on radi sa programom TVCenter. Ne znamo da li bez njega može da se koristi. Moguće je da može uz Windows Media Center jer se spominje u uputstvima...
  • Nismo isprobali kako radi u Windows Media Centar na Windowsu 7. Potvrđeno je da može da radi ali ne sva funkcionalnost.
  • Nismo isprobali rad u ostalim popularnim media centar programima kao što su na primer Media Portal i XBMC.

nanoStick T2 u radu sa programom ProgDVB

ProgDVB je mali besplatan program koji je ubedljivo najpopularniji za gledanje digitalne satelitske ili digitalne zemaljske televizije na računaru. Pošto je DVB-T2 velika novost za računare i pre nanoStick T2 kartice nije bilo ni jedne takve, veoma nas je obradovalo što se ProgDVB odlično snalazi sa njom.

Kako da ProgDVB podesite za korišćenje nanoStick T2 kartice?

Postupak je jednostavan. U glavmom meniju idete na
Settings > TV Sources
i otvoriće vam se prozor "TV Sources (Simple)".
U tom prozoru "TV Sources (Simple)" stavite kvačicu ispred prvog uređaja po redu gde se pominje "PCTV". A zatim kada se pojavi taster "Multiplexs" ispod te opcije, kliknite na njega i otvoriće vam se novi prozor.
ProgDVB - DVB-T2 - PCTV nanoStick T2 290e
U prozoru "Multiplex List" birate koje frekvencije će biti pretraživane. Izaberite "Region: Serbia" kao na slici ispod.
ProgDVB - DVB-T2 - PCTV nanoStick T2 290e - Serbia
Nakon ovih podešavanja, sve je spremno za traženje kanala.

Traženje kanala

U glavnom meniju izaberite
Channel List > Channel search > PCTV 80e/290e/460e BDA 2875 TV Tuner
i pretraga će početi... Nemojte da prekidate dok se ne završi.

U našem slučaju, traženje kanala je ukupno trajalo oko 11 minuta. ProgDVB je bez problema pronašao svih 11 TV kanala (jedan DVB-T2 mux) koji se trenutno digitalno emituju sa predajnika Crveni Čot: RTS1, RTS2, RTS Digital, RTS HD, RTV 1, RTV 2, PINK, TV Prva, B92, Avala, i Happy.
ProgDVB - PCTV nanoStick T2 - Serbian DVB-T2 channels
Nakon toga sve funkcioniše, gledanje, snimanje, informacije o kanalu itd...
ProgDVB - digitalna televizija DVB-T2 Srbija

Tehnički detalji

Tuner: DVB-T, DVB-T2
Podržane frekvencije: UHF i VHF
Podržani formati video kompresije: MPEG-2, MPEG-4 AVC/H.264
Rezolucije: SD i HD (SDTV i HDTV)

Konektori

Antenski ulaz sa MCX konektorom (dobija se adapter za priključenje klasičnog antenskog RF kabla)
USB konektor za priklljučenje na PC računar

U pakovanju se dobija:

Uređaj PCTV nanoStick T2 290e
Minijaturni daljinski upravljač (sa baterijama)
Mijaturna stolna antena
Kratki produžni USB kabl (da se kartica ne polomi ukoliko je antenski kabl težak)
MCX-IEC adapter za priključenje klasičnog antenskog RF kabla
CD disk sa drajverima, dodatnim softverom i uputstvima
Uputstvo za upotrebu

Konačni utisci i zaključak

Poput drugih digitalnih TV kartica i nanoStick T2 je samo sredstvo u rukama softvera. U našem slučaju sve ono što želimo od jedne TV kartice za digitalnu televiziju smo dobili u kombinaciji sa programom ProgDVB. Pored njega za one koji žele alternativu, ima još nekoliko programa koje manje ili više uspešno rade sa ovom karticom. Postoji mogućnost da će sa novim verzijama softvera biti više i bolje podržan rad sa ovom karticom.

Loša strana je što se dosta greje pri radu. Nije prevruće ali svakako da bi se lakše osećali da je hladnija. Drugi nedostatak su problemi sa originalnim softverom i sama činjenica da se slabo informisan korisnik može poprilično namučiti dok ne pronađe i ne podesi odgovarajući softver. Uz uputstva iz ovog teksta, ne bi trebalo da imate takvih problema.

Konačno, ocenjujemo da je PCTV nanoStick T2 prošla test sa vrlo dobrom ocenom. Zgodna mala stvarčica, koje vaš kompjuter, desktop ili laptop, za nekih pola sata instaliranja i podešavanja, pretvara u uređaj za gledanje i snimanje digitalnog TV programa u Srbiji ili bilo gde se nađete u evropi. Već nakon dan-dva korišćenja smo se toliko navikli na nju i na prednosti digitalne televizije na računaru da je teško setiti se kako je bilo bez nje...
PCTV nanoStick T2 (290e) - box


Za sada toliko. Tekst ćemo još dopunjavati pogotovo informaciju u vezi softvera. Kada ovu karticu budemo isprobali sa nekim drugim programima, koje još nismo, dopunićemo ovaj tekst novim iskustvima.
video majstor, 22.05.2012
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<