i-CAN Easy HD 2851T - DVB-T2 Set-top box

i-CAN Easy HD 2851T - DVB-T2 Set-top box

Testirali smo DVB-T2 (Freeview HD) prijemnik, jedan od osnovnih modela, za gledanje digitalne TV u Srbiji
i-CAN Easy HD 2851T
Testirali smo, među prvima u Srbiji, DVB-T2 receiver "i-CAN Easy HD 2851T" koji je kupljen u Velikoj Britaniji. Pošto je Britanija jedna od retkih zemalja koja koristi isti standard digitalne televizije (DVB-T2, MPEG-4, SD i HD rezolucije) kao i Srbija, to je trenutno jedini izvor receivera koji kod nas mogu da rade.

Raspakivanje i fizički izgled uređaja

Pakovanje je dosta veliko i atraktivno dizajnirano. Na kutiji je istaknuto sve što je najvažnije za ova uređaj (DVB-T2, MPEG-4, Freeview HD, HDMI, Dolby Digital Plus, jednostavna upotreba) i obećanja budućih mogućnostiu koje će biti dostupne kroz upgrade (nadogradnju softvera).

Unutar kutije je takođe sve uredno. Kvalitetno odštampana uputstva i dodatni promotivni materijal.

Uređaj je srednje veličine i fizički lepo izgleda. Sa zadnje strane fino raspoređeni i dobro obeleženi konektori. Sa donje strane su četiri zaobljene gumirane stopice koji potpuno sprečavaju klizanje uređaja po podlozi.

Napajanje je robusno i deluje kvalitetno. Na transformatoru je i prekidač kojim ga možete isključiti bez vađenja iz utičnice.

Prvi utisci pri radu

Uređaj je osmišljen da na početku praktično sve uradi automatski kako korisnik ne bi morao da se muči dok se ne pojavi slika na ekranu. Međutim, ako ne pratite uputstva, to ne uspeva baš iz prve... ali najvažnije je da na kraju ipak radi i to jako dobro.

Mi nismo sledili uputstvo u vezi prvog pokretanja uređaja pa je bili manjih problema na početku. Koristili smo daljinski i nije došlo do početnog automatskog traženja kanala kao što treba da bude. Na kraju smo postupili tačno prema uputstvu ali ipak je bilo potrebno da uređaj nekoliko puta isključimo i sačekamo neko vreme dok nije počelo onako kako je predviđeno.

Da i vi ne biste imali istih problema napisali smo uputstva kojih treba da se strogo držite tokom prvog pokretanja:

Uputstva za početnu instalaciju uređaja:

1)

Priključite sve potrebne kablova na uređaju osim napajanja.

2)

U daljinski upravljač stavite baterije ali nemojte ništa dirati dok to ne dođe na red.

3)

Izvucite karton iz slota za kartice u uređaju.

4)

Uključite kabl od napajanja uređaja ali još uvek ne dirajte daljinski upravljač!

5)

Nakon određenog vremena (od nekoliko sekundi do 1 minut) uređaj će se sam uključiti i na ekranu će se prikazati početni ekran.
i-CAN Easy HD 2851T - start screen
Kada se početni ekran promeni, na ekranu će se prikazati poruka ili meni i tada već možete početi koristiti  daljinski upravljač.

Drugi problem ...i rešenje

Nakon što je početno traženje kanala uspelo, počeli smo koristiti uređaj. Prebacivali smo kanale i isprobavali čemu služi koji taster na daljinskom. Međutim nakon otprilike dve minute, mnoge komande sa daljinskog su prestale da reaguju! Kanali su se prebacivali redovno ali nije bilo nikkavih informacija o kanalu i nikakvi meniji nisu hteli da se otvore. Indikator na daljinskom je pokazivao da radi a takođe je svaki put indikator na uređaju pokazivao da prima komande sa daljinskog. Isprobavali smo sva moguća rešenje, isključivali uređaj, vadili baterija iz daljinskog i pritiskali tastere da se elektricitet iz daljinskog potroši... i to sve mnogo puta. Nije bilo nikakvih promena... Na kraju smo pritiskali sve tastere sa daljinskog brzo i nasumično... i odjednom je proradilo! Kako i zašto ne znamo :)

Najverovatnije je došlo do nekog baga u softveru uređaja, ali tačan uzrok ne znamo.
Najbitnije je to da se do rešenja došlo relativno brzo i da je uređaj tokom sledeća dva dana do kraja testiranja radio besprekorno.

Opis

Dobro, sad kad smo se malo uhodali i otklonili početne probleme, možemo malo da ozbiljnije pregledamo šta ovaj uređaj zapravo nudi. 

Promotivni video za i-CAN Easy HD 2851T

Preporučujemo da pogledate jer je u videu između ostalog prikazan i korisnički interfejs i snimci rada sa uređajem...

Koje sve signale uređaj prima?

Uređaj prima praktično sve signale digitalne televizije koji se trenutno emituju u evropi: DVB-T, DVB-T2, Freeview HD (britanski naziv za DVB-T2 i ostale standarde koje su usvojili), sve standardne formate kompresije MPEG-2 i MPEG-4, SD i HD, podržava sve rezolucije digitalne televizije po evropskom PAL sistemu...

Jednostavno rečeno, možete ga koristiti za gledanje svih televizija koje se emituju digitalno u evropi.
Šta je Freeview HD?
Freeview HD logoIako kod nas često možete da nađete objašnjenje da je "Freeview HD" isto što i DVB-T2, to je netačno ili bar nedovoljno precizno.

"Freeview HD" je britanski naziv za grupu standarda koji su usvojili za emitovanje digitalne televizije u njihovoj zemlji. "Freeview HD" obuhvata sve ono što je već uključeno u "Freeview" i još dodatno standarde DVB-T2, MPEG-4, i HD rezolucije sa frameratom po evropskom PAL sistemu. To se podudara sa standardima koji su usvojeni za digitalnu televiziju u Srbiji.

U kojim slučajevima, uređaj jeste DVB-T2 a nije Freeview HD?
- Ako podržava DVB-T2 ali ne podržava HD rezolucije, nije Freeview HD.
- Ako ne podržava evropske PAL rezolucije i framerate (rezolucije 720x576, framerate 25i, 25p, 50i, 50p i slične), nije Freeview HD.
- Ako ne podržava MPEG-4 (tačnije MPEG-4 AVC/H.264) kompresiju, nije Freeview HD.

U kojim slučajevima uređaj može biti Freeview HD a da ipak ne podržava sve iz DVB-T2 signala?
- Ako neka država usvoji bilo koji novi standard video kompresije (koji nije ni MPEG-2 ni MPEG-4 AVC), prosti Freeview HD uređaj neće moći da prikaže takav video.
- Ako neka država počne da emituje 3D program u standardu MPEG-4 AVC sa dodatkom MVC, prosti Freeview HD uređaj neće moći da prikaže video ili će eventualno moći da prikaže 2D verziju tog videa.
- Ako neka država pored samih TV kanala počne da emituje i dodatne sadržaje (napredni teletext, aplikacije, nove stvarčice...) koji sada još ne postoje ili nisu uključeni u Freeview HD specifikaciju, na prostom Freeview HD uređaju neće biti moguće koristiti te dodatke.

Kakvu antenu zahteva?

Uređaj nema posebnih zahteva tog tipa. Možete koristiti bilo koju TV antenu ako je signal koji uhvatite sa njom dovoljno jak. Mi smo, pri testiranju, uspeli da uhvatimo signal i sa vema lošom antenom i užasnim kablom. Naravno, radi što snažnijeg i kvalitetnijeg signala, preporučljivo je da koristite krovnu antenu i da je okrenete u smeru predajnika. Ako koristite sobnu antenu, poželjno je da bude sa pojačalom.

Šta se dešava ako antena nije dovoljno dobra?

U tom slučaju "uhvaćeni" signal može biti preslabog kvaliteta tj. može dolaziti do kratkih prekida. Slika ili delovi slike ili zvuk na trenutke nestaju. Uređaj pri prekidu signala zadržava prethodnu sliku na ekranu, tako da, sve što ćete primetiti je povremeno "zamrzavanje" slike.

Na koje sve televizore ga možete spojiti?

Pošto je uređaj opremljen svim popularnim audio i video izlazima (za neke od njih je potreban SCART adapter) osim antenskog, možete ga spojiti na bilo koji televizor koji ima HDMI, SCART, S-Video ili Composite (bar jedan od ovih način spajanja da je ispravan). Naravno preporučljivo je spajanje HDMI kablom jer je digitalni, ukoliko imate noviji televizor.

Na koje audio uređaje ga možete spojiti?

Uređaj poseduje SPDIF (digitalni audio) optički (Toslink) izlaz tako da ga možete spoajati na savremene audio uređaje (kućne bioskope, pojačala, skuplje PC zvučnike). A pomoću SCART adaptera dobijate i klasične analogne izlaze tako da ga možete spojiti i na sve one audio uređaje koji nemaju digitalni ulaz.

Univerzalni daljinski

Daljinski nije remek delo ali ipak, fino je osmišljen i zgodan za upotrebu. Dok daljinski šalje signal lampica na njemu, svetli. Takođe dok uređaj prima signala njegova indikatorska lampica treperi. Mnogima će se svideti i mogućnost da daljinski dodatno koriste i kao zamenski/univerzalni daljinski za TV.

Brojne opcije u meniju

Neka od brojnih mogućnosti koja su ponuđene kroz menije su: automatsko gašenje uređaja, podešavanja aspect ratia ekrana i načina kako da se prkazuje drugači aspect ratio, izbor da slušate stereo zvuk čak i kada je surroun dostupan, podešavanje vrsta signala za SCART izlaz, pretraga kanala, podešavanje da li antena traži napajanje, upgrade softvera preko interneta, upgrade sa USB meorije,  resetovanje na fabrička podešavanja, podešavanja interneta, dijagnostika, merač snage i kvaliteta snage signala, informacije o softveru, mrežne informacije (parametri), uputstva (na ekranu, ), liste omiljenih kanala, roditeljska kontrola, zaključavanje pojedinih kanala, izbor godišta deteta, interaktivni internet servisi (za sada dostupan samo BCC iPlayer) i još mnogo toga...

BBC iPlayer

Ako je uređaj spojen na internet sa njim možete direktno koristiti BBC iPlayer koji je u stvari Web TV izdanje BBC (britanska nacionalna televizijska kuća) TV i radio kanala. Verzija BBC iPlayer-a koju ćete videti na uređaju je prilagođena TV ekranu i upravljanju sa daljinskim upravljačem. Gledanje TV kanala nije moguće van velike britanije ali radio bi trebalo da je moguće slušati. Nismo uspeli da isprobamo radio jer je uvek pisalo da trenutno nema dostupnog programa. U svakom slučaju ovaj plejer je namenjen za britansko tržište i nije bitan kod nas ali je zgodna demonstracija internet mogućnosti ovog uređaja i budućih aplikacija koje će možda biti dostupne za njega.

Smart kartice

Uređaj sa prednje strane ima slot za Smart kartice za gledanje skremblovanih kanala tj. "plaćenih kanala" koji su zaključani dok se ne plati pretplata (kupi kartica). Nije poznato da li će i kada će biti takvih kanala kod nas. Iz pomenutog razloga, tu funkciju nismo mogli isprobati.

Tehnički detalji:

Tuner: DVB-T, DVB-T2
Podržani formati video kompresije: MPEG-2, MPEG-4 AVC/H.264
Rezolucije: SD i HD sve do 1080p50 (1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i)
Dolby Digital Plus audio format na izlazu (kada je dostupan i kada se koristi HDMI)
Dimenzije uređaja (Širina x Dužina x Visina): 230x167x36 mm
Ulazi i izlazi
Antenski RF ulaz
Antenski RF izlaz (RF loop-through koji daje isti signal kao na RF ulazu)
HDMI izlaz
SCART izlaz
Digitalni audio (SPDIF) optički (Toslink) izlaz
RJ-45 Ethernet/Lan konektor (za spajanje na internet)
RJ-11 Modemski konektor (??)
USB 2.0 (očitava samo fajl za upgrade sa USB memorija)
i-CAN Easy HD 2851T - connectors

U pakovanju se dobija:

Uređaj i-CAN Easy HD 2851T
Daljinski upravljač
Dve AAA baterije za daljinski
HDMI kabal
Napajanje (transformator sa kablom)
Uputstvo za upotrebu

Kako radi sa domaćom digitalnom televizijom?

DVB-T2 logoRadi jako dobro!
Testirali smo u Novom Sadu sa jednom lošom krovnom antenom i jedno 5 metara veoma lošeg antenskog kabla koji je na par mesta čak i polomljen i ručno spajan. Jačina signala je bila svega oko 10%. Međutim čak i sa tako lošim signalom, tokom automatske pretrage je relativno brzo pronašao svih 11 TV kanala (jedan DVB-T2 mux) koji se trenutno digitalno emituju sa predajnika Crveni Čot: RTS1, RTS2, RTS Digital, RTS HD, RTV 1, RTV 2, PINK, TV Prva, B92, Avala, i Happy. Svakom kanalu je ispravno prikazan naziv ali nema dodatnih informacija jer se još uvek ne emituju. EPG tabela sa spiskom kanala postoji ali nema informacija o ni jednom programu jer se te informacije ne emituju još uvek. Prebacivanje kanala teče normalnom brzinom. 

Kvalitet slike je naravno onakav kakav se emituje jer kod digitalnog signala nema pada kvaliteta. Iako smo očekivali da sa tako lošim signalom bude mnogo problema, bilo je svega nekoliko kratkih prekida sa nestajanjem slike.

Veoma dobar utisak je ostavila činjenica da se uređaj ne pregreva. Čak i nakon nekoliko sati gledanja HD kanala (RTS HD), što je najzahtevniji proces za njega, uređaj i njegovo napajanje su bili tek blago topli. To zaista uleva poverenje da uređaj ima viška procesorske snage i da je izdržljiv!

Interesantno je i to da čak i na starom SD televizoru možete gledati RTS HD kanal ali naravno smanjen na SD rezoluciju.

Podrška na sajtu proizvođača

Na sajtu proizvođača www.i-can.tv se možete zbuniti jer ovaj uređaj nije među prikazanim proizvodima. Najpre morate na vrhu stranice da izaberete "Country: United Kingdom", kao na slici ispod, da bi vam bili prikazani uređaji za Veliku Britaniju.
www.i-can.tv - choose country
Tek tada možete doći do stranice od "i-CAN Easy HD 2851T", dodatnih informacija, podrške i novog firmwarea.

Update firmwarea (softvera uređaja)

Pošto je moguće da će se ovaj uređaj, jednog dana i zvanično uvoziti u Srbiju,  moguće je da oni koji sada kupe uređaj, kasnije samo nadogradnjom firmwarea dobiju verziju softvera na srpskom.

Postupak upgradea sa USB memorije

U slučaju da imate nestabilnu internet vezu, preporučujemo da koristite metod upgradea sa USB memorije.

1)

Najpre downlaodujte najnoviji firmware na vaš računar sa stranice proizvođača. Do fajla ćete doći na stranici od "i-CAN Easy HD 2851T Terrestrial HD" u "Product support" sekciji. Kada se download fajla završi, kopirajte fajl na USB memoriju. Nemojte menjati ime fajla i nemojte smeštati fajl u neki folder!

2)

U USB konektor priključite USB memoriju na koju ste snimili firmware.

3)

Otvorite meni a zatim idete na
Installation > USB Upgrade
pa sledite uputstva. Kada proces upgradea počne, ništa ne dirajte dok proces ne bude gotov i dok se uređaj sam ne restartuje! Kada na ekranu prikaže poruku "šta je novo?" (What is new?) onda možete dalje koristiti daljinski i možete ukloniti USB memoriju.

Zaključak

Ovo je najjeftiniji DVB-T2 prijemnik koji može da se kupi u Britaniji ali u poređenju sa najjeftinijim DVB-T2 prijemnicima koji se najavljuju za naše tržiše, definitivno deluje lepšte i modernije. Bogatiji je opcijama a ipak jednostavan za upotrebu. Meniji EPG i sve ostalo što se prikazuje na ekranu je jako lepo dizajnirano. Veoma pregledno i pametno raspoređene opcije. Sve pohvale zaslužuje i to što uređaj ostaje tek blago topal čak i tokom najzahtevnijih operacija. U mngoim stvarima ostavlja bolji utisak čak i od skupljih uređaja!

Na žalost, uređaj ima i svojih mušica. Ne uvek i ne kod svakog ali zna se desiti da zabaguje. Iako snalažljiviji korisnici mogu pojedine probleme brzo da otklone, oni manje upućeni bi mogli jako brzo da se iznerviraju i da pomisle da je uređaj pokvaren. Očekujemo da će ovi problemi biti rešeni novijim verzijama firmware-a.

Konačni utisak je vrlo dobar. S obzirom da je to najjeftiniji i najjednostavniji DVB-T2 set top box, očekivali smo mnogo manje funkcija i da sve izgleda dosta lošije, ipak ispostavilo se da uređaj definitivno nudi više nego dovoljno za uređaje iz ove klase. Većina ljudi će sa ovim uređajem biti sasvim zadovoljni.
video majstor, 18.05.2012
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<