Kako pokrenuti sopstveni TV kanal

Kako pokrenuti sopstveni TV kanal?

Kako da pokrenete sopstveni najjednostavniji TV kanal koji će do gledaoca dolaziti putem kablovske mreže

Kakav je to najprostiji TV program?

Najprostiji TV program je puštanje gotovih videa. Na primer, samo muzički video spotovi ili samo filmovi, Jedan za drugim. Nikakvih razamaka, nikakvih najava, nikakvih emisija uživo itd.

Da li je najprostiji program dovoljan ili nam ipak treba još nešto?

Naravno, posao oko televizije nije potpun ukoliko vam televizija ne donosi zaradu. Ubedljivo najčešći način na koji neka telvizija dolazi do prihoda je oglašavanje i reklamiranje. Zbog toga, u ovom tekstu ćemo ovaj najprostiji TV program ipak malo zakomplikovati dodavanjem oglasa.

Trajanje programa

Program koji traje nekoliko sati dnevno je jednostavniji nego program koji traje neprekidno. Na primer ako će vaša televizja prikazivati oglase onda je pogodno da se taj program prikazuje tokom  uobičajenog radnog vremena jer se u to vreme inače i telefonira. Znači za početak nije loša da vaša televizija ima program recimo od 8:00 do 16:00. Kasnije kada se uhodate možete povećavati broj sati ako budete želeli.

Dilema: TV oglasi ili Reklame

Kada razmišljamo o tome kako ćemo dolaziti do prihoda svakako ćemo doći do dileme da li da prikazujemo reklame ili oglase ili i jedno i drugo. Za jednostavniju i manju televiziju, oglasi su pogodniji. Objasnićemo zašto. 

Reklame su pogodne za veće telvizije

Televizijske reklame su veoma skupa stvar. Skupo je i prikazivanje a skupo je i izradaa reklame. Klijent mora da naruči izradu reklame od neke marketingške firme, da im plati i da sačeka da reklama bude gotova. Kada reklama bude gotova tada je kao gotov video klip nosi u televizijku kuću i još mora posebno da plati prikazivanje te reklame. Što će se ta reklama češće i duže prikazivati to je i cena veća. Naravno ovo mogu da priušte samo kompanije. Običnim ljudima i malim firmama  je to jednostavno preskupo i prekomplikovano.

TV oglasi su pogodni za manje telvizije

Za manje i lokalne televizija, prikazivanje oglasa je najzgodniji način da televizija ostvari prihode. Svako ko želi dati neki oglas dođe u kancelariju televizije, uplati i preda tekst oglasa. To je korisnicima daleko jednostavnije, jeftinije i brže. Naravno cena prikazivanja oglasa je mnogo manja od cene prikazivanja reklame ali to je sve što pojedinci i manje lokalne firme mogu da priušte. Na primer jedna manja prodavnica bele tehnike ne može sebi da priušti izradu reklame ali jedan oglas im je sasvim prihvatljiv.  
Kod lokalnih televizija i TV oglasi su lokalnog karaktera pa će biti posebno zanimljivi stanovništvu i oglašivačima iz tog kraja.

Kako će televizijski signal doći do gledaoca?

Za naš primer odabrali smo da se televizija prikazuje po sistemu kablovske telvizije (ili IPTV koja je podjednako atraktivna i tehnički slična). Dakle TV program će biti dostupan gledaocima koji su korisnici kablovske televizije (ili IPTV umesto kablovske) sa kojom ćemo mi sarađivati.

Kakav je najprostiji TV studio?

TV studio može biti izuzetno složen sa mnoštvom prostorija i opreme. Međutim najprostija televizija kakvu smo mi zamislili neće imati produkciju sopstvenih emisija i neće imati ni jedan program koji se emituje uživo. Dakle čitav studio će se svesti samo na jedan računar koji pušta unapred pripremljene video fajlove i opremu za prenos tog TV signala do distributera.

Oprema za najprostiji TV studio

Jedan računar za puštanje TV programa

Pošto će sve emisje i sav TV program biti unapred pripremljen tj. gotov. Dovoljan je jedan računar koji će samo puštati te fajlove.

O detaljima važnim za izbor ovog rečunara bavićemo se u posebnom tekstu o studiju... 

Softver za taj računar

O softveru koji se koristi na računarima za televiziju imamo poseban tekst Softver za TV stuudio
Za sada ćemo vam reći da se za televiziju iz našeg primera softver svodi na relativno jednostavne programe koji imaju mogućnost izrade i organizovanja plejlista i omogućavaju dodavanje nekih sitnica, prikaz
logoa vaše televizije, kajrone (tekst i grafički detalji preko slike), telope (video oglas u vidu statične slike)...

Video mikseta i audio mikseta

Najčešće čak i najprostiji TV studio treba imati jednu video miksetu i jednu audio miksetu ili jednu miksetu koja objedinjuje i video i audio.
Međutim u današnje vreme, može se dosta toga postići softverski i ugradnjom odgovarajućih kartica u računar.

O potrebama za video miksetom i ostaloj studijskoj opremi bavićemo se u posebnom tekstu...

Oprema za dalju distribuciju TV signala

TV signal iz našeg studija treba biti prosledjen distributeru kablovske (ili IPTV) televizije. Oprema koja se zato koristi zavisi od metoda i zahteva distributera. Mora se nabaviti onakav uređaj kakav oni zahtevaju.

Veza od vašeg TV studija do distributera kablovske televizije

Najčešće se veza ostvaruje tako što se usmerena antena predajnik, sa vašeg studija, usmeri prema najbližem prijemniku kablovskog distributera. Ovo mora biti izvedeno tačno na način na koji kablovska kompanije to zahteva. Oni odlučuju kakvu tačno opremu će koristiti za taj prenos i kako će je postaviti. Vi naravno odlučujete samo o tome da li vam je je sve to prihvatljivo ili nije. Naravno, nabavku i montiranje opreme plaćate vi.  

Ovim putem kojim smo opisali se TV signal vašeg TV programa samo prenosi do distributera kablovske mreže. Dalje je prenos tog signala do gledaoca njihova briga.
Ako želite da se vaša televizija može gledati i kod nekog drugog distributera kablovske telvizije (druga kablovski TV distributer ili drugi IPTV distributer) onda morate i sa njima posebno sve ovo obaviti.

Izbor lokacije za vaš TV studio

U vašem je interesu da se raspitate oko svega unapred i da vaš TV studio smestite na što pogodniju lokaciju. Po mogućnosti bliže prijemnih antena kablovskih operatera jer se signal lakše i jeftinije prenosi na manje udaljenosti.
Antena kojom se šalje signal do kablovskog distributera treba biti postavljena što višlje tako da između bude što manje prepreka.  Zbog toga je idealno da TV studio bude u nekoj visokoj zgradi jer su krovovi visokih zgrada idealno mesto za pomenute antene. 

Veza od vašeg TV studija do distributera IPTV televizije

Važi sve što važi i za vezu do distributera kablovske televizije.

Za sada toliko. Tekst će biti još poboljšavan i dopunjavan...
 video majstor, 1.9.2010
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<