Alati

Alati za rad sa videom

Programi za rad sa videom. Opisi i preporuke.

Analiza videa i detekcija parametara

Ovi programi su posebno važni. Treba ih upotrebiti pre nego što počnete obradu nekog videa. Koristimo ih da bi proverili koji je tačno format containera, koji format video zapisa, koji format audio zapisa, koja tačno rezolucija, da li je u pitanju Progressive ili Interlaced video itd.

GSpot

besplatan
GSpotGSpot je najbolji, najpoznatiji i najpopularniji program za analizu video fajlova. Program GSpot vam omogućava pregled kodeka koji su instalirani na vašem računaru, analizu parametara videa i napredne opcije podešavanja kodeka i otklanjanja problema.
GSpot je prvenstveno namenjen za analizu standardnih formata fajlova: AVI, DIVX, MPG i, MP4.
www.headbands.com/gspot
http://www.free-codecs.com/download/GSpot.htm

MediaInfo

besplatan
Još jedan dobar program sličnih mogućnosti kao GSpot. MediaInfo otvara i mnoge ređe formate kao što je na primer MKV (Matroska), MPEG Transport Stream itd.
mediainfo.sourceforge.net
http://www.free-codecs.com/download/Media_Info.htm

Kopiranje DVD filmova (DVD Video diskova)

DVD Video diskovi mogu imati ugrađenu zaštitu od kopiranja i druge "skrivene" podatke, zbog toga ih treba kopirati isključivo pomoću programa specijalizovanih za kopiranje DVD Video diskova.
Ovi programi su upravo namenjeni za to:

DVD Shrink

besplatan
Verovatno najpopularniji program za kopiranje DVD-a. Kopira filmove zaštićene od kopiranja i ako je potrebno obavlja kompresiju da bi sadržaj stao na DVD medij manjeg kapaciteta.
Možete ga downloadovati sa www.filehippo.com koji je jako kvalitetan sajt ili ga potražite na drugim sajtovima za download programa.
Poslednja verzija je DVD Shrink 3.2.0.15

DVDFab DVD Copy

DVDFabDefinitivno najbolji i najmoćniji program za kopiranje DVD filmova. Veoma lep i ugodan za korišćenje. Kopira svaki DVD bez obzira na region code i način zaštite od kopiranja. Pomoću njega možete praviti identične kopije ili ih možete prilagoditi kako želite. Naravno, može i da kompresuje odabrane delove  da bi sadržaj stao na medij manjeg kapaciteta.
www.dvdfab.com

DVDFab "DVD to DVD"

Počev od verzije 8 DVDFab "DVD to DVD" se zove DVDFab DVD Copy

DVDFab Platinum

DVDFab "DVD TO DVD" je nasledio program "DVDFab Platinum". Drugim rečima, DVDFab Platinum se od verzije 6 zove DVDFab "DVD TO DVD"

DVDFab Blu-ray Copy

Verzija DVDFab-a koja može kopirati i Blu-ray Disc filmove. To je za sada jedini kompletan alat za kopiranje Blu-ray Disc medija.

Pomoćni alati za ripovanje DVD Video diskova

DVD Decrypter

besplatan
Odličan mali program koji može da obavi nekoliko stvari vezano uz kopiortanje DVD-a. Između ostalog istaknućemo mogućnost koju smatramo najkorisnijom: Film je na DVD-u uvek rastavljen u nekoliko VOB fajlova pa mnogi programi za konvertovanje imaju problema sa učitavanjem tih fajlova. DVD Decrypter može izvući film sa DVD-a i snimiti ga na hard disk kao jedan veliki VOB fajl. DVD Decrypter će pri tome ukoniti svu enkripciju i drugu zaštitu od kopiranja sa tog fajla. Taj veliki VOB fajl koji dobijete kasnije možete jednostavno otvoriti u programima MediaCoder ili VirtualDubMod i konvertovati ga u "DivX film"  ili neki drugi format.
DVD Decrypter se na žalost više ne nalazi na javnim stranicama za download pa ga nije lako pronaći. inače to je jedan od onih programa koji svaki video majstor ima u svojoj kolekciji.
Poslednja verzija je DVD Decrypter 3.5.4.0
Više o DVD Decrypter-u pročitajte u našem vodiču Upoznajte DVD Decrypter

DVD Authoring

Programi za izradu DVD Video diskova

DVD Flick

besplatan
Jednostavan program za izradu DVD-a koji je namenjen početnicima. Najpopularniji među besplatnim programima za DVD authoring. Ponaša se kao jednostavan konverter koji može da konvertuje video iz mnogih popularnih formata u potpuno funkcionalan DVD Video disk. Može da dodaje i subtitl (iz Subrip tj. .SRP formata). Takođe omogućava da dodate i jednostavan DVD meni. 
www.dvdflick.net
www.free-codecs.com/download/DVD_Flick.htm

DVDStyler

besplatan
Napredniji program za DVD authoring. Omogućava izradu menija i dodavanje funkcionalnosti. Neke formate može da konvertuje ali je predviđeno da video prethodno pripremite u odgovarajući format u nekom drugom programu.
www.dvdstyler.de
http://sourceforge.net/projects/dvdstyler/
http://www.free-codecs.com/download/DVDStyler.htm

TMPGEnc Authoring Works 4

TMPGEnc Authoring Works 4Verovatno najbolji DVD authoring program za kućnu upotrebu, za početnike i srednje upućene korisnike. On zapravo sadrži tri programa u jednom jer može vršiti tri vrste authoringa:
DVD authoring,
Blu-ray authoring i
DivX ULTRA authoring.
Izgleda fenomenalno, funkcioniše odlično. Ogromna pažnja je posvećna tome da se sve opcije rasporede na najintuitivniji način i da svi alati budu razumljivi slabo upućenim korisnicima.
Program takođe omogućava "masovno" tj. "Batch" konvertovanje. Stavite pripremljene projekte na Batch listu i on će da obavlja authoring jedan po jedan automatski.
Zaista impresivno osmišljen program.
http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/product/taw4.html

TMPGEnc DVD Author

TMPGEnc Authoring Works je nasledio program TMPGEnc DVD.

DivX Author

TMPGEnc Authoring Works je nasledio program DivX Author.

DVD Architect

Profesionalni program za DVD authoring. Na žalost, proizvođac SONY zbog isticanja Blu-ray formata ovaj program polako zapostavlja pa se sada nalazi ili u paketu sa drugim Sony programima ili u izmenjenoj varijanti za kućne korisnike.
www.sonycreativesoftware.com

DVD-lab PRO

Profesionalni program za DVD authoring. Na raspolaganje vam pruža sve mogućnosti koje su predviđene DVD Video specifikacijom. Veoma hvaljen i popularan. Zahteva da video bude unapred pripremljen u odgovarajući format .
www.mediachance.com

Bitrate Kalkulatori

Direktno na našem sajtu možete koristiti naš: VideoMajstor.com 4u1 kalkulator - Online bitrate kalkulator. Nije potrebno ništa da instalirate.

Aspect

besplatan
Jedan od najboljih bitrate kalkulatora. Mali brz, pregledan, precizan.. Sadrži sve što treba, može vam pomoći da odredite rezoluciju, izračunava bits/pixel (Qf - faktor kvaliteta slike).
aspect.fre3.com
http://www.free-codecs.com/download/Aspect.htm

Univerzalni konverteri

Programi namenjeni za pretvaranje iz jednog formata u neki drugi format. U ovo sekciju smo svrstali one programe koji barataju sa velikim brojem formata i kojima je konvertovanje primarna namena.

SUPER 2018

besplatan
Najpopularniji među jednostavnim univerzalnim video konverterima. Program za konvertovanja iz bilo kojeg video formata u bilo koji. Ovo je jedan od onih programa koje uvek treba imati instaliran na računaru za slučaj da vam iznenada zatreba da neki fajl brzo konvertujete u neki drugi format, Mane ovog programa su u tome što je izbor opcija suviše pojednostavljen. Još jedan važan nedostatak je u tome što ne može da vrši dvoprolazno enkodiranje.
www.erightsoft.com/SUPER.html

MediaCoder

besplatan
MediaCoderNajbolji i najmoćniji besplatni univerzalni konverter sa naprednim opcijama. Osmišljen je za masovno kovertovanje i automatizovano obavljanje operacija nad velikom broju fajlova. Idealan u situacijama kada trebate da kompresuje veliki broj video snimaka (npr, da prebacite snimke sa TV kartica iz .MPG u "divx").
MediaCoder je jedan od retkih konvertera koji je u stanju da obavlja dvoprolazano enkodiranje. Pri konverziji u XviD ili H.264 dostiže i do 30% bolji kvalitet slike od pomenutog SUPER-a.
Osim samog konvertovanja može da obavlja sve operacije vezane uz to: cropping, remultipleksovanje, sečenje, efekte, lepljenje subtilta i još mnogo toga...
www.mediacoderhq.com
Više o MediaCoder-u pročitajte u našem vodiču Upoznajte MediaCoder

Switch

besplatan
Mali ali i moćan program koji je prvenstveno namenjen za konvertovanje raznih audio formata u MP3 (ili sirovi WAV). Izuzetno jednostavan i intuitivan za korištenje. Fenomenalno radi ono za šta je namenjen. Može da konvertuje i neke zaista retke formate fajlova koje ostali konverteri ne mogu (na primer ACM-WAV, AC-3 itd.). Startuje se gotovo trenutno. Zaista je osvežavajće raditi sa ovako dobrim programom.
http://www.nch.com.au/switch/
Više o programu Switch pročitajte u našem vodiču Upoznajte Switch

TMPGEnc Video Mastering Works

Izuzetno moćan program koji se, pored sjajnih mogućnosti enkodiranja, svojim mogućnostima obrade videa na timeline-u toliko približio programima za video montažu da možemo da kažemo da spada u posebnu kategoriju za sebe. Podržava sve popularne formate, H.264, .HEVC, MKV , .MP4 , .WebM , AVCHD, XAVC, DV, DivX, DivX HEVC, .AVI , DVD, Blu-ray Disc, .WMV itd.
http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/product/tvmw6.html
http://tmpgenc.pegasys-inc.com/
Program "TMPGEnc Video Mastering Works 5" je nasledio program "TMPGEnc 4.0 XPress"

TMPGEnc 4.0 XPress

TMPGEnc 4 XPressJedan od najboljih univerzalnih enkodera. Ima ugradjen TMPGEnc-ov MPEG-2 enkoder i DivX Pro enkoder sa svim dostupnim opcijama. Može prvenstveno da enkoddira u formate MPEG-2 za DVD, MPEG-2 za Blu-ray diskove, standardan DivX video i slične. Takođe može da pristupa svim posebno instaliranim kodecima na isti način na koji to radi VirtualDub.
Pre enkodiranja pomoću ugrađenih alata možete obrađivati video, seći, izabrati filtre i uraditi sve ostalo što je poterbno da video pripremite za enkodiranje.
Urađen je neverovatno kvalitetno. Ogromna pažnja je posvećna tome da se sve opcije rasporede na najintuitivniji način i da svi alati budu razumljivi slabo upućenim korisnicima. Zaista vrhunski program.
http://tmpgenc.pegasys-inc.com/
http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/product/te4xp.html

MainConcept TotalCode Studio

MainConcept TotalCode StudioProfesionalni program za konvertovanje u razne popularne formate, naročite one koju su prihvaćeni od industrije kao na primer: H.264, HEVC, AVCHD, XAVC, XDCAM, MJPEG2000, DV, Blu-ray, DVD, DivX, DivX Plus, SVCD, VCD, 3GP, Flash, Silverlight itd. Program ima ugradjene presete za sve standardne i industrijske primene, što obezbedjuje besprekornu kompatibilnost za krajnji rezultat. Najkvalitetniji profesionalni program ove vrste.
MainConcept enkodere i druge komponente inače koriste najpopularniji profesionalni programi za video montažu kao na primer Adobe Premiere, Elecard... i sl.
www.mainconcept.com
Program "MainConcept TotalCode Studio" je nasledio program "MainConcept Reference"

MainConcept Reference

Reč je praktično o istom programu, samo što se do verzije 2 zvao MainConcept Referance a od verzija 3 se zove TotalCode Studio.

Naš tutorijal za podešavanje H.264 enkodera u programu MainConcept Reference: Vodič za podešavanje MainConcept H.264 enkodera

Elecard Converter Studio

Profesionalni program za konvertovanje u razne industrijski prihvaćene formate. 
http://www.elecard.com/en/products/professional/conversion/converter-studio-pro.html
www.elecard.com

Alati za osnovnu obradu videa sa ili bez kompresije

Za najosnovnije operacije... Neki od njih su za enkodiranje (kompresovanje videa), neki od njiih su za obradu video fajlova bez kompresije (mux, demux, remux, sečenje, spajanje...) a neki i za jedno i za drugo.

Free Video Dub

besplatan
Program za sečenje AVI, DIVX, MPG, MP4 i FLV fajlova bez gubitka kvaliteta.
http://www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-Video-Dub.htm

MPEG Streamclip

besplatan
Program za seckanje i spajanje MPG i VOB video fajlova koji se odlično snalazi čak i sa oštećenim fajlovima. Osim pomenutog, program može da radi i demultipleksovanje, promenu containera (za MPEG fajlove) pa čak i rekompresiju (ali nije preporučljivo da to radite u ovom programu). Preporučujemo da u njemu radite samo sečenje MPG fajlova.
MPEG Streamclip skinite sa sajta www.squared5.com
Da bi MPEG Streamclip ispravno radio potrebno je da takođe instalirate QuickTime Alternative verziju 1.81 ili stariju (nikako noviju) kojeg možete skinuti sa sajta filehippo.com

VirtualDub

besplatan
Ekstremno popularan program za enkodiranje (video kompresiju) i remultipleksovanje AVI fajlova. Takođe može da radi sečenje i spajanja AVI fajlova bez gubitka kvaliteta tj, bez  rekompresije.
www.virtualdub.org
http://virtualdub.sourceforge.net/

VirtualDubMod

besplatan
Najpopularnija varijanata VirtualDub-a. Glavna razlika je u tome što VirtualDubMod može da otvara MPG i VOB fajlove pa je zbog toga u njemu znatano lakše raditi konverziju DVD u DivX. Druga važna razlika u odnosu na VirtualDub je u tome što VirtualDubMod ima logičnije osmišljen rad sa zvukom.
http://virtualdubmod.sourceforge.net/
Više o VirtualDubMod-u pročitajte u našem vodiču Upoznajte VirtualDubMod

Avidemux

besplatan
Odličan program za enkodiranje (video kompresiju) i remultipleksovanje i sečenje video fajlova bez gubitka kvaliteta. Radi sa mnogim formatima video fajlova uključujući .AVI , .MKV , .MP4 , .3GP , .MOV , ASF (WMV) , .FLV , .MPG , MPEG Transport Stream (.TS)...
Avidemux je dostupan za sve operativne siteme: Windows (32bit i 64bit), Linux i Mac OS X.
http://fixounet.free.fr/avidemux/

Dr . DivX (Dr. DivX 2.0 OSS)

besplatan
Program iskljucivo namenjen za konvertovanje raznih video formata u "DivX". Omogućava podešavanje svih svih opcija DivX codeca, dvoprolazno enkodiranje, cropping i još dosta toga. Podržava dosta ulaznih formata uključujući AVI, MPEG-1, MPEG-2, VOB, MP4, MOV, FLV, AVISynth itd...
Naprednijim korisnicima može pojednostaviti stvari ali ipak je malo nezgodan za početnike. Ponekad ima pomalo bugova u vezi podešavanja pa preporučujemo da dva puta proverite sve opcije koje podesite.
http://labs.divx.com/DrDivX
http://sourceforge.net/projects/drdivx/

Elecard Xmuxer Pro

Profesionalni program specijalizovan za remuksovanje, demuksovanje,  muksovanje, sečenje i spajanje video fajlova. Podržava veliki broj formata containera.
www.elecard.com

MKVToolnix

besplatan
Program za muksovanje i remuxovanje Matroska (.MKV) fajlova.
http://www.bunkus.org/videotools/mkvtoolnix/

YAMB

besplatan
Program za muksovanje, demuksovanje, sečenja i spajanje .MP4 i .3GP fajlova.
NAPOMENA: Pri downloadu izaberite verziju sa instalerom jer je potpunija i jednostavnija za korišćenje. Odmah je spremna za upotrebu.
http://yamb.unite-video.com/

SmartLabs tsMuxeR

besplatan
Program za muksovanje .TS .M2TS fajlova i sadržaja za Blu-ray Disc. Osim ovih ima još poduži spisak mogućnosti.
http://smlabs.net/en/products/tsmuxer/
smlabs.net

HandBrake

besplatan
Ubedljivo najpopularniji konverter koji konvertuje praktično sve formate u nekoliko najpopularnijih. Pre svega se koristi za konvertovanje u H.264 sa containerom .MP4 ili .MKV i sa audiom u AAC, MP3, AC3 i sl. Pregledan i jednostavan za upotrebu. Mogućnosti podešavanja enkodera su više nego dovoljne za brzo obavljane posla uz visok kvalitet rezultata.
https://handbrake.fr

MeGUI

besplatan
Moćan alat koji se bazira na x264 enkoderu i služi za konvertovanje u H.264 i prateće formate. Omogućava pristup svim opcijama x264 enkodera.
https://sourceforge.net/projects/megui/
MeGUI smo koristili za objašanjavanje podešavanja za x264 enkoder u našem vodiču: Vodič za podešavanje x264 enkodera

Alati za rad sa subtitlovima

Subtitle Workshop

besplatan
Najbolji i najpopularniji program za rad sa subtitlovima. Omogućava kreiranje, uređivanje, konvertovanje i sve ostale zamislive radnje sa subtitlovima.
www.urusoft.net
Naš tutorijal za uštimavanje veoma nezgodnih subtitlova u programu Subtitle Workshop: Sinhronizovanje (uštimavanje) subtitla

SubRip

besplatan
Program specijalizovan za "izvlačenje" subtitlova iz DVD filmova. Program je toliko popularan da je zbog njega i njegov format subtitla .SRT postao najpopularniji.
http://zuggy.wz.cz/
http://www.divx-digest.com/software/subrip.html
http://www.videohelp.com/tools/Subrip
http://www.afterdawn.com/software/video_software/subtitle_tools/subrip.cfm
Kako se upotrebljava SubRip pročitajte u našem tutorijalu: Kako izvući subtitl sa DVD-a

Programi za snimanje ekrana (1) u windows programima

Programi koji snimaju video sa svim što se prikazuje i što se dešava na vašem ekranu.

Camtasia Studio

Najpopularniji program za snimanje ekrana. Camtasia Studio pored snimanja omogućava i montažu i izradu tutorijala. Prosto savršen program za brzu izradu video tutorijala na računaru.
http://www.techsmith.com/camtasia.html

Programi za snimanje ekrana (2) u video igrama

Prethodno pomenuti programi mogu da snime sve osim sadržaja koji se prikazuju putem Overlay-a (video igre i video plejeri) odnosno upotrebom grafičke kartice. Programi iz ove grupe rade obrnutu stvar i mogu da snime samo sadržaje video igara (i filmova u većini plejera).

Fraps

postoji besplatna verzija sa ograničenjima
Najpopularniji program za snimanje ekrana tokom igranja video igara. Izuzetno jednostavan. Fraps snima video u sirovom/nekompresovanom formatu i zbog toga malo opterećuje računar pa je pogodan i za slabije računare. Međutim dobijaju se veliki fajlovi koje naknadno treba da konvertujete u neki praktičniji format ili ih koristite u programima za video montažu.
Može da slika screenshootove u svakoj video igri.
Fraps, takođe, može da se koristi i za Benchmark tj. merenje koliko frejmova u sekundi (FPS) postiže vaš računar u određenoj video igri.
www.fraps.com

Bandicam

postoji besplatna verzija sa ograničenjima
Bandicam je napredniji program za snimanje ekrana u video igrama. Za razliku od Frapsa, Bandicam koristi video kompresiju kako bi snimljeni fajlovi bili manji i praktičniji. Zbog toga naravno i zahteva snažniji računar. Video snimci su odmah spremni za upload na YouTube bez prethodnog konvertovanja.
Može da slika screenshootove u svakoj video igri.
Takođe, može da se koristi i za Benchmark tj. merenje koliko frejmova u sekundi (FPS) postiže vaš računar u određenoj video igri.
www.bandicam.com

Programi za filmmakere (video montaža i sličan kreativni rad sa videom)

Windows Movie Maker

besplatan
Besplatan program za početnike. Dobija se uz Windows.

Windows Movie Maker

besplatan
Besplatan program za početnike. Dobija se uz Windows. Windows Movie Maker 1.1 se dobija uz originalni Windows XP (počev od 2001. godine). Windows Movie Maker 2.0 se dobija uz Windows XP Service Pack 2 (izašao 2002. godine).

Windows Live Movie Maker

besplatan
Besplatan program za početnike. Dobija se u paketu "Windows Live Essentials" (iz 2009-e) za Windows 7. Medjutim, program je znatno pojednostavljen i  slabijih mogućnosti u odnosu na originalni Windows Movie Maker.

Windows Movie Maker 2012

besplatan
Poslednja verzija. Dobija se u paketu "Windows Essentials 2012" za Windows 7, Windows 8 i Windows 10.
https://www.softpedia.com/get/System/OS-Enhancements/Windows-Live-Essentials-2012.shtml

Story Remix

besplatan
Naslednik Windows Movie Maker-a, koji je uključen u najnovije izdanje "Photos" aplikacije za Windows 10.

OpenShot Video Editor

besplatan
OpenShot Video EditorKonačno jedan potpuno upotrebljiv besplatan program za video montažu za kućne potrebe. Po mogućnostima je srednje ozbiljan. Program je jednostavan za upotrebu, pregledno dizajniran i sve opcije su na svom mestu. Ne bi trebalo da zadaje probleme ni početnicima. Još uvek ima bugova i nepredviđenih grešaka do kojih može da dođe u radu ali verujemo da će i to brzo biti rešeno. Svakako preporučujemo svima koji traže besplatan program. Takođe radi i na Linuxu.
openshot.org

Shotcut

besplatan
Jedan od prostijih besplatnih programa za video montažu. Dobra stvar je da podržava dosta popularnih formata. Loše osobine su mu nedostatak brojnih opcija i poprilično zbunjujuće ponašanje korisničkog interfejsa. Deluje nedovršeno. Za sada je upotrebljiv za jednostavnu video montažu kada su u pitanju klipovi iste rezolucije i kada vam ne treba ni podešavanja ni detaljisanje oko projekta.
www.shotcut.org

VideoPad

postoji i besplatna i plaćena verzija
Jedan od boljih programa za početnike koji se povremeno nudi i u besplatnoj verziji. Od talentovanih kreatora sjajnog programa Switch.
http://www.nchsoftware.com/videopad/
www.nchsoftware.com

Sony moviEZ


www.sonycreativesoftware.com

Nero Video 2019

Program za video montažu za početnike. Zanimljiv po tome što može da otvara projekte od Windows Live Movie Maker-a i nastavlja rad na njima.
http://www.nero.com/eng/products/nero-video/
www.nero.com

Corel VideoStudio (Ulead VideoStudio)

Odličan program za vieo montažu za početnike i amatere. Dobar izbor ako tražite nešto bolje od pomenutog Windows MovieMaker-a. Veoma popularan. Često se dobija uz video kamere.
www.corel.com
www.ulead.com

MAGIX Movie Edit Pro

Ovaj program, u zadnje vreme, hvale da je odličan za početnike.
www.magix.com

CyberLink Power Director

Ovaj program je više puta proglašavan najboljim programom za video montažu za kućnu upotrebu.
www.cyberlink.com

Pinnacle Studio HD (Avid Pinnacle Studio HD)

Program za video montažu za početnike i amatere. Mogućnostima je nešto slabiji od Corel VideoStudio-a.
www.pinnaclesys.com

Avid Studio

Moćnija verzija Pinnacle Studio HD-a. Više dodatnih mogućnosti.
www.avid.com

Adobe Premiere Elements

Odličan program za video montažu za kućnu upotrebu.
www.adobe.com/products/premiere-elements.html
www.adobe.com/products/premiereel/
www.adobe.com

Cinefx

besplatan
Program za kreiranje efekata na videu i composting (kombinovanje slika, scena, efekata...). Zamišljen je da bude revolucionaran ali za sada je još uvek nije dobio svu planiranu funkcionalnost. Razvoj ovog programa ima poteškoća i postoji mogućnost da će biti napušten.
www.cinefx.org
jahshaka.org

Jahshaka

Cinefx je nasledio program Jahshaka.

Sony Vegas Pro

Profesionalni program za video montažu. Funkcionalnost mu je proširena i na oblast dodavanja vizuelnih efekata, obradu zvuka i sl. Izuzetno popularan i medju korisnicima sa srednjim nivoom znanja.
www.sonycreativesoftware.com

Adobe Premiere Pro

Profesionalni program za video motažu. Koriste ga često i korisnici sa srednjim nivoom znanja.
www.adobe.com/products/premiere.html
www.adobe.com/products/premiere/
www.adobe.com

Adobe After Effects

Profesionalni program za vizuelne efekte, motion graphics, animaciju, composting, napredne funkcije montaže... Za one koji se profesionalno bave filmmakingom praktično je neizostavana alat.
www.adobe.com/products/aftereffects.html
www.adobe.com/products/aftereffects/
www.adobe.com

Adobe Photoshop CC

Adobe Photoshop (čuveni program za obradu slika) od verzije CC uključuje i funkcionalnost koja između ostalog dozvoljava da na video frejmovima vršite iste one radnje kao kod obrade slike. Potpuno jedinstven pristup koji je za neke zadatke jednostavno nezamenjiv.
www.adobe.com/products/photoshop.html
www.adobe.com

Adobe Photoshop Extended

Sve mogućnosti Extended izdanja Adobe Photoshop-a nasledio je program Adobe Photoshop CC.
www.adobe.com/products/photoshop/photoshopextended/

Edius

Profesionalni program  za  video montažu. Veoma hvaljen među profesionalcima. Prodaje se i samostalno a i paketu sa Edius video editing karticom, hardverskim dodatkom za PC računare.
www.grassvalley.com
http://www.grassvalley.com/desktop

Lightworks

postoji i besplatna i plaćena verzija
Profesionalni program za video montažu. Verovatno jedini koji ima upotrebljivu besplatnu verziju. Izuzetno je dobar i jednostavan za trimovanje i precizno određivanje mesta reza.
www.lwks.com

Avid Media Composer

Profesionalni program za video montažu i vizuelne efekte.
www.avid.com

Avid Symphony

Profesionalni program za video montažu, vizuelne efekte i naprednu korekciju boja. Još veći set mogućnosti od Avid Media Composer-a. Ovaj program cilja na profesionalce u TV i filmskoj industriji.
www.avid.com
 

Ulead MediaStudio

Profesionalni program za video montažu. Ovaj program je na žalost napušten pre dosta godina, tako da se verovatno nećete sresti sa njim. Međutim korisnici koji su ga probali imaju sve same pohvale za njega. Kažu da je rad sa njim izuzetno logičan. Do pre 10-ak godina, bio je to najbolji program za video montažu. Tako da ako slučajno naiđete na njega, a imate stari kompjuter, ne morate odmah da ga odbacite.
www.ulead.com

DaVinci Resolve

postoji i besplatna i plaćena verzija
Profesionalni program za korekciju boja i finalnu obradu u postprodukciji. Ubedljivo najmoćniji, najnapredniji i najpopularniji alat ove vrste. Nezaobilazan u Holivudu kao i manjim produkcijama.
Od verzije DaVinci Resolve 11 omogućava i video montažu.
https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve
www.blackmagicdesign.com

Blackmagic Fusion

postoji i besplatna i plaćena verzija
Još jedan sjajan program od Blackmagic Design, kreatora DaVinci Resolve-a.
Profesionalni program za composting, vizuelne efekte, motion graphics, animaciju itd...
Blackmagic Design Fusion je korišćen u preko 1000 holivudskih blockbuster filmova i modernih TV serija za najnaprednija i inovativne vizuelne efekte.
https://www.blackmagicdesign.com/products/fusion
www.blackmagicdesign.com
video majstor, 11.11.2018  (prvi put objavljeno 2008)
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<