Izašao DivX 10 - Prvi HEVC plejer i konverter za mase

06.09.2013
DivX logoDivX 10, juče prvi put prikazan na sajmu IFA 2013 (Berlin, Nemačka) a danas izašao. DivX 10 je prvi softver koji donosi sve što običnim korisnicima treba za konvertovanje i puštanje novog formata High Efficiency Video Coding (HEVC/H.265).
HEVC je novi standard koji će jednog dana naslediti H.264 i biti korišten za video Ultra visokih rezolucija. Glavna prednost HEVC-a će biti oko 50% snažnija kompresija tj. dva puta manji fajlovi za isti kvalitet slike. DivX je ovim potezom definitvno započeo popularizaciju HEVC-a.

Paket DivX 10 sadrži:
- DivX Player i DivX HEVC Plug-in omogućavaju puštanje DivX, AVI, MKV, DivX Plus HD, i DivX HEVC videa na vašem računaru.
- DivX Web Player omogućava puštanje DivX, AVI, MKV, DivX Plus HD, i DivX HEVC videa ugrađenog u internet stranice.
- DivX Converter je izuzetno jednostavan konverter koji omogućava konvertovanje raznih formata videa u formate DivX, DivX Plus HD, DivX Plus 4K i DivX HEVC.

Programski paket DivX 10 je besplatan. Eventualno se plaćaju samo neke komponente zadužene za DVD format. DivX 10 možete downloadovati sa www.divx.com

Nakon što instalirate DivX 10 (izaberite sve komponente koje su uključene u paket), ovde možete pogledati kako HEVC video funkcioniše u praksi: http://www.divx.com/en/hevc-showcase
Tu je nekoliko primera u 720p, 1080p i 4K rezolucijama. Kao što ćete videti, puštanje HEVC videa funkcioniše sasvim glatko. Stabilnost je impresivna s obzirom da je ovo prvi HEVC plejer na tržištu.

Evo i mi smo okačili jedan primer HEVC videa ispod:
Ukoliko video iznad nije prikazan, neophodno je da instalirate DivX 10 ili samo DivX Web Player.
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<