Sečenje i spajanje MPG fajlova bez rekompresije u programu MPEG Streamclip

Sečenje i spajanje .MPG fajlova bez rekompresije u programu MPEG Streamclip

Tutorijal za sečenje i spajanje MPG fajlova bez rekompresije (lossless) u programu MPEG Streamclip

Sve što treba da biste razumeli sečenje videa bez kompresije naći ćete u tekstu Video fajlovi i obrada videa bez kompresije. Preporučujemo da taj tekst pročitate pre ovog tutorijala.
Napomena: 
- Ovaj vodič je prvenstveno napisan za MPEG Streamclip v1.1
Kod starijih ili novijih verzija ovog programa može biti razlika u načinu funkcionisanja, izgledu ili nazivima opcija.
- Uz pomenutu verziju programa obično je potrebno instalirati i QuickTime player. U vezi tih zahteva proučite uputstva sa sajta MPEG Streamclip-a: http://www.squared5.com/svideo/mpeg-streamclip-win.html

Kako se spajaju .MPG fajlovi u programu MPEG Streamclip?

Za razliku od mnogih drugih programa, u programu MPEG Streamclip fajlovi se spajaju tako što zajednički otvorite one fajlove koje želite spojiti u jedan.

1) Postupak otvaranja više fajlova

Obratite pažnju da se opcija u meniju ne zove "Open File" već "Open Files..." što znači množina.

Kada kliknete na opciju "Open Files...", otvoriće vam se prozor "Open Files" kao na slici ispod. Za razliku od mnogih drugih programa, vi sada možete selektovati ne samo jedan nego više fajlova. Selektujte sve one fajlove koje želite spojiti u jedan a zatim kliknite na taster "Open".
Na slici ispod je prikazan primer u kojem je selektovano četiri MPG fajla snimljena TV karticom:3) Možete obaviti isecanje ili brisanje pojedinih delova videa

Ukoliko trebate, sada možete obaviti sečenje pojedinih delova tog videa koji ste otvorili ili možete odmah preći na snimanje tog novog fajla.

4) Snimanje novog fajla

U meniju "Open" idite na opciju "Save As..." i snimite taj video kao novi fajl.

Isecanje (brisanje) pojedinih delova videa u MPG fajlu

1) Otvorite fajl

Možete otvoriti jedan ili više video fajlova na način koji je prethodno objašnjen.

2) Postupak obeležavanja dela koje želite iseći

- Pomerite klizač na onu poziciju u videu gde počinje deo koji želite obrisati iz snimka.
Zatim u meniju "Edit" izaberite "Select In" kojim obeležavate početak selekcije.
- Pomerite klizač na onu poziciju u videu gde se završava deo koji želite obrisati iz snimka. Zatim u meniju "Edit" izaberite "Select Out" kojim obeležavate završetak selekcije.
- Ako slučajno niste zadovoljni selektovanjem, poništite selekciju tako što ćete u meniju "Edit" izabrati "Cancel Selection".

3) Brisanje selektovanog dela

- Pošto ste obavili selektovanje tog dela videa, u meniju "Edit" izaberite "Cut" i tako ćete obrisati taj deo. Naravno komanda "Cut" ima i još jednu ulogu ali za potrebe brisanja to nije bitno.

- Ako ima još nekih delova u tom videu koje želite iseći, možete nastaviti sa obeležavanjem drugih delova i brisanjem na već opisani način.

4) Snimanje novog fajla i kontrola rezultata

U meniju "Open" idite na opciju "Save As..." i snimite taj video kao novi fajl.

Prekontrolišite rezultat!

Poštp program MPEG Streamclip seče video metodom bez rekonpresije (lossless obrada), rez se može obaviti samo na pozicijama gde se nalazi ključni frejm a to nije uvek baš ona pozicija u videu koja vama odgovara da bude početak ili kraj videa. Zbog toga prekontrolišite još jednom fajl koji ste dobili i pogledajte da li ste zadovoljni rezultatom. Ako niste zadovoljni, ponovo otvorite originalni video i ponovite postupak sečenja ali pažljivije. Tamo gde vam se čini da je rez počero prerano, pomerite klizač još malo prema nazad. Tamo gde vam se čini da je rez počeo prekasno, pomerite klizač malo napred. U tom ponovljenom postupku sa drugim položajima klizača, program će možda napraviti rez na mestima nekih drugih ključnih frejmova i tako možda dati rezultat sa kojim ćete biti zadovoljniji.
 video majstor, 8.6.2010
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<