Upoznajte VirtualDubMod

Upoznajte VirtualDubMod

VirtalDubMod je Izuzetno popularan program sa kojim je enkodirano verovatno najviše "DivX filmova". U ovom tekstu upoznat ćemo se sa njegovim najvažnijim mogućnostma.

NAPOMENA: Ovaj vodič je prvenstveno napisan za VirtualDubMod 1.5.10.1 (poslednja verzija). Kod starijih verzija možda postoji neka razlika u odnosu na ovu. 

Šta je VirtualDubMod?

VirtualDubMod je mali i besplatan program sa kojim možete raditi mnogo toga u vezi video kompresije. Nastao je modifikovanjem programa VirtualDub i jako je sličan pomenutom.

Šta može VirtualDubMod?

- možete enkodirati video pomoću bilo kojeg codeca (enkodera) kojeg imate instaliranog, kao na primer: DivX, XviD, Lagarith...
- pri enkodiranju možete primeniti veliki broj preprocessing filtera koji su ugrađeni u program
- rezultat uvek snima kao AVI fajl
- može seći i spajati AVI fajlove bez kompresije.
- može demuksovati audio zapis iz AVI fajlova
- može dodati audio zapis iz posebnog fajla i muksovati ga u AVI container fajl
- može izvući audio iz svih fajlova koje može otvoriti i snimita ga kao WAV

Šta ne može VirtualDubMod?

- iako može, nije preporučljivo da ga koristite za konvertovanje audio zapisa.
- ne može da rezultat snima u ni jedan drugi format containera osim AVI

Razlike izmedju VirtualDub-a i VirtualDubMod-a

VirtualDubMod je varijanta programa VirtualDub koja se u suštini razlikuje samo u dve važne stvari. Ostale razlike se svode na sitnice koje nisu toliko bitne.

VirtualDubMod otvara više formata fajlova

Najznačajnija razlika je u tome što VirtualDubMod može da otvara MPG i VOB fajlove (MPEG Program Stream containere) što olakšava konverziju DVD videa u neki drugi format. VirtualDubMod takodje može da otvora MKV (Matroska) i još neke formate fajlova.

VirtualDubMod ima logičniji rad sa zvukom

Druga važna razlika je u načinu pristupa opcijama za zvuk (Audio). VirtualDubMod je logičnije osmišljen za slučaj da fajl ima više audio zapisa.

Savet: audio ipak konvertujte u nekom drugom programu!

Često se dešava da pri konverziji audia u VirtualDubMod-u (i VirtualDub-u) dolazi do problema sa desinhronizacijom i uopšte usporenjem zvuka. Razloge za to je jako teško utvrditi pa vam preporučujemo da konverziju audia obavite u nekom drugom programu.

Spajanje videa (sa ili bez kompresije)

U VirtualDubMod-u možete spajati samo .AVI fajlove i to moaju biti fajlovi koji imaju potpuno iste parametre. Znači moraju biti u istom formatu, iste rezolucije, ...praktično to moraju biti fajlovi koji su nastali sečenjem jednog fajla ili su nastali enkodiranjem sa istim podešavanjima.

1) Otvorite prvi AVi fajl

Otvorite prvi .AVI fajl koji sadrži početak videa

2) Dodajte sledeći deo (delove)


Na isti način možete dodati koliko želite delova. Naravno svi delovi moraju imati jednake parametre da bi spajanje bilo moguće..

Automatsko dodavanje delova

Ako je u prozoru gde birate dodatni deo, stavljena kvacica ispred opcije "Autodetect additional segments by filename", kao na slici ispod, onda će VirtualDubMod sam prepoznati delove na osnovu naziva fajlova. Da bi to bilo moguće nazivi svih delova

moraju imati isti početak naziva a u nastavku različit broj. U tom slučaju treba samo da odaberete prvi po redu a ostali će biti dodani istovremeno. 
Ovo ne funkcioniše baš uvek kako treba. Ako ne želite da se fajlovi dodaju automatski, uklonite kvačicu ispred pomenute opcije "Autodetect additional segments by filename".

3) Spajanje videa bez kompresije

a) Spajanje videa bez kompresije

Ako želite da ove fajlove spojite bez kompresovanja  onda u meniju Video namestite na "Direct stream copy" kao na slici ispod:
Više o spajanju fajlova bez kompresije, počitaćete u tekstu "Video fajlovi i obrada videa bez kompresije"

b) Spajanje i kompresovanje spojenog videa

4) Završetak i snimanje...

Ako ste podesili za spajanje bez kompresije sada možete snimiti fajl.
Ako želite sastavljeni video enkodirati onda nastavite sa postupkom podešavanja za enkodiranje kao što je objašnjeno u narednim tutorijalima.

Postupak dvoprolaznog enkodiranja - ručno

1) Otvorite fajl koji želite da konvertujete

Prevucite video koji želite konvertovati u prozor VirtualDubMod-a.

Sada možete obaviti i sečenje i spajanje tog videa, ako želite

 Sada možete obaviti i spajanje ako video ima više delova. Takođe sada možete obaviti i sečenje tog videa. Npr. možete izbaciti delove videa koji vam ne trebaju...

2) Obavite demuxovanje audia

Pošto nije preporučljivo obavljati konvertovanje audia u VirtualDubMod-u, audio ćete demuxovati pa ga posebno konvertovati u nekom drugom programu. U meniju "Streams" kliknite na opciju "Stream list". Otvoriće vam se prozor "Available streams". Selektujete audio stream i kliknite na taster "Demux" ili "Save WAV". Ako se radi o AVI fajlu onda najverovatnije može da se obavi sa "Demux" ali ukoliko nije AVi fajl ili ima nekih problema, onda kliknite na "Save VAW". Izaberite ime za audio fajl u kojem će biti snimljen demuxovani audio zapis.

Sačekajte da demuxovanje bude gotovo.

3) Isključite audio

Da u prvom prolazu ne bi bio korišćen i audio, sada trebate isključiti audio. to ćete takođe obaviti u prozoru "Available streams". Selektujete audio stream i kliknite na taster "Disable". Ako taj fajl ima više audio zapisa, onda morate svaki posebno selektovati pa isključiti.

4) Audio sada konvertujete u posebnom programu

Demuksovani audio konvertujete u posebnom programu. Preporučujemo da konverziju obavite u konverteru "Switch". Veoma je jednostavan a jedan je od retkih koji se snalazi sa svim formatima koji ćete sresti u radu sa VirtualDubMod-om.

5) Namestite na Full-processing mode

U meniju video, izaberite "Full-processing mode". Ako ste dobro odabrali ispred pomenute opcije treba stajati crna tačka

6) Izaberite codec i podesite ga za prvi prolaz

U meniju "Vidoe" kliknite na opciju "Compression...". Otvoriće vam se prozor "Select video compression". Selektujte enkoder koji želite koristiti pa kliknite na taster "Configure". Sada će vam se otvoriti prozor sa opcijama vaseg codeca.  Ako ste na primer selektovali "DivX 6.8.5 codec" onda će vam se otvoriti nejgove opcije. Podesite codec kako želite i obavezno namestite za PRVI prolaz dvoprolaznog enkodiranja. Način podešavanja ove opcije se razlikuje od codeca do codeca.

7) Obavite prvi prolaz...

Sada idete na "Save As... dajte naziv videu koji cete dobiti.
...Sačekajte da prvi prolaz bude gotov...

8) Dodajte konvertovani audio

U prozoru "Available streams" kliknite na taster "Add" pa izaberite audio fajl koji ste dobili konvertovanjem u posebnom programu.

9) Uključite novi audio

Pošto je drugi prolaz ujedno i završni prolaz, sada je pravi trenutak da uključite audio zapis koji ste upravo dodali. U prozoru "Available streams". Selektujete audio stream koji ste upravo dodali i pogledajte da li je prikazan taster "Enable". Ako jeste kliknite na "Enable". Ostali audio zapisi trebaju ostati isključeni.

10) Podesite codec za drugi prolaz

Ponovo pristupite opcijama codeca kao u koraku 6 ali sada namestite codec za DRUGI prolaz dvoprolaznog enkodiranja.

11) obavite drugi prolaz... i sve je gotovo

Po drugi put idete na "Save As.."  dajte naziv finalnom fajlu. Pošto vam fajl koji je nastao u prvom prolazu nije potreban, možete izabrati isto ime i novi fajl će biti presnimljen preko starog.
Sačekajte da konverzija bude gotova.

Dvoprolazno enkodiranje - automatizovano

Da ne biste čekali da prvi prolaz bude gotov pa da zatim podešavate za drugi prolaz, to sve možete podesiti odmah a program će to automatski napraviti.
Evo kako:
Sve uradite isto ali svaki put kada idete na "Save As..." stavite kvacicu ispred opcije "Don't run this job now: add it to job control...".
Tako zadate operacije VirtualDubMod neće obaviti odmah nego će ih staviti na "Job control" listu.
Kada ste i prvi i drugi prolaz stavili na job control listu, kliknite na opciju "Job control...".
...otvoriće vam se prozor "VirtualDubMod Job Control". Kliknite na taster "Start".
...Sačekajte da oba prolaza budu gotova...

Preporuke za ripovanje DVD-a i konvertovanje u "DivX"

Pripremite VOB fajl u programu DVD Decrypter

Najlakše i najbrže ćete pripremiti video sa DVD-a za konvertovanje tako što ćete ga pomoću programa DVD Decrypter snimiti kao jedan veliki VOB fajl. Taj VOB fajl zatim jednostavno prevučete u prozor VirtualDubMod-a i moežete početi sa podešavanjem za enkodiranje.
Detaljna uputstva za DVD Decrypter, pročitajte u tekstu "Upoznajte DVD Decrypter".

Audio konvertujte u MP3 format pomoću programa Switch

Audio ćete najlakše konvertovati u programu "Switch". Za "divx film" izaberite MP3 format audia sa sledećim parametrima:
MP3
128 kbps CBR (constant bitrate)
Joint Stereo

Koji su slični programi i alternative za VirtualDubMod?

VirtualDub

Najsličniji je svakako VirtualDub. Razlikuju se samo u nekoliko stvari koji smo već pomenuli. Prema onome šta vam treba sami se odlučite koji ćete koristiti. VirtualDub je takođe besplatan.

TMPGEnc 4 XPress

Vrhunski moderna zamena za VirtualDubMod. Funkcionalnost mu je slična ali je veoma lepo i intuitivno dizajniran. Ako želite da enkodirate pomoću eksternih (posebno instaliranih) codeca kao u VirtualDub-u, tada izaberite AVi za output format. Zatim izaberite izaberite željeni enkoder i podesite ga kroz njegove opcije...
TMPGEnc 4 XPress nije besplatan.
 video majstor, 22.6.2009
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<