Vodič kroz DVD

Vodič kroz DVD

Sve što treba znati o DVD medijima i DVD Video formatu

DVD Mediji

DVD-ROM

DVD-ROM je u suštini svaki DVD medij koji se može samo čitati (read-only). Fabrički je pripremljen i snimljen i ne može se više ni brisati ni dosnimavati.

DVD-R

Medij za snimanje koji se može snimiti samo jednom.
Kapacitetu bajtovima: 4,707,319,808
Nazivni kapacitet u gigabajtima: 4.7
Stvarni kapacitet u kompjuterskim gigabjtima: 4,38 GB
Stvarni kapacitet u kompjuterskim megabajtima: 4489 MB

DVD+R

DVD+R su malo napredniji od DVD-R diskova. Snima se većom preciznošću i ima bolju kontrolu grešaka pri snimanju tako da omogućava pouzdanije snimanje.
Kapacitet u bajtovima: 4,700,372,992
Nazivni kapacitet u gigabajtima: 4.7
Stvarni kapacitet u kompjuterskim gigabajtima: 4,37 GB
Stvarni kapacitet u kompjuterskim megabajtima: 4482 MB
NAPOMENA:
Obratite pažnju da je kapacitet DVD+R diskova malo manji od DVD-R diskova. Zbog te male razlike programi za kopiranje diskova ponekad odbijaju da kopiraju DVD-R na DVD+R disk.

DVD-R DL (dual layer)

Dvoslojni DVD-R medij sa većim kapacitetom.
Kapacitetu bajtovima: 8,543,666,176
Nazivni kapacitet u gigabajtima: 8.5

DVD+R DL (dual layer)

Dvoslojni DVD+R medij sa većim kapacitetom.
Kapacitetu bajtovima: 8,547,991,552
Nazivni kapacitet u gigabajtima: 8.5

DVD-RW

Kao DVD-R samo što na njega možete i snimati i brisati mnogo puta.
Kapacitet je identičan DVD-R medijima.

DVD+RW

Napredan format piši-briši medija. Možete ga snimati i brisati mnogo puta.
Kapacitet je identičan DVD+R medijima.
Napredan je zbog toga što omogućava pristup i zapisivanje na bilo kojem mestu na disku. Na njemu možete dodavati i uklanjati podatke bez potrebe da brišete ceo disk i snimate od početka. Drugim rečima ponaša se kao disketa velikog kapaciteta.

MiniDVD

DVD disk malih dimenzija. Prečnika je samo 8cm i deluje da je fizički duplo manji. MiniDVD može biti DVD-R ili DVD+R takođe može biti običan (jednoslojni) ili dvoslojni (dual layer). Jedina razlika je u fizičkoj veličini i kapacitetu medija. Sve ostalo je isto. MiniDVD radi u istim uređajima u kojima radi i običan DVD.
Kapacitet običnih MiniDVD diskova je oko 1.4 GB
Kapacitet dvoslojnih MiniDVD diskova je oko 2.8 GB

Oznaka kapaciteta DVD diskova

Postoje razlicite varijante DVD medija sa različitim kapacitetima ali ubedljivo su najčešće DVD-5 i DVD-9.

DVD-5

Oznaka za obične (jednoslojne) diskove nazivnog kapaciteta oko 4.7 gigabajta.Ovo je ubedljivo najčešći kapacitet diskova.
Pazite na stvarni kapacitet DVD-a
Kada pravite DVD, da biste bili sigurni da će sadržaj stati na običan DVD (nazivnog kapaciteta 4,7 GB) onda pazite da ukupna veličina sadržaja ne prelazi sleeće brojeve:
- u kilobajtima maksimalno, 4.500.000 kB
- u megabajtima maksimalno, 4.400 MB
- u gigabajtima (pravim kompjuterskim) maksimalno, 4,3 GB

DVD-9

Oznaka za kapacitet dvoslojnih (dual layer) DVD diskova - oko 8.5 gigabajta (nazivno). Ovi mediji su znatnoo skuplji od običnih.

Brzina snimanja DVD diskova

Osnovna brzina snimanja je 1X pri kojoj se snima brzinom od 1,32 MB u sekundi. Brzinom 1X snimanje celog DVD-5 diska traje 60 minuta. Brzina 2X je dvostruko brža, 4X četvorostruko i tako redom sve do 16X.
Napominjemo da je sporije snimanje optičkih medija, kvalitetnije. Preporučljivo je da koristite brzinu 4X ili 6X čak i kada su vam omogućene i veće brzine. Brzinom 6X snimanje traje 10 minuta a dobija se odlična čitljivost i trajnost diska.

Ostali DVD pojmovi

Book type

Book type je zapis na samom početku DVD-a koji govori o kojoj vrsti medija se radi. Kada snimate DVD filmove na DVD+R medije, najbolje je da za book type izaberete "DVD-ROM" jer će tako disk imati najveću kompatibilnost. Inače, retko koji program vam dopušta da sami izaberete book type.

DVD Video i DVD data disk

DVD mediji se mogu koristiti za snimanje podataka ili kao nosač standardnog DVD digitalnog videa.

DVD Video

DVD VideoDVD Video je DVD medij sa snimljenim digitalnim audio-videosadržajem prema posebnoj DVD Video specifikaciji. DVD Video je standardan format medija za filmska izdanja tj. DVD filmove koje možete gledati na svakom kućnom DVD plejeru. DVD Video diskove zbog toga najčešće nazivamo "DVD filmovi". DVD Video je nasledio filmove na VHS kasetama. DVD Video diskovi se zbog specifičnosti, kreiraju isključivo pomoću programa za DVD Authoring. 

DVD data disk

To je DVD medij korišćen za snimanje, fajlova, foldera, slika, dokumenata i drugih kompjuterskih podataka.

Nekoliko najvažnijih činjenica o DVD Video formatu

Zaštita od kopiranja

Mnogi DVD Video diskovi imaju ugrađenu zaštitu od kopiranja tj. enkripciju. DVD film radi normalno u plejeru ali kada biste sadržaj takvog diska kopirali na prazan DVD medij on bi bio potpuno neupotrebljiv. U današnje vreme se pojavilo dosta programa specijalizovanih za kopiranje zaštićenih DVD filmova tako da ni zaštita više nije prepreka.

Funkcionalnost i ograničenje funkcionalnosti

DVD Video disk može imatu ugrađenu određenu funkcionalnost tj. mogućnost da videu pristupate putem menija, odabirete scene itd.
Isto tako određena funkcionalnost može biti ograničena ili potpuno onemogućena. Na primer kod većine diskova pre filma se pušta prikaz teksta u kojem vas upozoravaju da je neovlašteno kopiranje protivzakonito. Taj prikaz obično traje oko pola minute i ne možete ga preskočiti. Isto tako često se pri ubacivanju diska puštaju reklame koje ne možete ni ubrzati ni preskočiti. Kod nekih filmova možete slobodno premotavati i napred i nazad a kod nekih možete samo prebaciti na sledeći chapter (poglavlje).

DVD region code

Većina DVD filmova je kodirana određenim region kodom. To znači da mnogi DVD Video diskovi nisu namenjeni za gledanje u celom svetu nego samo u određenom regionu tj u određenom delu sveta za čije je tržište namenjen.
DVD filmovi za našu zemlju i ostale države evrope nose oznaku Region 2.

Region 1

Uglavnom područje severne amerike

Region 2

Područje evrope i teritorija politički povezanih sa evropom. Region 2 je naš region.

Region 3

Područje jugoistočne azije.

Region 4

Uglavnom područje južne amerike i australije.

Region 5

Afrika i veći deo područja azije.

Region 6

Samo država Kina.

Region ALL (Region-Free)

Označava DVD-e koji nisu ograničeni na određeni region nego se mogu puštati na svim DVD plejerima u celom svetu. 

Mapa DVD regiona

DVD regions

Najvažnije stvari o sadržaju DVD Video diska

DVD Video je standardizovan format i njegov sadržaj mora potpuno zadovoljavati specifikacije. Te specifikacije nema potrebe znati jer su programi za DVD authoring tako napravljeni da će sve što je neophodno uraditi automatski.
Nabrojaćemo samo nekoliko važnih stvari o sadržaju DVD Video diskova:

Folderi na DVD Video disku

Na DVD disku mora biti prisutan folder VIDEO_TS a za svaki slučaj poželjno je da paralelno s njim bude prisutan i folder sa nazivom AUDIO_TS
Osim navedena dva foldera na DVD Video disku ne sme biti drugih foldera.
Folder AUDIO_TS treba biti potpuno prazan.
Folder VIDEO_TS treba sadržati odgovarajuće VOB, IFO i BUP fajlove. Osim navedenih ne sme biti drugih fajlova. Ni jedana fajl ne sme biti izvan VIDEO_TS foldera.

Fajlovi na DVD Video disku

Na DVD video disku dozvoljeni su samo fajlovi sa VOB, IFO i BUP ekstenzijom. Navedeni fajlovi smeju biti samo u VIDEO_TS folderu. Ni jedan fajl ne sme biti veće veličline od 1 GB

VOB fajlovi

VOB fajlovi sadrže audio-video zapise, subtitlove i slične podatke.

IFO fajlovi

IFO fajlovi sadrže informacije potrebne plejeru za ispravnu reprodukciju DVD-a.

BUP fajlovi

BUP fajlovi su u stvari rezervna kopija IFO fajlova. Oni služe samo za slučaj da se DVD disk ošteti baš na mestu gde je IFO fajl. U tom slučaju BUP fajlovi bi omogućili da DVD nastavi ispravno funkcionisati.

Važno!!!

Postoje još nekoliko "skrivenih" zahteva koje mora zadovoljavati disk da bi ispoštovao DVD Video specifikaciju. Zbog toga DVD Video diskove kreirajte isključivo pomoću programa za DVD authoring!

Kopiranje DVD filmova

Već smo rekli da sa DVD Video format razikuje od DVD data diska. Zbog toga i zbog ugrađene zaštite od kopiranja ne možete prosto kopirati fajlove sa DVD Video diska na prazan DVD medij. Ako želite kopirati DVD film morate koristiti neki od programa specijalizovanih za kopiranje DVD filmova. tj. DVD Video diskova.

Problem kopiranja DVD filmova zbog kapaciteta medija

Čak i kod diskova koji nemaju ugrađenu zaštitu od kopiranja, često se javlja jedan drugi problem koji onemogućava jednostavno kopiranje. Radi se o tome da se originalni DVD filmovi proizvede i snimaju posebnom tehnologijom. Kapacitet tih original DVD medija je malo veći  od kapaciteta DVD-R i DVD+R medija koje koristimo za snimanje na računarima. Zbog toga često se dešava da film tj. sadržaj original DVD diska jednostavno ne može stati na jedan DVD-R ili DVD+R disk.
Programi za kopiranje DVD filmova taj problem rešavaju na tri načina:
1) uklanjanjem viškova (bonus video, meniji i sl.) sadržaja sa diska
2) rekompresovanjem radi umanjivanja pojedinih video zapisa na željenu veličinu
3) rastavljanjem DVD filma na dva dela i snimanje na dva posebna DVD medija

Koji je najbolji program za kopiranje DVD filmova?

Ubedljivo najbolji je DVDFab. Taj program kopira disk bez obzira na njegov region code i bez obzira na vrstu zaštite koju koristi. Osim navedenih prednosti sadrži i sve funkcije koje su bitne za kopiranje DVD filmova. Ne morate obavezno praviti identičnu kopiju već je možete prilagoditi svojim zahtevima i željama.
Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite DVD Fab pokušajte negde skinuti besplatan program DVD Shrink kojie je ubedljivo najpopularniji.

DVD Authoring - Izrada novih DVD-a

DVD Authoring je popularan naziv za kreiranje DVD Video diskova. Znači izrada DVD-a od postojećih video snimaka, slika, ideja i slično. DVD Authoring se radi isključivo pomoću programa specijalizovanih za to.

Koji program je preporučen za DVD Authoring?

Popularni profesionalni programi za DVD Authoring su na primer: DVD-Lab i DVD Architect. Za kućnu upotrebu preporučujemo TMPGEnc Authoring Works. Od besplatnih programa treba svakako isprobati DVD Flick i DVDStyler.

Kakve funkcije mogu imati DVD Authoring programi?

- Neki od njih mogu konvertovati video fajl iz bilo kojeg formata u odgovarajući a neki zahtevaju da se fajl prethodno pripremi u tačno određeni format (MPEG-2 za DVD Video).
- Neki od njih imaju mogućnost kreiranja menija i programiranja funkcionalnosti diska a neki mogu samo pripremati video i ubaciti najosnovniji meni za izbor filma.
- Neki od njih vrše konverziju subtitla u odgovarajući format za DVD i vrše umetanje subtitla u odgovarajuće VOB fajlove. Neki od njih ne mogu da izrade DVD disk sa subtitlovima.

Šta je rezultat DVD authoringa?

Po završetku DVD authoringa možete dobiti jedan od tri sledeća rezultata:
- Gotov DVD Video disk snimljen direktno iz programa za DVD authoring
- ISO image fajl od kojeg bilo kada možete snimiti DVD uz bilo koji program za snimanje (narezivanje) DVD-a.
- Pripremljen folder VIDEO_TS sa spremnim VOB, IFO i BUP fajlovima. Sadržaj pripremljenog VIDEO_TS foldera ne smete menjati! Od tako pripremljenog foldera možete snimiti DVD Video disk pomoću programa koji imaju funkciju snimanja DVD Video diskova.

Šta posle DVD-a?

Početkom 2008-e svi najveći filmski studiji i izdavači filmova su prihvatili da Blu-ray Disc bude budući standardan format medija za filmove. Iako već sada možete kupiti kućni Blu-ray plejer, vreme Blu-ray Disc filmova još uvek nije došlo. Trenutno je prodaja Blu-ray filmova oko sto puta slabija od prodaje DVD filmskih izdanja. S vremenom će prodaja DVD-a opadati a Blu-ray-a rasti. Očekuje se da će prodaja Blu-ray filmova nadmašiti DVD tokom 2012-e godine. Sa DVD-ima ćemo se verovatno sretati još 10-ak godina.
 video majstor, 1.10.2009
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<