Upoznajte DVD Decrypter

Upoznajte DVD Decrypter

Saznajte čemu služi i kako se koristi čuveni program DVD Decrypter
Napomena: 
Ovaj vodič je prvenstveno napisan za DVD Decrypter v3.5.4.0 (poslednja verzija). Kod starijih verzija možda postoji neka razlika u odnosu na verziju čije slike se nalaze u ovom vodiču.

Šta je DVD Decrypter?

DVD Decrypter je mali i besplatan program koji može biti jako koristan pri kopiranju ili ripovanju DVD-a. U ovom kratkom vodiču nećemo detaljno opisivati sve njegove mogućnosti već ćemo izdvojiti ono što je najkorisnije.

Gde skinuti DVD Decrypter?

Poslednja verzija DVD Decrypter-a je "v3.5.4.0". Dalji razvoj programa je obustavljen zbog pravnih razloga. DVD Decrypter je uklonjen sa download sajtova pa ga je sada teško pronaći. Na sreću, većina ljudi koji se bave videom ima ovaj program u svojoj kolekciji pa ga ipak možete nabaviti ako malo pažljivije potražite.

Najpre odredite Source i Destination

U glavnom prozoru DVD Decrypter-a, birate "Source" i "Destination". Pod opcijom source treba da odaberete vaš DVD uređaj u koji ste ubacili disk. Pod opcijom source birate folder na vašem hard disku u koji želite da snimite ripovane fajlove.

Četiri moda (načina) rada

Izbor modaDVD Decrypter može raditi u jednom od četiri moda. Mod rada birate u glavnom meniju pod opcijom Mode. Ako na primer želite raditi u IFO modu, kliknite na opciju IFO tako da se pojavi kvačica isred opcije IFO kao na slici.

File

U File modu DVD Decrypter će vam ponuditi listu svih fajlova koji se nalaze na DVD Video disku. Vi treba da selektujete one fajlove koje želite da ripujete tj. da im uklonite zaštitu od kopiranja i prekopirate ih na hard disk. Kada ste selektovali sve fajlove koje želite ripovati, kliknite na taster Decrypt. Ovaj mod se obično koristi kada želite da ripujete sve fajlove sa DVD-a.

IFO

U ifo modu, nudi vam se da izaberete samo jedan IFO tj. jedan video sa DVD-a a DVD Decrypter će automatski ripovati odgovarajući IFO fajl i sve fajlove povezane s njim. Za svaki video vam je napisano trajanje u satima, minutama i sekundama tako da vam je olakšano da pronađete onaj koji tražite. Film obično najduže traje a reklame i bonus materijal kraće. Na početku, DVD Decrypter će vam automatski selektovati video sa najdužim trajanjem (jer se pretpostavlja da vas sa DVD-a zanima film a ne dodatni bonus video i drugi sadržaji). Vi, ako želite, možete promeniti selekciju.
IFO mod je najčešće korišćeni način rada u DVD Decrypteru. Najkorisniji je za ripovanje DVD filmova jer se tada sa DVD-a izvlači samo celovit film bez pratćeg bonus materijala i drugih videa koji ne želite ripovati.

ISO Read

ISO Read mod vam omogućava da ripujete ceo DVD u jedan image fajl u ISO formatu. Od ISO image fajla kasnije možete snimiti DVD iz bilo kojeg programa za snimanje DVD-a.

ISO Write

ISO Write služi da postojeći ISO fajl narežete na prazan DVD-R disk. Pošto je DVD Decrypter stariji program i retko ko ga koristi za narezivanje DVD-a, preporučujemo da ovaj mod rada ne koristite. Za narezivanje preporučujemo da koristite novije i specijalizovane programe. U prozoru za podešavanje (Settings), na kartici IFO, izaberite "File splitting: None" kao što je pokazano na slici..
DVD Decrypter treba  biti podešen na IFO mod.

Kopiranje filma sa DVD Video diska u jedan "veliki" VOB fajl

Film na DVD Video disku je uvek rastavljen na nekoliko VOB fajlova. To dosta komplikuje konvertovanje tog filma u neki drugi format. DVD Decrypter poseduje veoma poželjnu sposobnost da ceo film spoji u jedan "veliki" VOB fajl koji onda možete lako konvertovati u svakom konverteru koji može da otvara MPG fajlove.

Kako podesiti DVD Decrypter da spoji VOB fajlove u jedan?

Podešavanje da spaja VOB fajoveU prozoru za podešavanje (Settings), na kartici IFO, izaberite "File Splitting: None" kao što je pokazano na slici. DVD Decrypter sa tim podešavanjima, u IFO modu, neće rastavljati VOB fajl na delove. 
 video majstor, 12.12.2008
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<