GoPro HERO4 izašao

29.09.2014
GoPro logoIzašli su novi modeli megapopularnih akcionih/sportskih GoPro kamera!

GoPro HERO4 Black

Najveća novost koju donosi GoPro HERO4 Black su 4K rezolucije. Zajedno sa impresivnim framerateom, odličnim zvukom i mogućnosti dodavanja eksternog mikrofona, ove kamere zaista donose profesionalni kvalitet.

U 4K (3840 x 2160) rezolucijama snima sa standardnim framerateom od 25fps (PAL) ili 30fps (NTSC) ili 24fps (filmski). U HD rezolucijama 1080p i 720p snima čak do 120fps!

Za one kojima su potrebni zaista impresivni usporeni snimci, u rezoluciji 848x480 snima sa framerateom od 240fps. To omogućava do 10 puta usporenije snimke sa glatkoćom pokreta i kvalitetom slike na nivou DVD filmova.

Ima ugrađen Wi-Fi i Bluetooth za bežično umrežavanje. Daljinsko upravljanje putem mobilnog telefona. Vodootporan do dubine od 40m. "Auto Low Light mode" omogućava automatsko prilagođavanje na promenu uslova osvetljenja, tako da se pri prelazu iz svetlog u tamno (i obrnuto) minimalno narušava kvalitet snimaka. I još mnogo toga...

Cena za GoPro HERO4 Black je 480 evra.
GoPro HERO4 Black

GoPro HERO4 Silver - zlosrećna kombinacija

GoPro HERO4 SilverGoPro HERO4 Silver je verzija smanjenih mogućnosti i neobičnog (bolje rečeno nesrećnog) odnosa cene i mogućnosti.
Naime, HERO4 Silver varijanta ima prepolovljen framerate za 4K koji je zbog toga verovatno neupotrebljiv. I dvostruko slabiji framerate za 1080p. Pri tome jeftinija je svega za (neznačajnih) 20% od najmoćnijeg HERO4 Black modela. Deluje da je poprilično skupa s obzirom na ono što je značajno oslabljeno. Međutim, model GoPro HERO4 Silver kao glavnu prednost ima ugrađen LCD ekran na dodir na zadnjoj strani kamere koji bi trebao na neki način da opravda cenu. Tu dolazimo do još jednog problema jer prvi kupci nisu impresionirani ekranom. Žale se na samu ispravnost (ekranskih pixela), probleme i jednostavno im se ne dopada. Inače, vlasnici drugih GoPro modela koji žele ovakav ekran uvek mogu da ga kupe kao dodatak za 80 dolara, tako da sam ekran nije novost, niti je neophodno kupiti baš ovaj model radi ekrana.

GoPro HERO4 Silver može da snima u rezoluciji Full HD 1080p do 60fps a u rezoluciji 720p do 120fps.
Na žalost, u 4K (3840 x 2160) rezolucijama snima sa prepolovljenim framerateom od 15fps ili 12.5fps što u većini slučajeva ovaj mod čini neupotrebljivim ili nedovoljno atraktivnim.

Ostale karakteristike su iste kao kod modela HERO4 Black.

Sve u svemu kad uzmemo u obzir razliku u ceni i nedostatke teško je naći razlog zbog kojeg bi neko priželjkivao baš ovaj model. Jedini razlog zbog kojeg bi nekome odgovarao baš GoPro HERO4 Silver je ukoliko isključivo treba da koristi ovu kameru poput klasičnih kamkordera i fotoaparata pa bi svakako kupio i ekran.


O najjeftinijem modelu GoPro HERO čitajte u sledećoj vesti.
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<