VP8 codec postao besplatan otvoreni video standard (za HTML 5 web stranice)

19.05.2010
VP8 codec (format video kompresije) je danas postao open source i besplatan za svaku vrstu upotrebe. Najverovatnije će biti usvojen kao web standard za upotrebu u video elementu HTML 5 web standarda. HTML 5 zajedno sa ovim besplatnim codecom omogućiće prikaz videa na web stranicama bez korišćenja ikakvih dodataka za browsere. Već danas su se pojavile posebne probne verzije browsera Opera i Firefox koje mogu prikazati VP8 video u HTML5 stranicama.
Popularni video sajt YouTube će među prvima početi prikazivati video putem HTML 5.
VP8 je inače delo kompanije On2 Technologies, koja je početkom 2010-e godine preuzeta od internetskog giganta, kompanije Gogle. On2 Technologies je kompanija koja se bavi razvojem video tehnologija. Poznati su po VP6 codecu koji se koristio u starijim verzijama Flash plejera i .FLV fajlova.
Tehnički gledano, VP8 je sličnih mogućnosti kao H.264. Čak ga predstavaljaju kao superiornijeg. Ipak teško je očekivati da će omogućiti snažniju kompresiju. Najverovatnije da će njegova prednost biti u manjim zahtevima za reprodukciju što je veoma bitno za korisnike interneta sa slabijim hardverom.

VP8 i Vorbis će se koristiti u WebM container fajlovima

Takođe je pokrenut projekat WebM, podržan od strane proizvođača web browsera, Googlea, Mozille i Opere, koji će se baviti razvojem otvorenih formata videa za upotrebu na web stranicama.
Njihov novi format se konkretno sastoji od sledećih komponenti:
- Video u VP8 formatu
- Audio u Vorbis formatu
- Format containera je WebM koji se bazira na MKV (Matroska) containeru.
Sva tri formata su open source i besplatni za upotrebu.
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<