Google će ukloniti podršku za H.264 iz Chrome browsera

11.01.2011
Google logoIako je u početku očekivano da će Chrome web browser imati podršku i za H.264 i WebM video format, Google je odlučio da ukloni podršku za H.264 iz svog browsera. To je naravno potez kojim se nastoje ohrabriti web dizajneri da planiraju korištenje googleovog WebM umesto H.264 formata na internet starnicama.

WebM i H.264 su inače dva najozbiljnija kandidata da budu uvršteni u web standarde kao format videa za korištenje u HTML5 web stranicama.

H.264 je tehnički malo bolji i ima veliku prednost u tome što je već izuzetno popularan i industrijski je standard. Glavni razlog za oklevanje sa uvrštavanjem H.264 u web standarde je u tome što je H.264 patentiran i u početku je očekivano da će se njegova upotreba početi naplaćivati. Međutim ubrzo nakon predstavljanja besplatnog WebM formata najavljeno je da će H.264 ipak ostati besplatn za upotrebu na web stranicama u nekomercijalne sverhe. To ga ponovo čini najpovoljnijim kandidatom za web standard.

WebM format se zapravo sastoji od kombinacije tri besplatna formata: WebM container, VP8 videa i Vorbis audio. Prednost Googleovog VP8 video formata je u tome što je u potpunosti besplatan za bilo kakvu upotrebu. Glavni nedostatak WebM formata je to što je jako nov standard i za sada nije počeo masovno da se koristi. Drugi a možda još važniji nedostatk WebM formata je u tome što možda ipak koristi neke tehnologije koje nisu besplatne. Naime, praktično sve tehnologije koje se koriste u video kompresiji su patentirane i ni jedna nije besplatna, tako da je moguće da i VP8 codec u stvari ne može biti besplatan i veoma je moguće da će biti tužbi radi toga.
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<