Vesti

Vesti

Vesti i zanimljivosti iz sveta video tehnologija

Najnovije vesti

Izašao Google VP8 Video Codec 1.0

18.10.2010
Izašla je prva stabilna verzija enkodera za novi Googleov VP8 format.
 
U pitanju je VFW verzija codeca koja se može upotrebljavati u programima kao što su VirtualDub, VirtualDubMod, TMPGEnc Xpress i sl.
Google VP8 video Codec v1.0.0 možete skinuti odavde:
http://free-codecs.com/download/VP8.htm

Microsoftu odobren patent za GPU-ubrzano video enkodiranje

13.10.2010
Microsoft logoMicrosoft je još 2006-e podneo zahtev za patent pod naslovom “Accelerated video encoding using a graphics processing unit” (Ubrzanje video enkodiranja korišćenjem grafičkog procesora) i sada, šest godina posle, patent im je odobren.

Patent pokriva sve osnovne operacije GPU-ubrzanog video enkodiranja, što daje Microsoftu kontrolu nad ovom već poprilično prihvaćenom tehnologijom.

Početak dostupnosti ove tehnologije je bio 2007-e, sa dolaskom DirectX 10 i Windows Vista. Nvidia podržava ovu tehnologiju od 2008-e preko svojih grafičkih kartica sa CUDA tehnologijom. AMD kod svojih Radeon HD grafičkih kartica takođe nudi GPU-ubrzanje. Prvi enkoder koji je koristio GPU za video enkodiranje je Badabom koji se pojavio krajem 2008-e.

Microsoft takođe ugrađuje ovu tehnologiju u svoje proizvode. Novi popularni operativni sistem, Windows 7, već ima ugrađenu podršku za GPU-ubrzane operacije preko DirectX-a. Nadolazeći web browser internet Explorer 9 takođe koristi GPU-ubrzanje za rendering web stranica i prikaz video sadržaja.

Izašao Sony Vegas Pro 10

11.10.2010
SONY logoOd danas je u prodaji nova verzija popularnog programa za video montažu. Sony Vegas Pro 10 dolazi u 32-bitnoj i 64-bitnoj varijanti i donosi nekoliko većih i manjih novosti.  

Novine su:
- Rad sa Stereoskopskim 3D videom.
- Poboljšani rad sa Closed Captions tj. subtitlovima i sličnom tekstu koji se povezuje s videom.
- Razne alatke i poboljšanja za rad u programu.
- Image Stabilization - novi alati za smanjenje vibracija koje nastaju snimanjem sa malim i laganim kamerama.
- Novi sistem plug-inova za efekte koji će omogućiti znatno veću dostupnost pluginova ovog tipa.
- Poboljšan rad sa zvukom i audio efekti.
- GPU-ubrzano enkodiranje u H.264/AVC format pomoću Nvidia grafičkih kartica sa CUDA podrškom.
- Podrška za veći broj uređaja i njihovih specifičnih formata uključujući XDCAM, NXCAM, AVCHD, i RED.
- Sistem učenja tokom rada kroz interaktivne tutorijale...

Novi DivX logo

06.10.2010
DivX logo
Kompanija DivX je redizajnirala DivX logo, web stranice i oznaku za plejere koji puštaju DivX Plus HD format.
new DivX logo

Hrvatska završila tranziciju na digitalnu TV

05.10.2010
Danas u 12:13h isključeni su i poslednji predajnici analognog TV signala u hrvatskoj tako da je tranzicija na digitalnu televiziju u toj državi u potpunosti završena.
Isključenje analogne televizija je obavljeno svečano u zagrebačkoj dvorani koja je istorijski važna za televiziju u toju zemlji jer se u njoj 1956-e godina nalazio prvi studio tadašnje Radiotelevizije Zagreb.

Toshiba prikazala 3D TV "bez naočara"

04.10.2010
Toshiba je na Ceatec 2010 sajmu u Tokiju, predstavila svoja prve televizore "bez naočara" koji će se početi prodavati u Japanu krajem godine.

U pitanju su dva modela: Prvi je sa ekranom od 20 inča i rezolucijom 1280x720 (poznata kao 720p). Drugi je sa ekranom od 12 inča i rezolucijom 466x350. Oba televizora koriste tehologiju koja za prikaz 3D slike ne zahteva nošenje posebnih naočara. Ekrani omogućavaju 3D efekat za 9 perspektiva tj. 9 pozicija u odnosu na ekran sa kojih korisnik vidi sliku u tri dimenzije. 3D efekat je vidljiv pod uglom do 40 stepeni ispred ekrana. Najbolji rezultati se postižu na udaljenosti od 90cm ispred 20 inčnog modela i na udaljenosti od 60cm ispred modela od 12 inča.

U Toshibi naglašavaju da će im biti potrebno nekoliko godina da razviju velike 3D ekrane "bez naočara" od 40 inča i više i da pri tome budu po razumnim cenama.

Facebook postao drugi najgledaniji video servis u americi

01.10.2010
comScore logoPrema podacima, kompanije za marketingška istraživanja, ComScore, Facebook je u prošlom mesecu drugi video servis po gledanosti u SAD-u. Na prvom mestu su Googleove video stranice u koje spada i YouTube. Do sada su inače na drugom mesti bili Yahoo servisi.

Rezultati gledanosti web videa u SAD-u avgustu 2010-e:
Googleove video stranice imale su oko 146,3 miliona gledaoca.
Facebook video stranice imele su oko 58,6 miliona posetioca.
Yahoo video starnice imale su oko 53,9 miliona posetilca.
Ukupno je  uavgustu više od 178 miliona amerikanaca gledalo video na internetu, što je čak 85,1% internet korisnika SAD-a. Prosečno oko14,3 sata gledanja videa po gledaocu.

Provaljena HDCP zaštita

19.09.2010
HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) je tehnologija koja omogućava zaštitu od kopiranja sadržaja preko uređaja koji se spajaju digitalnim kbalovima (HDMI, DVI i još nekima). Tehnologija je zamišljena tako da sadržaje možete bez problema gledati ali ne i kopirati. Osnovu zaštite čini takozvani HDCP Masterkey (glavni ključ) na osnovu kojeg se u generišu ključevi konkretnih uređaja sa licenciranom HDCP tehnologijom.
Ovaj HDCP kod je bio tajan i poznat samo Intelu, proizvođaču i vlasniku prava nad HDCP tehnologijom.

Nedavno je ovaj HDCP masterkey postao dostupan na internetu. Intel je pre nekoliko dana potvrdio da se radi o autentičnom masterkey-u i da se on može iskoristiti za proizvodnju uređaja koji će zaobilaziti ovaj sistem zaštite.

Bez obzira na otkriće ovog ključa, takvi uređaji se neće još neko vreme pojaviti jer se na osnovu njega najpre trenbaju konstruisati i proizvesti odgovarajući čipovi.

Intel je najavio da će tužiti svakoga (prvenstevno proizvođače uređaja) ko bez dozvole bude ugrađivao ovaj ključ u svojim uređajima i softveru.

Verovatno sledi pad cena LCD televizora pred praznika

12.09.2010
Prema najnovijim informacijama, kompanije za marketingška istraživanja iSuppli, proizvodnja LCD panela koji se koriste za LCD televizore već nekoliko kvartala značajno nadmašuje potražnju.
Očekuju dalji značajan pad cena i LCD panela i LCD televizora
jer je to logičan način za povećanje potražnje i pražnjenje prenatrpanih skladišta.

Dakle, ako ste spremni da kupite LCD televizor, nije loše da sačekate sezonu novogodišnjih i božićnih praznika jer bi cene tada mogle biti povoljnije.

Facebook posećeniji od Googlea

12.092010
comScore logoPrema najnovijim informacijama, kompanije za marketingška istraživanja, ComScore, korisnici interenta više vremena provode na Facebook-u nego na svim Google-ovim stranicama zajedno.

- U avgustu su korisnici interneta ukupno proveli oko 41,1 milion minuta na Facebook-u. To je oko 9,9% od ukupnog broja minuta provedenih na internetu tog meseca.
-Na drugom mestiu je Google na čijim stranicama su korisnici interneta proveli oko 39,8 miliona minuta.
- Na trećem mestu je Yahoo na čijim stranicama su korisnici proveli oko 37,7 miliona minuta. to je 9,1% od ukupnog broja minuta provedenih na internetu.

Radi usporedbe, podaci od prošle godine:
- Na Yahoovim stranicama korisnici provodili preko 12% vremena.
- Na Facebooku manje od 5% vremena..
- Na Googleovim stranicama, manje od 5% vremena.

Potrošači mrze 3D naočare, kaže istraživanje

11.09.2010
nielsen logoPrema najnovijem istraživanju marketingške kompanije Nielsen, korisnici koji su isprobali 3D HDTV televizore koji zahtevaju posebne naočare, su manje zainteresovani da kupe 3D tv set nego oni koji nisu probali.

Najveći uzrok za razočarenje su 3D naočare. Oko 50% ispitanika su rekli da se osećaju nekomforno zbog "dodatka na glavi". 89% ispitanika su rekli da je nošenje ovih naočara malo čudno jer im je praktično nemoguće da rade nešto drugo  dok nose naočare. Mnogi korisnici a posebno mlađe osobe su navikle da rade više stvari odjednom i iritira ih što to uz ovakve naočare ne mogu.

Dodatni razlog razočarenja je visoka cena i međusobna nekompatibilnost naočara. Na primer naočare za Sony 3D televizor neće raditi za Samsung 3D tv itd.

Na početku istraživanja 25% ispitanika je želelo da kupi 3D teelvizor a nakon ovog iskustva taj procenat je pao na 12%.

Naravno sve to nije razlog za razočarenje 3D tehnologijom jer, kao što smo u prethodnih nekoliko vesti, rekli, više proizvođača je najavilo i čak prikazalo nove 3D televizore "bez naočara". Takođe odlična stvar za potrošače je činjenica da su 3D zahtevi izvršili ogroman pritisak na razvoj ekrana i sve boljih ekranskih karakteristika.

Panasonic osniva evropski Centar za 3D inovacije

10.09.2010
Panasonic logoPanasonic je najavio osnivanje evropskog Centra za 3D inovacije u Wiesbadenu, Nemačka.

Prvi centar za 3D inovacije Panasonic je već otvorio u Japanu a u skorijoj budućnosti će i u Severnoj Americi. Svrha tih centara je da pojačanje svojeg poslovanja vezanog za 3D tehnologije, podrška partnerima, brži izlaz u susret zahtevima potrošača u pojedinim regijama.

Iz Panasonica očekuju dramatičan porast i širenje korišćenja 3D uređaja. Pomenuti centri će im pomoći da na tom tržištu što snažnije nastupe.

Google planira da krene globalno sa Google TV servisom 2011-e

07.09.2010
Iz Googlea su danas objavili da planiraju da proizvode sa Google TV servisom puste u prodaju 2011-e na svetskom tržištu. Na američkom tržištu startuju nešto ranije. Proizvodi sa Google TV platformom će biti pušteni u prodaju u sledećih pet meseci.

Google planira sa Google TV platformom da dovede internet pretraživanje do televizora sa internet konekcijom i da tako premosti dosadašnji gap između televizije i interneta.

Pogledajte snimke koje je napravio jedan od beta testera Logitech Revue uređaja, prvog set-top box-a sa Google TV-om:

Tržišna eksplozija live (uživo) web videa

06.09.2010
comScore logoPrema poslednjim informacijama ComScore, kompanije za marketingška istraživanja, tržište live (uživo) videa na interent stranicama doživljava pravu eksploziju. Samo na američkom tržištu, u zadnjih 12 meseci, ukupno je odgledano blizu milijardu i po minuta live videa na web stranicama. Pri usporedbi sa prethodnim periodom to je porast od čak 648%.

U istraživanje su bili uključeni live video servisi Justin.tv, Ustream, Livestream, LiveVideo i Stickam.

Treba reći da live video na web stranicama predstavlja tek delić ukupnog vremena provedenog uz internet video ali ipak tako visok rast definitivno pokazuje nove trendove.

Količina vremena provedenog uz video na zahtev (VOD - vide on demand) na servisima Hulu i YouTube je takođe značajno porasla.
Gledanost VOD na servisu Hulu je porasla za 75% a gledanost VOD na YouTube-u 68%.

LG odredio cenu za 31-inčni OLED 3D HDTV

03.09.2010
LG logoNa IFA sajmu potrošačke elektronike u Berlinu, LG je prikazao televizor sa 31-inčnim OLED ekranom. Takođe su izjavili da će televizor početi da se isporučuje u martu 2011-e po ceni od 6000 britanskih funti (oko 7000 evra).

Veoma je dopadljivog dizajna. Debljina ekrana je samo 2,9mm što ga čini najtanjim televizorom do sada. Ekranski deo može da se rotira i da se skine sa postolja. Svi priključci tipični za HDTV nalaze se u postolju. Zahvaljujući OLED ekranu ovaj model ima "neograničen"  kontrast. Takođe ima podršku za 3D (uz posebne naočare).
LG 31-inch OLED 3D HDTV - at IFA 2010
LG je zaista postigao veliki napredak s obziraom da su dosadašnji modeli televizora sa OLED ekranom bili prilično malih dimenzija. Inače OLED ekrani imaju impresivne ekranske karakteristike i omogućavaju da dimenzije i masa televizora budu minimalne. Jedina nedostatak prvobitnih OLED ekrana je bio relativno kratak vek trajanja od samo 3-4 godine. Ostaje da vidimo koliko je LG uspeo da reši ovaj problem.

50% jeftiniji DivX softver u narednih mesec dana

30.08.2010
Komercijalni DivX programi u narednih mesec dana će biti dvostruko jeftiniji nego inače. Na primer DivX Pro Codec full verzija kosta 9.99 dolara a inače košta 20 dolara.

Sony takođe radi na 3D televizoru "bez naočara"

29.08.2010
SONY logoProšle nedelje je Toshiba najavila da rade na 3D HDTV-u koji neće zahtevati posebne naočare za 3D efekat. Danas je Sony najavio da takođe rade na takvom uređaju. Iz Sony-ja objavljuju da se nadaju da će se njihov 3D televizor "bez naočara", pojaviti tokom 2011-e.

Inače Sony i Panasonic već imaju u prodaji 3D HDTV modele televizora ali ti uređaji zahtevaju nošenje posebnih (i poprilično skupih) naočara. 

H.264 ostaje besplatan za internet upotrebu

27.08.2010
MPEG-LA, firma za patente i naplaćivanje licenci MPEG standarda, danas je objavila, da licenca za korisšćenje H.264 videa na internetu ostaje besplatna (royality-free) zauvek. Za video sadržaje koji se naplaćuju moraće se plaćati licenca ali za video koji se posetiocima stranice prikazuje besplatno se ne mora ništa plaćati. Takođe će se morati plaćati llicenca za korporativnu upotrebu videa.

Pre nekoliko meseci format VP8 je postao besplatan pa je izgledao kao jedini kandidat da bude prihvaćen za web standard (za video u HTML5 stranicama). Međutim  pošto je sada i H.264 besplatan za besplatne web stranice, izgleda da će ipak H.264 biti usvojen. Iako su donekle sličnih karakteristika, H.264 je u prednosti nad VP8 zbog toga što postoje pretpostavke da VP8 krši neke patente i da će biti tužen u budućnosti.

Toshiba najavila 3D HDTV "bez naočara"

24.08.2010
Toshiba je objavila da razvijaju 3D HD televizor koji za prikazivanje 3D slike ne zahteva posebne naočare. Takođe postoje nepotvrdjene informacije da Toshiba planira pustiti taj televizor u prodaju krajem godine.

Sony i Panasonic već imaju u prodaji 3D HDTV modele televizora ali njihovi uređaji zahtevaju nošenje posebnih naočara za 3D efekat. Zahtevi za posebnim naočarama, korisnici smatraju nedostatkom, izmedju ostalog i zbog visoke cene svakog primerka takvih naočara.

Pre Toshibe, ove godine je Nintendo najavio i prikazao svoju prenosnu igraću konzolu 3DS čiji ekran će koristiti sličnu tehnologiju (koja takođe ne zahteva naočare za 3D efekat).

Panasonic predstvio prvu 3D kameru za široke mase

Panasonic HDC-SDT750 - World's first 3D Shooting Camcorder30.07.2010
Panasonic je predstavio model amaterske video kamere, HDC-SDT750, sposobne za snimanje 3D videa. Ovo je prva takva koja je dostupna širokim masama. Svi modeli do sada bili su ili profesionalni ili su bili "ručno" izrađeni. U oba slučaja su bile veoma skupe i prevelikih dimenzija.

Model HDC-SDT750 se sastoji od dve komponente. Glavnu komponentu čini kamera klasičnog izgleda sa običnim objektivom. Ispred običnog objektiva se montira konverterski objektiv sa dvostrukim lećama koji omogućava snimanje dve slike iz dva različita ugla što je neophodno za pravi 3D snimak.
Kamera radi i bez ove druge komponente samo što onda možete snimati samo klasični 2D video.

Pored 3D-a koji je velika novost, kamera Panasonic HDC-SDT750 ima i mnogo drugih dobrih karaktersitika. Izdvojićemo 1080/50p rezoluciju snimanja. 1080 znači maksimalna HD rezolucija od 1920x1080 a 50p znači 50 frejmova u sekundi progressive videa. 50p daje tečnost pokreta kao kod interlaced videa a zadržava maksimalnu oštrinu pojedinčane slike (što je prednost progressive videa). Drugim rečima, 1080/50p praktično znači maksimalni kvalitet HD videa.

YouTube povećao maksimalno trajanje videa na 15 minuta

29.07.2010
YouTube logoOgraničenje maksimalne dužine trajanja videa na YouTube-u je povećano sa dosadašnjih 10 na 15 minuta. Povećanje tog ograničenja je bio do sada najčešći zahtev korisnika. Inače YouTube partneri su i pre mogli uploadovati video dužeg trajanja, a sada će tu mogućnost imati svi.

Hardverski ubrzano dekodiranje za VLC media player na ATI grafičkim karticama

27.07.2010
Najnoviji ATI Catalyst 10.7 drajveri za ATI grafičke kartice omogućavaju hardverski ubrzano dekodiranje H.264 videa u plejeru VLC media player.
GPU ubrzano dekodiranje , smanjuje  opterećenje procesora što dovodi do glatkijeg prikaza videa. Naročito poželjno za slabije računare.
Za ovo je neophodno imati VLC media player 1.1.1 (trenutno najnoviji) ili noviju verziju (kada se pojave).

Naslednik Blu-ray-a već se razvija?

23.07.2010
Sony i Tohoku univerzitet zajedno su objavili  da aktivno rade na razvoju "blue-violet ultrafast pulsed semiconductor laser" koji će biti korišćen u novim generacijama disk medija.
Sistem sa novim laserom koji razvijaju će omogućiti da jedan disk medij sadrži do 1TB podattaka (oko hiljadu GB ili oko milion MB) što je oko 20 puta više od dvoslojnih Blu-ray Disc medija.

BDA kaže, Steve Jobs greši u vezi Blu-ray Disc-a

21.07.2010
Blu-ray Disc logoSteve Jobs, generalni direktor Apple-a, prošlog meseca je rekao da Blu-ray Disc formatu ne predviđa popularnost i da će postati poput mnogih starijih formata koji su bili napušteni pre nego što su zapravo postali mainstream (široko popularni).
Ove nedelje, BDA (Blu-ray Disc Association)  je odgovorila tvrdnjom da Jobs greši. Prema tržišnim analizama Blu-ray Disc ima stopu usvajanja veoma slučnu kao što je imao DVD u istim fazama usvajanja.

Youtube sada podržava video rezolucije 4096 x 2304

09.07.2010YouTube logo
YouTube je objavio da sada na njihovom sajtu može biti uploadovan i prikazan video takozvane "4K" rezolucije. Konkretno u ovom slučaju se radi o rezoluciji 4096x2304 koja je po broju pixela oko četiri puta veća od rezolucije 1080p (1920x1080). 
Radi ilustracije koliko je to visoka rezolucija, navešćemo podatak da je idealna veličina ekrana za 4K video oko 25 stopa (7,62 metra).

Za obične korisnike podrška takve rezolucije je beznačajna jer kamere koje mogu snimati u takvim rezolucijama su veoma skupe, projektori sa kojima takav video možete gledati su takođe veoma skupi i ogromnih dimenzija. A važno je i napomenuti da je takođe potrebna veoma brza internet veza od minimalno 15Mbps.

Ako ste radoznali video u "4K"rezoluciji možete (pokušati) pogledati na sledećoj plejlisti:
http://www.youtube.com/view_play_list?p=5BF9E09ECEC8F88F

HDBaseT - spajanje video uređaja LAN kablovima

02.07.2010
Kompanije LG, Samsung, Sony i Valens Semiconductor zajednički rade na razvoju novog standarda za prenos HD videa izmedju televizora, Blu-ray Disc plejera i drugih video uredjaja. U pitanju je standard HDBaseT koji konkuriše HDMI-u. Ono što je najbitnije i što je velika prednost  je da ovaj standard ne uključuje novu vrstu kablova i konektora već koristi standardni LAN (Ethernet) priključak i standardne LAN kablove koje inače koristimo za umrežavanje konpjutera.

Prva verzija HDBaseT standarda omogućava takozvani "5Play" set mogućnosti koji uključuje istovremeni prenos, videa, audia,  internet (LAN) vezu brzine 100Mbps, napanje snage do 100W i razne vrste kontrolnih signala, kroz jedan mrežni kabal. Za video signal omogućava protok od 10.2Gbps što je dovoljno za HD 1080p video, 3D video pa i zahtevnije od toga.

Tehnologija HDBaseT je bazirana na Ethernet (LAN) tehnologiji kojom se inače umrežavaju računari i sl. uređaji. To znatno pojednostavlje uvođenje ove tehnologije i pojeftinjuje uređaje koji će koristii ovu vrstu veze. LAN kablovi su inače jeftini i mogu se koristiti u dužini do 100 metara. HDBaseT uređaje je moguće spajatu u lance i složenije mrežne kombinacije. Sve to višestruko nadmašuje mogućnosti svih ostalih vrsta spajanja.

Prvi uređaji sa podrškom za HDBaseT će se pojvaiti već ove godine a značajnija zastupljenost se očekuje tokom 2011-e.

Opera 10.60 ima podršku za WebM video

01.07.2010
Opera 10.60 je prvi web browser sa podrškom za WebM video format koji se može prikazivati u sastavu HTML 5 web stranica.
WebM je inače format containera baziran na besplatnom Matroska formatu. Unutar WebM containera nalaze se video zapis u besplatnom VP8 formatu i audio zapis u besplatnom Vorbis formatu. VP8 je nedavno pretvoren u open source i učinjen besplatnim za upotrebu. WebM je za sada najozbiljniji kandidat da bude usvojen kao web standard.

Operu 10.60 možete skinuti sa www.opera.com

A primere prikaza WebM videa na web stranicama možete videti na probnoj HTML5 verziji YouTube-a na stranici: http://www.youtube.com/html5

Finska ozakonila pravo na brzi internet

01.07.2010
Finska je prva država koja je ozakonila pravo na broadband (brzi internet). Svaki građanin Finske ima pravo na internet vezu minimalne brzine od 1Mbps.

Za dalje Finska vlada je obećala da će do 2015-e zagarantovana brzina internet veze biti 100Mbps za sve njene građane.

Britanska vlada je takođe posvećena toma da svi građani dobiju internet vezu od minimalno 2Mbps do 2012-e ali to nije stavljeno u zakon.

YouTube testira Video Editor

16.06.2010
YouTube logoYouTube je predstavio novu alatku "Video Editor " pomoću koje možete obraditi video koji ste već uploadovali. Alatka nudi samo osnovne mogućnosti montaže kao što su sečenje, spajanje i zamena postojećeg zvuka sa odabranom muzikom. U editoru ne možete kreirati novi video pomoću klipova drugih korisnika već samo one koje ste sami uploadovali na vaš kanal.
"Video Editor" je za sada u fazi isprobavanja pa se do njega dolazi putem YouTube TestTube stranice.

Nintendo predstavio 3DS, konzolu sa 3D ekranom

15.06.2010.
Na E3, najvećem sajmu elektornske zabave, Nintendo je predstavio novu džepnu konzolu za video igre. Konzola se zove 3DS i jedinstvena je po tome što prikazuje 3D sliku koja ne zahteva posebne naočare. To će biti prvi ili jedan od prvih uređaja sa takvim ekranom koji će se naći u prodavnicama. Takođe je jednistvena po tome što na zadnjem delu imate dve kamere tj. 3D kameru sa dva razmaknuta objektiva. Sa njom, možete slikati prave 3D fotografije i gledati ih na konnzoli u 3D.
Od ostalih karakteristika najavljeno je da će se na konzoli gledati i 3D holivudski filmovi poznatih studija ali za sada nisu objavljeni specifični detalji.
Naravno 3DS konzola ima još mnogo toga zanimljivo ali mi smo ovde izdvojili ono što je vezano za video tehnologije...

3D televizori koji ne zahtevaju naočare mogli bi postati stvarnost 2015-e

02.06.2010
Iako je tehnologija koja omogućava prikaz 3D videa bez posebnih naočara još uvek u veoma ranim fazama, tajvanski Industrial Technology Research Institute (ITRI) tvrde da bi masovna proizvodnja takvih televizora mogla početi već 2015-e. Ove nedelje su prikazali prototip HDTV-a sa ekranom od 42 inča koji prikazuje gledaocima 3D sliku a ne zahteva posebne naočare. Prisutni tvrde da je slika na takvim prikazanim uređajima zamućena i da je tehnologija još daleko od spremnosti za masovnu upotrebu.

Inače jedan od glavnih dosadašnjih problema za korisnike željne 3D televizije je visoka cena naočara. 3D Active Shutter naočare koštaju preko 100 dolara. Mnogim potrošačima je ovo previše pogotovo kada uzmete u obzir da svaki gledaoc ispred televizora treba imati po jedne. Upravo odatle i dolazi interesovanje za tehnologiju koja prikazuje 3D sliku a ne zahteva nikakve naočare.

U početku, ITRI-jeva 3D tehnologija će se koristiti na digitalnim reklamnim panoima (billboardima) i digitalnim okvirima za slike. Neki od takvih se već dostupni na tržištu.

Google TV i službeno najavljen

20.5.2010
Google TV platforma je danas i službeno najavljena. Pojednaostavljeno rečeno, radi se o sledećem: Televizori i kućni plejeri koji budu imali na sebi "Google TV" oznaku, imaće mogućnost da preko TV ekrana pristupate internet servisima. Prvenstveno video stranicama YouTube, Hulu, Netflix i dr. Takođe nudiće mogućnost pretraživanja TV programa, pokretanje Andorid aplkacija i sl.
Google TV tehnoloigija sačinjava operativni sistem Android a sa hardverske strane Intel Atom procesor. Na primeni ove tehnologije rade kompanije Google, Sony, Intel i Logitech.
Sama ideja je slična ranije pretstavljenoj "DivX TV" platformi.

Pogledajte promotivni video za Google TV:
 
 
Ova vest je povezana sa vešću "Sony najavio HDTV televizore sa Intel procesorima i Andoridom" od 30.04.2010-e.

VP8 codec posato besplatan otvoreni video standard (za HTML 5 web stranice)

19.5.2010
VP8 codec (format video kompresije) je danas postao open source i besplatan za svaku vrstu upotrebe. Najverovatnije će biti usvojen kao web standard za upotrebu u video elementu HTML 5 web standarda. HTML 5 zajedno sa ovim besplatnim codecom omogućiće prikaz videa na web stranicama bez korišćenja ikakvih dodataka za browsere. Već danas su se pojavile posebne probne verzije browsera Opera i Firefox koje mogu prikazati VP8 video u HTML5 stranicama.
Popularni video sajt YouTube će među prvima početi prikazivati video putem HTML 5.
VP8 je inače delo kompanije On2 Technologies, koja je početkom 2010-e godine preuzeta od internetskog giganta, kompanije Gogle. On2 Technologies je kompanija koja se bavi razvojem video tehnologija. Poznati su po VP6 codecu koji se koristio u starijim verzijama Flash plejera i .FLV fajlova.
Tehnički gledano, VP8 je sličnih mogućnosti kao H.264. Čak ga predstavaljaju kao superiornijeg. Ipak teško je očekivati da će omogućiti snažniju kompresiju. Najverovatnije da će njegova prednost biti u manjim zahtevima za reprodukciju što je veoma bitno za korisnike interneta sa slabijim hardverom.

VP8 i Vorbis će se koristiti u WebM container fajlovima

Takođe je pokrenut projekat WebM, podržan od strane proizvođača web browsera, Googlea, Mozille i Opere, koji će se baviti razvojem otvorenih formata videa za upotrebu na web stranicama.
Njihov novi format se konkretno sastoji od sledećih komponenti:
- Video u VP8 formatu
- Audio u Vorbis formatu
- Format containera je WebM koji se bazira na MKV (Matroska) containeru.
Sva tri formata su open source i besplatni za upotrebu.

Peti rođendan YouTube-a

17.5.2010
YouTube 5 yearsPopularni YouTube, najgledaniji sajt sa video sadržajima, danas slavi peti rođendan. Ovom prilikom je pokrenut i YouTube - FiveYear's Channel na kojem su na poseban način izdvojeni momenti za pamćenje, priče o nekim korisnicima i sl.

Sony najavio HDTV televizore sa Intel procesorima i Andoridom

30.04.2010
SONY logoSony će početi proizvodnju HDTV-a sa ugradjenim Intel procesorima i operativnim sistemom Android. Procesor će biti posebna verzija popularnog Intel Atom čipa. Android je inače namenjen za mobilne telefone a za ovu namenu će se koristiti posebno prilagođena verzija ovog operativnog sistema. Vezano za najavljene telvizore, vodeći proizvodjač kompjuterskih perifernih uredjaja i daljinskih upravljača, Logitech radi na razvoju tastature koja će ujedno biti daljinski upravljač za TV i koristiće se za surfovanje internetom na televizoru.
Ova vest je posebno zanimljiva jer predstavlja prekretnicu u tome šta znači "Televizor".
Televizori sada počinju dobijati funkcionalnost kompjutera i postaju multifunkcionalni uređaji, neka vrsta mešavine klasičnog TV-a i PC računara.
Predviđamo da će već sledeće godine na sajmovima potrošačke elektronike biti predstavljeno mnogo modela televizora sa ugrađenim PC računarom i prilagođenim softverom.

Film "Avatar"  oborio još jedan prodajni rekord

26.04.2010
Blu-ray Disc logoFilm "Avatar" koji je poznat po uspesima dok je prikazivan u bioskopima, nekoliko dana posle puštana u prodaju Blu-ray Disc izdanja oborio je još jedna rekord.  Postao je najbrže prodavani Blu-ray Disc naslov do sada. Prodano je 2,7 miliona Blu-ray Disc primeraka filma Avatar, samo u prvih četiri dana prodaje. Prethodni rekord je držao film "The Dark Knight" koji je prodan u 2,5 miliona Blu-ray Disc primeraka u 18 meseci prodaje.

Zanimljivo da je film Avatar prikazivan u bioskopima u 3D tehnici a sadašnja DVD i Blu-ray Disc izdanja Avatara su klasična 2D. 3D izdanje na Blu-ray disku očekuje se da će izaći početkom 2011-e.

YouTube počeo s iznajmljivanjem filmova

22.04.2010
YouTube logoSajt YouTube proširio je svoju funkcionalnost i na iznajmljivanje filmova. YouTube "prodavnica" nalazi se na adresi  http://www.youtube.com/store ali za sada je dostupna je dostupna samo posetiocima iz SAD-a. Tehnički gledano YouTube Store je u suštini jedna varijanta Video on demand servisa. Film koji "iznajmite" moežete gledati sa njihovog sajta tokom sledećih 48 časova.

Samsung prvi po prodaji monitora

7.4.2010
U prošloj godini Samsungovi monitori bili su najprodavaniji. Ukupan udio Samsunga u prihodima od prodaje monitora  na svetskom tržištu  iznosi oko 18%. Ovo je već treća godina zaredom u kojoj je Sansung prvi po prodaji monitora.

Nova Blu-ray Disc specifikacija za diskove do 128GB

4.4.2010
Blu-ray Disc logoBlu-ray Disc Association je ove nedelje obelodanila specifikacije za dve nove vrste Blu-ray Disc medija.

Jedna je BDXL koji obuhvata medije koji se mogu snimiti samo jednom, kapaciteta od 100 i 128GB, i medije koji se mogu snimati i brisati više puta, kapaciteta od 100GB.

Druga je IH-BD (Intra-Hybrid discs) koji sadrži dva sloja različitih vrste Blu-ray Disc medija. IH-BD je hibridni spoj BD-ROM (fabrički snimljen disk koji se može samo čitati) zapisa do 25GB u jednom sloju i BD-RE (koji se može snimati i bristai više puta) sloj takodje kapaciteta od 25GB. IH-BD je namenjen za posebna filmska izdanja kod kojih će se fabrički snimljeni podaci moći dopunjavati onima koje korisnik dodaje, slično kao što video igre snimaju rezultate u memoriju.

Počelo emitovanje Freeview HD u Velikoj Britaniji

30.3.2010
Freeview HDDanas je u Velikoj Britaniji zvanično počelo emitovanje "Freeview HD" kanala.  To su kanali zemaljske digitalne televizije  u HD rezoluciji koji mogu da se gledaju besplatno. Za prijem ovih kanala svakom Britancu je samo potrebno da kupi uređaj (Set-top Box ili televizor)  sa Oznakom "Freeview HD" i može uživati u vrhunskom kvalitetu slike.
Koliko je poznato, Freeview HD se zasniva na najsavremenijoj DVB-T2 tehnologiji digitalne zemaljske televizije. DVB-T2 će se koristiti i u Srbiji nakon što se obavi tranzicija na digitalno emitovanje 2012-e godine. Međutim ne znamo sigurno da li je DVB-T2 i Freeview HD prijemnik u potpunosti ista stvar. Postoji mogućnost da ćemo mi u Srbiji ipak morati kupovati uređaje na kojima će stajati oznaka "DVB-T2".

Izašao DivX 8

16.03.2010
DivX Plus 8.0 paket (koji se do sada zvao DivX for Windows) sadrži:
- DivX Plus Codec Pack
- DivX Plus Player
- DivX Plus Web Player
- DivX Plus Converter
Pojednostavljeno rečeno u ovom paketu dobijate sve što vam treba za puštanje DivX i DivX Plus videa. Omogućava puštanje AVI, MKV, MP4 i MOV fajlova.
Od najzanimljivijih novosti izdvojićemo mogućnost korišćenja DXVA ubrzanog dekodiranja. To je metod dekodiranja videa pri kojem se upotrebljava grafička kartica a rasterećuje procesor. Naročito korisno za slabije računare.
Kod DivX Plus Web Player-a izdvojićemo činjenicu da je to jedini plugin za video na web stranicama koji može preko videa prikazivati i subtitl. DivX Plus fajlovi mogu da sadrže subtitlove na čak 8 jezika što je izuzetno zanimljivo za web dizajnere.

YouTube obustavlja podršku za Internet Explorer 6

23.2.2010
YouTube logoPočev od 13og marta ove godine, YouTube će obustaviti podršku za Internet Explorer 6 i druge starije browsere. To znači da neke od mogućnosti ovog megapopularnog sajta jednostavno više neće raditi u tim zastaerlim browserima.  
Zanimljivo je da još uvek oko 10% korisnika interneta koristi Internet Explorer 6 iako su već odavno dostupne novije verzije 7 i 8.
Ako koristite Internet Explorer  verziju 6 ili 7, ovom prilikom vam preporučujemo da pređete na najnoviju verziju Internet Explorer 8.
Internet Explorer 6 je zastareo i pravi probleme i korisnicima i web dizajnerima.
Internet Explorer 8 u odnosu na prethodnike podržava nove web tehnologije i lepše prikazuje web stranice.
Instalerr nije veliki (nekoliko megabajta). Radi i na piratskim i na original windowsima.  Nije potrebna niti interent veza niti aktivacija.
IE8 ima automatski update i može se sam nadograđivati ako zatreba. Tako da je to trajno rešenje.

>> Još saveta...

Film "Avatar"  danas postao film sa najvećom zaradom

27.1.2010
Danas je objavljeno da je film "Avatar" skupio prihod od 1,859 milijardi dolara. Time je prestigao dosadašnjeg rekordera, film "Titanik" koji je zaradio 1,843 milijarde dolara od 1998 do danas. Međutim kada se uzme u obzir da je zbog inflacije vrednost dolara danas niža nego u vreme drugih (rekordnih)  filmova, relano je "Avatar" još daleko od rekorda. Na primer, u americi je tek na 26-om mestu po prihodima, kada se uračuna i inflacija.
Film "Avatar" je inače zanimljiv po tome što koristi 3D tehniku i specijalne efekte u meri u kojoj do sada nisu viđani.

Jedna regija u Hrvatskoj prešla na digitalnu TV

27.1.2010
Kada je reč o tranziciji sa analogne na digitalnu TV, Hrvatska je podeljena na devet regija koje će zasebno prestajati sa emitovanjem analognog signala. Prva od njih je sinoć, minut pred ponoć, prestala s  odašiljanjem analognog i potpuno prešla na emitovanje isključivo digitalnog TV signala. Reč je o području poluotoka Istre. Ostale regije u hrvatskoj, prema planu, će preći na digitalni signal tokom ove godine. Sledeća regija po redu će preći na digitalni signal početkom marta. 

DivX TV

6.1.2010
DivX je objavio novi način za pristum internet videu za koji je do sada bio potreban PC računar. Sa tehnološke strane, reč je najverovatnije o čipu i softveru koji će sa na jednostavan način ugrađivati u televizore, Blu-ray Disc plejere, mobilne telefone i druge elektronske uređaje sa ekranom. DivX TV će se prvo pojaviti na LG-evim uređajima.  Prema najavaama preko DivX TV servisa biće dostupno na hiljade filmskih naslova, TV serija i sl.
Stvar će funkcionisati ovako: Uključite uređaj koji na sebi ima oznaku "DivX TV" i pokrenete DivX TV aplikaciju. Pojavi vam se lep i jednostavan korisnički interfejs na kojm birate šta ćete gledati, video sa interneta i druge servise.
Više informacija na  www.divx.com/divxtv

Pogledajte i veoma simpatičan promotivni video:

WinX Blu-ray Decrypter, BESPLATAN DO 11.1.2010-e

26.12.2009.
Program WinX Blu-ray Decrypter, koji se inače plaća, možete dobiti besplatno do 11.1.20010-e. Program služi da kopira film sa Blu-ray diska na računar i pri tome ukloni enkripciju i zaštitu od kopiranja sa fajlova.
Besplatnu verziju downloadujte sa ove stranice: http://www.winxdvd.com/giveaway/
Na taj stranici ćete pronaći i podatke za registraciju ovog besplatnog izdanja:
     Reg Name: Blu-Raygiveaway
     Reg Code: WinXBDD-2009-1216-1231

LG počinje serijsku proizvodnju 3D ekrana

5.12.2009.
LG logoLG je objavio da je počeo masovnu proizvodnju prvog na svetiu FullHD 3D LCD monitora. U pitanju je monitor sa ekranom 23 inča i FulHD rezolucijom 1920x1080. Kada vam 3D prikaz ne treba možete se prebaciti na klasičan 2D prikaz kao na običnim monitorima.

"Transformers 2" najprodavaniji Blu-ray Disc

30.10.2009.
Blu-ray Disc logoFilm "Transformers: Revenge of the Fallen" postigao je rekordnu prodaju nekog filma na Blu-ray disku. U prvih 7 dana prodato je 1,2 miliona kopija. Samo prvog dana je prodato oko pola miliona primeraka što je takođe rekord za filmove na Blu-ray Disc medijima. Naravno i DVD verzija ovog filma se odlično prodaje.


Uskoro HDTV kablovska u Srbiji

3.11.2009.
SBB, provajder kablovske televizije najavio je da uskoro uvodi HDTV programe.

2010-e stižu 3D televizori

3.9.2009.
Sony je najavio da će 2010-e početi prodavati televizore koji prikazuju trodimenzionalnu (stereoskopsku sliku).  Istog dan i Panasonic je najavio isto. Uz ove televizore se dobijaju i posebne naočare koje su neophodne da bi vam slika izgledala trodimenzionalno.
Odlična vest je i da su iz Sony-ja  obećali da neće biti "rata formata" već da na 3D formatu videa surađuju sa drugim proizvođačima i da će se usvojiti jedinstven standard za 3D video tehnologije.

Predstvaljen prvi USB 3.0 eksterni hard disk

24.9.2009.
Kompanija Freecom, danas je predstavila prvi eksterni hard disk na svetu koji se može spajati sa najnovijim USB 3.0 kablovima. Da biste ga koristili sa USB 3.0 spajanjem morate u računar ugraditi USB 3.0 controler karticu na kojoj ćete dobiti odgovarajuće konektore.. A takođe ima i klasične priključke pa ga možete spajati i dosadašnjim USB 2.0 kablovima.
Predstavljeni model hard diska kada je spojen sa USB 3.0 kablom postiže brzinu prenosa podataka oko 130 Mb u sekundi što je značajno brže od dosadašnjih eksternih USB hard diskoa.
teoretski USB 3.0 dozvoljava brzine prenosa podataka do 500 Mb u sekundi ali 130 MBps je odlično za početak.

YouTube testira 3D video

25.7.2009.
YouTube logoYouTube radi na tome da se uskoro pojavi i 3D video na njihovom sajtu. Takav video će biti prikazivan u posebnom stereoskopskom plejeru. Naravno da bi ono što vidite zaista izgledalo trodimenzionalno, moraćete da imate i odgovorajući hardver sa pripadajućim naočarama.
Većini ljudi ovo ne znači mnogo ali je dobra vest za ljubitelje 3D videa jer do sada su takve tehnologije vrlo malo upotrebljavane. Moguće je da će YouTube uspeti da zainteresuje široke mase za 3D video.

Google očekuje da će YouTube uskoro postati profitabilan

YouTube logoYouTube je najpopularniji sajt za deljenje video sadržaja i jedan od najposećenijih sajtova uopšte. Međutim većina ljudi ne zna da je YouTube još uvek neprofitabilan. Reklame na sajtu nisu dovoljne da pokriju ogromne troškova servera i protoka podataka. Vlasnik YouTube-a, kompanija Google sada je prilično uverena da će uskoro postati profitabilan. Otkrili su da rada sa reklamnim agencijama na razvijanju sistema reklamiranja koji će se dobro uklopiti u sajt. Dosadašnji problem je bio u tome što se klasične reklame nisu mogle jednostavno uklopiti u video sadržaje i da zadrže isti efekat.

Srbija definitivno prelazi na digitalnu televiziju 2012-e

2.7.2009.
Vlada srbije je danas usvojila "Strategiju za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji". Kao standard za digitalno zemaljsko emitovanje usvojen je DVB-T2. Standard video kompresije je izabran MPEG-4 part 10 (h.264/AVC). Standard za digitalni radio, izabran je DAB+. Gašenje analognog emitovanja i potpuni prelazak na digitalno emitovanje je određeno za 4.4.20012-e.

MediaCoder podržava CUDA tehnologiju

Od verzij 0.7.1.4430 u MediaCoder je ubačena mogućnost ubrzavanja video kompresije na računarima sa Nvidia CUDA karticama. Za sada je osposobljeno samo minimalno ubrzanje kod nekih radnji.

USA u potpunosti prešla na digitalnu TV 

Kao što je planirano 12.06.2009-e, u Sjedinjenim Američkim Državama, u potpunosti je prekinuto emitovanje analognog TV signala. Predajnici u americi sada emituju isključivo digitalni TV signal prema ATSC standardu. Vlasnici analognih televizora takođe mogu gledati digitalni TV program ali moraju na TV spojiti "TV Converter Box". Drugim rečima mogu primati digitalni TV signal preko set top box-a sa tunerom za digitalnu televiziju.

Srbija najverovatnije prelazi na digitalnu TV 2012-e

22.05.2009.
Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da je to ministarstvo predložilo da Srbija do 4. aprila 2012. godine pređe na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa.
Digitalizacija će prema ovom predlogu biti sprovedena korišćenjem najsavremenijih tehlogija DVB-T2 za prenos digitalnog signala i MPEG-4 (H.264) standard video kompresije.

NEC prestavio prvu USB 3.0 karticu

19.05.2009.
Japanska kompanija NEC je danas predstvaila prvu karticu koja PC doadje mogućnost spajanja sa USB 3.0 uređajima. U pitanju je USB 3.0 PCI-Express Card koja će se pojaviti u prodaji za nekoliko meseci.
Podsećamo da je USB 3.0 standard koji je tek usvojen i razvoj uređaja za ovu tehnologiju je jtek počeo. Prvi USB 3.0 uređaji očekuju se krajem 2009-e i početkom 20010-e..
USB 3.0 ili takozvani SuperSpedd USB, teoretski može postići protok podataka do oko 500 MB u sekundi što je oko12 puta brže od aktuelne USB 2.0 tehnologije. Podrška za ovako veliki protok podataka ga čini veoma univerzalnim. Pošto je USB 2.0 imao preslaba protok da bi se koristio za brze hard diskove i video kamere, bio je ograničen za printere i slične uređaje koji ne zahtevaju veliki protok podataka. Predviđa se da će usvajanje USB 3.0 tehnologije ići izuzetno brzo i da će istisnuti konkurentske tehnologije i postati praktično jedini način spajanja vanjskih uređaja sa PC raunarom.

YouTube XL

YouTube logoYouTube je pokrenuo posebnu verziju prikaza prilagođenu pregledavanju ovog sajta na ekranu televizora. Sve linkovi su krupniji i jednostavnije rasporedjeni jer kao što je poznato čitanje sa televizijskog ekrana je dosta teže nego sa ekrana PC monitora. YouTube XL stranicu posetite na www.youtube.com/xl

The Pirate Bay proglašen krivim

Švedski sud je donio presudu da su četiri osnivača thepiratebay.org sajta krivi za pomaganje u distribuciji ilegalnih sadržaja. Osuđeni su na godinu dana zatvora i moraju da isplate 3,6 milinoa dolara odštete razmim medijskim izdavačkim kućama. The Pirate Bay je inače najpopularniji pretraživač torrent fajlova. Ima najveću bazu torrenta i najveći broj dnevnih poseta.
Za one koji ne znaju torrenti su najpopularniji način downloada i razmene piratskih sadržaja (filmova, video igara, muzika itd.).

Izašao DivX 7

Nova verzija DivX paketa. Donosi sve što vam treba za kreiranje i puštanje klasičnog DivX videa ali i novog formata koji se sastoji od videa po H.264 standardu, standardnog AAC audia i Matroska (MKV) containera.
Izlazak DivX 7 je značajan i zbog toga što će proizvođači kućnih plejera napokon početi obraćati pažnju na Matroska container koji je tehnički gledano najnapredniji i najuniverzalniji.
www.divx.com
 

Arhiva starijih vesti i zanimljivosti

2008

Joost obustavio svoju P2P tehnologiju internet televizije

Projekat Joost je na žalost prešao na klasičnu flash tehnologiju prikaza TV programa na web stranici. Sada je samo još jedna web televizija. Nadamo se da će u budćnosti neko ponovo pokušati iskoristiti njihovu P2P tehnologiju za emitovanje TV programa preko interneta. Glavne prednosti P2P televizije u odnosu na klasičan video sa web stranica su bile u većem kvalitetu slike i većem protoku podataka a uz manje troškove servera.

Pokrenut YouTube Live

Na megapopularnom YouTube sajtu je pokrenut prenos videa uživo (live video streaming). Novi sevis je nazvan YouTube Live.

Objavljena specifikacija USB 3.0 standarda

USB je već godinama ekstremno popularan standard. Pomoću USB kablova spajaju se gotovi svi kompjuterski uređaji. Međutim današnji USB 2.0 standard ima nedovoljnu propusnu moć za neke namene kao što su prenos digitalnih podataka a pogotovo digitalnog videa visoke rezolucije.
USB 3.0 ima maksimalnu teoretsku propusnu moć od 5 Gbit/s što je oko 10 puta brže nego kod USB 2.0 a takođe brzinom debelo nadmašuje FireWire. Verzija 3.0 je unazad kompatibilna sa verzijom 2.0 koja je danas aktuelna.
Prvi uređaji koji podržavaju USB 3.0 očekuju se 2010-e godine.

Project Remoulade - DivX 7 Playback Preview

DivX je objavio preview-razvojnu verziju DivX 7 plejera i dekoderskih komponenti za novi DivX 7 format. Predstavljeni DivX 7 sadrži ono što je potrebno za otvaranje Matroska (MKV) container fajlova koji sadrže video u H.264 formatu i surround audia u AAC formatu. Od drugih novosti izdvojićemo da novi DivX plejer još bolje barata sa oštećenim AVI fajlovima.

DivX 7 će koristiti Matroska container

Objavljeno je da će budući format za DivX H.264 video koristiti Matroska container. Matroska je najnapredniji format containera ali do sada je bio potpuno zanemaren od industrije.

Project Remoulade - DivX H.264

DivX je sredinom 2008-e započeo "Project Remoulade" tj. rad na H.264 codecu. Za sada je dostupna samo druga razvojna verzija dekodera i prva razvojna verzija enkodera. Prvenstveno je optimizovan za višejezgrene procesore. Više o ovome pogledajte na labs.divx.com

Prihvaćen DVB-H standard - uskoro mobilna televizija

Evropska unija usvojila da DVB-H bude standard za televiziju za mobilne uređaje. Ovo je značajno zbog toga što znači da je sada sve spremno da se počne rad na izradi konkretnih rešenja za mobilnu televiziju. Mobilna televizija je jedno sasvim novo TV tržište koje će zasigurno biti izuzetno vredno i interesantno. 

Blu-ray Disc definitivno prihvaćen kao budući naslednik DVD-a

Početkom 2008-e svi glavni izdavači DVD filmova su (odustali od HD-DVD formata i) prihvatili Blu-ray Disc. Blu-ray je dakle definitivno prihvaćen od industrije kao naslednik DVD-a. Blu-ray Disc je prvenstveno namenjen da bude nosač High Definition videa (visoke rezolucije). Neki filmovi se već sada objavljuju na Blu-ray Disc medijima a očekuje se da će prodaja Blu-ray diskova prestići prodaju DVD-a tokom 2012-e.

2007

DivX preuzeo kompaniju MainConcept

Krajem 2007-e kompanija DivX je preuzela kompaniju MainConcept. MainConcept je vodeći proizvođač codeca i softvera za video profesionalce. Mnogi najkvalitetniji profesionalni programi u sebi imaju ugrađene MainConceptove komponente. Zanimljivo je da MainConceptov H.264 enkoder spada među najbolje ovog tipa. Pretpostavlja se da DivX preuzimanjem MainConcepta želi biti spreman za buduću H.264 tehnologiju video kompresije.

Prikazani prvi OLED Televizori

Na najvećem sajmu potrošačke elektronike CES 2007, Sony je izložio televizore sa novom vrstom ekrana baziranih na OLED (organic light-emitting diode) tehnologiji. Glavna prednosti OLED ekrana u odnosu na LCD je u tome što ne zahtevaju pozadinsko osvetljenje, ekran može biti veoma tanak, mogu postići izuzetno visok kontrast, verno i živo prikazuje boje.
Tehnologija proizvodnje OLED ekrana je još uvek u razvoju. Pretpostavlja se da će 2009-e početi serijska proizvodnja OLED ekrana manjeg formata namenjenih za laptope. Televizori normalne veličine sa OLED ekranima će se početi prodavati verovatno 2010-e.

2006

Pokrenut Joost - prvi ozbiljan pokušaj internet televizije za široke mase

Pokrenut projekat Joost. Prvi ozbiljan pokušaj kreiranja internet televizije dostupne širokim masama. Internet televizije postoje već odavno ali Joost je za korak ozbiljniji zbog tri razloga:
- Pokrenuli su ga ljudi koji iza sebe već imaju jedan super uspešan internet uspeh. To su pokretači Skype-a, izuzetno popularnog programa i tehnologije za telefoniranje preko interneta.
- Za emitovanje svojih programa preko Joost-a su zainteresovane vodeće TV kuće kao što je MTV, Paramount Pictures itd.
- Kvalitet slike je jednak kvalitetu klasične SDTV televizije, za razliku od postojećih internet televizija koje koriste umanjenu sliku lošijeg kvaliteta.
Joost je zapravo jednostavan plejer preko kojeg gledate TV program dok ste povezani na internet. Ako bude onako kako se očekuje, Joost će postati ozbiljan konkurent klasičnom emitovanju televizije. Za sada Joost je još uvek u testnoj (Beta) fazi.

2005

DivX Media Format

izašao je DivX Codec verzija 6 a sa njim kao glavna novina se pojavio novi format fajlova. DivX Media Format je jedinstven po tome što u jednom fajlu može sadržati funkcionalnost sličnu DVD-u. DivX format se zasniva na AVI formatu i zadržava kompatibilnost sa popularnim AVI fajlovima.

Pokrenut YouTube - uspon popularnosti videa na internet stranicama

Pokrenut YouTube, sajt za objavljivanje i slobodno gledanje video sadržaja (videoklipova, muzičkih spotova itd.) YouTube je ubrzo nakon pokretanja, postao jedan od najpopularnijih sajtova svih vremena. Uskoro je ugrađivanje videa u web stranice postalo popularnije nego ikad pre. 
video majstor
Za diskusiju i pitanja na ovu temu možete koristiti naš forum
>>Za učestvovanje na forumu registracija nije neohodna<<